Για ανησυχητική εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου σε πολλές περιοχές της Αττικής κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα κινδύνου για τυχόν προβλήματα στην επάρκεια αίματος «καθώς απαγορεύτηκαν οι αιμοληψίες στους κατοίκους των περιοχών που έχουν τεθεί σε επιτήρηση. Στα Νοσοκομεία Θριάσιο και Νίκαια ουσιαστικά έχουν σταματήσει οι αιμοληψίες. Ενδεχομένως να επεκταθεί σε όλη την Αττική, αφού υπάρχουν κρούσματα παντού».
Φέτος, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφηκε πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού (τέλη Μαΐου) σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές ανά την Ελλάδα. Μέχρι τις 9 Αυγούστου είχαν καταγραφεί τρεις θάνατοι ασθενών ενώ είχαν διαγνωστεί 60 κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.λπ.).
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «ενημερωθήκαμε από δημόσια νοσοκομεία ότι εμφανίστηκαν κρούσματα και σε περιοχές μέσα στην Αθήνα» ενώ από τη Δυτική Αττική και μόνο στο Θριάσιο έχουν νοσηλευθεί περίπου δέκα ασθενείς, εκ των οποίων οι δύο από την περιοχή των Μεγάρων κατέληξαν: «Πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής (Μέγαρα, Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) έχουν τεθεί σε επιτήρηση και επιφυλακή αποτροπής μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Τώρα σε επιτήρηση και επιφυλακή έχουν τεθεί και περιοχές του Πειραιά όπως Νίκαια, Κορυδαλλός, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα κ.ά.». Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της απευθύνει «κατηγορώ» στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής: «Επειδή η αδιαφορία είναι παροιμιώδης τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου δεν περιορίστηκαν, αλλά ημέρα με την ημέρα αυξάνονται. Η περιφέρεια δεν φρόντισε να κάνει τους κατάλληλους ψεκασμούς στην περιοχή ευθύνης της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων και ούτε τώρα ευαισθητοποιείται για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών και οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Από τους ανθρώπους που μολύνονται πάντως σε ποσοστό 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια συμβουλεύοντας τους πολίτες να φορούν κατάλληλα ρούχα (ανοιχτόχρωμα και φαρδιά κ.λπ.) και να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα αλλά και πάνω από τα ρούχα. Επίσης συνιστάται η χρήση σητών στα παράθυρα και η απομάκρυνση στάσιμων νερών από τις γλάστρες στα μπαλκόνια κ.λπ. Ηδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί – εκτός από τη χώρα μας – και σε Ιταλία, Σερβία, Ρουμανία και Ουγγαρία.