Μέτωπο ακόμη και με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, προκειμένου να στηρίξει την πολιτική του επιβολής δασμών, φαίνεται ότι είναι έτοιμος να ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με νέο τιτίβισμά του στο Twitter προσέφερε τη στήριξή του σε ιδιοκτήτες μοτοσικλετών της Harley Davidson οι οποίοι δηλώνουν διατεθειμένοι να μποϊκοτάρουν την εταιρεία εάν αυτή μεταφέρει μέρος της παραγωγής της σε άλλη χώρα.

Η εταιρεία, που έχει έδρα το Γουισκόνσιν, έχει ανακοινώσει σχέδια για να μεταφέρει σε άλλες χώρες την παραγωγή μοτοσικλετών που προορίζονται για πώληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Harley εξετάζει να προχωρήσει στην κίνηση αυτή ώστε να αποφύγει την καταβολή επιπλέον δασμών από την ΕΕ ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να επιβάλουν υψηλότερους δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων ως απάντηση στην απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Η Harley έχει προβλέψει ότι οι επιπλέον δασμοί από την ΕΕ θα της κοστίσουν 30 με 45 εκατ. δολάρια για το υπόλοιπο του 2018 και 90 με 100 εκατ. δολάρια για διάστημα ολόκληρου έτους. Ο Τραμπ συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες με ομάδες μοτοσικλετιστών που τον υποστηρίζουν, ποζάροντας μάλιστα για φωτογραφίες με δεκάδες από αυτούς σε θέρετρό του στο Νιου Τζέρσεϊ όπου έκανε διακοπές. Ο ίδιος έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην εταιρεία απειλώντας την με μεγαλύτερους φόρους. Επίσης έχει απειλήσει ότι θα προσελκύσει περισσότερες ξένες εταιρείες κατασκευής μοτοσικλετών στις ΗΠΑ προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

Η Harley δεν πουλά στις ΗΠΑ μοτοσικλέτες που έχουν κατασκευαστεί σε άλλες χώρες και η εταιρεία έχει υποσχεθεί ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Η ηγεσία της εταιρείας έχει δηλώσει ότι προτιμά να προμηθεύει όλους τους πελάτες της στον κόσμο από τα εργοστάσια των ΗΠΑ. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει επεκτείνει την παραγωγή της και στο εξωτερικό επειδή οι δασμοί και άλλοι περιορισμοί που ισχύουν σε πολλές χώρες κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικά ορισμένα προϊόντα της.

Σε δημοσίευμά τους οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» επικαλούνται μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών Harley Davidson οι οποίοι απειλούν να μην αγοράσουν ξανά προϊόντα της εταιρείας εάν μεταφερθεί αλλού μέρος της παραγωγής. Πολλοί αναβάτες Harley θεωρούνται ότι είναι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πιστεύουν ότι οι κινήσεις του αμερικανού προέδρου γίνονται για να προστατευθούν αμερικανικές θέσεις εργασίας. Οι περισσότεροι μοτοσικλετιστές στις ΗΠΑ θεωρείται ότι ανήκουν στην εργατική τάξη και έχουν ηλικία άνω των 50 ετών. Τα δημογραφικά αυτά χαρακτηριστικά ανήκουν σε ψηφοφόρους που έχουν στηρίξει σημαντικά τον Τραμπ, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.