Για καθημερινές εισβολές τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα μιλούν οι ψαράδες της Λέρου, επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά έχουν ενταθεί τις τελευταίες είκοσι μέρες. «Δεν δίστασαν να μας ρίξουν κατά ριπάς από τα 100 μέτρα. Φοβόμαστε ακόμα και για τη ζωή μας πια. Κινούνται στα νερά μας, τους διώχνει το Λιμενικό και επιστρέφουν μετά από λίγο» λέει στα «ΝΕΑ» ο ψαράς Λευτέρης Γιαννουκάς, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Τούρκους στα ανοιχτά της Λέρου το πρωί της Κυριακής. Οπως καταγγέλλει, ο ίδιος και ο πατέρας του (ήταν σε διαφορετικά αλιευτικά) άκουσαν έξι πυροβολισμούς την ώρα που απομακρύνονταν από δύο τουρκικά σκάφη, τα οποία νωρίτερα είχαν καταφέρει να τους αρπάξουν τα αλιευτικά εργαλεία.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ. Συγκεκριμένα, περιγράφει ότι το περιστατικό συνέβη στις 8.30 προχθές το πρωί: «Βγήκαμε για ψάρεμα με δύο σκάφη, το “Κώστας” και το “Ελευθέριος”. Ημασταν στα βόρεια της Λέρου, νοτιοδυτικά από τη νήσο Καλαπόδι. Στην ίδια περιοχή βρήκαμε δύο τουρκικά αλιευτικά. Μόλις μας είδαν άρχισαν να κινούνται προς το μέρος μας. Ξέραμε ότι θέλουν να μας πάρουν τα δίχτυα και τα ψάρια. Κινηθήκαμε και εμείς προς τα εκεί για να τους διώξουμε, κάνοντας νοήματα». Ο ίδιος περιγράφει ότι τα ελληνικά και τα τουρκικά σκάφη πλησίασαν σε απόσταση μόνο 10 μέτρων: «Τους φωνάζαμε να φύγουν. Εκείνοι μάζευαν τα δίχτυα μας και μας έλεγαν στα αγγλικά “πηγαίνετε στο λιμάνι σας, μη μας δίνετε σημασία”. Τελικά μας είπαν ότι θα μας δώσουν πίσω την ψαριά, αρκεί να μην ειδοποιήσουμε τις ελληνικές αρχές».  Οι έλληνες αλιείς αποφάσισαν να απομακρυνθούν και να ειδοποιήσουν το Λιμενικό: «Ενώ ξεμακρύναμε στα 100 μέτρα από τα τουρκικά σκάφη ακούσαμε έξι κρότους. Στους δύο πρώτους δεν καταλάβαμε ότι είναι πυροβολισμοί. Ηταν όμως. Εφτασαν στο σημείο να ρίξουν και κατά ριπάς. Τρομάξαμε, πέσαμε κάτω. Μείναμε στη θαλάσσια περιοχή αλλά μακριά από τους Τούρκους για να μη γίνει συμπλοκή, όπως μας είπε το Λιμενικό. Οι Τούρκοι έβρισαν ακόμα και τους λιμενικούς μας». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι άλλη φορά τουρκικό σκάφος έχει επιχειρήσει να τον εμβολίσει: «Και αν δεν έκανα ελιγμό θα υπήρχε σύγκρουση σίγουρα».

«ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ». Οι αλιείς της Λέρου που καταγγέλλουν τις επικίνδυνες ψαριές στο Αιγαίο προσθέτουν ότι οι Τούρκοι μπαίνουν σε περιοχές που είναι απαγορευμένες για αλιεία και διαλύουν τα αποθέματα: «Το Λιμενικό είναι διαθέσιμο να κάνει τα πάντα. Βλέπουμε σκάφη να περιπολούν συνεχώς. Ομως αν δεν πάρουν εντολή από τους ανωτέρους για συλλήψεις, προκειμένου να τρομοκρατηθούν και οι υπόλοιποι, δεν θα αλλάξει τίποτα». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ψαράδων της Λέρου Χρήστος Τσακιργιός ανέφερε με δηλώσεις του ότι «από τη στιγμή που οι τούρκοι ψαράδες οπλοφορούν υπάρχει φόβος. Εχουν έρθει σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί μας σε μια περίοδο που οι δικές μας μηχανότρατες είναι κλειστές». Ο ίδιος σημειώνει ότι το περιστατικό της Κυριακής δεν είναι το μοναδικό: «Πριν από μια εβδομάδα στο Φαρμακονήσι σήκωνα παραγάδια και επενέβη πλωτό του Λιμενικού για να μην έχουμε ατύχημα με τουρκικό σκάφος που πήγε να με εμβολίσει. Αλλη φορά, όταν ελληνικό αλιευτικό προσπάθησε να διώξει τουρκικό σκάφος μαζεύτηκαν γύρω του δυο-τρία και προσπάθησαν να του πάρουν τα εργαλεία. Πάντως ο κ. Σαντορινιός με τον οποίο επικοινωνήσαμε είπε ότι θα στείλει δύο επιπλέον σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή μας». Οσον αφορά τις αναφορές περί πυροβολισμών από τα τουρκικά αλιευτικά, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έχουν γίνει γνωστές στη Λιμενική Αρχή Λέρου, «η οποία αξιολογεί τα καταγγελλόμενα και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής».