Εντονη ανησυχία σε ανώτατο διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στην Αθήνα προκαλεί η επικίνδυνη κλιμάκωση, τις τελευταίες ημέρες, της αντιπαράθεσης ελλήνων και τούρκων ψαράδων στο Ανατολικό Αιγαίο και της παραβατικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν σταθερά οι γείτονες. Σε μια φάση που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε περίοδο μεγάλης έντασης – λόγω και της συνεχιζόμενης φυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών -, υπάρχει έκδηλος φόβος μήπως η κόντρα των αλιέων οδηγήσει σε κάποιο ναυτικό ατύχημα και αυτό με τη σειρά σε περαιτέρω ανάφλεξη και επιδείνωση της διαμάχης Αθήνας – Αγκυρας. Το ΓΕΕΘΑ, στο μεταξύ, αποφάσισε την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία μέχρι νεωτέρας. Πρόκειται για μια κίνηση που είναι πρόδηλο ότι συνδέεται με την εν γένει προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και ειδικότερα με την επιμονή της να μην αφήνει ελεύθερους τον Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη και με την οποία επιχειρείται να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα.

Σημειώνεται πως στο Μαξίμου και στο «Πεντάγωνο» το τελευταίο διάστημα εξέταζαν και αναζητούσαν τρόπους προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς την Αγκυρα με στόχο την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΕ. Η Αθήνα πάντως προχωρεί για πρώτη φορά από το 1988 σε πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Τα Μέτρα περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων με την Τουρκία, από διμερείς επαφές και επισκέψεις αξιωματούχων μέχρι στρατιωτικές ασκήσεις. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να σέβονται τις μεγάλες θρησκευτικές και εθνικές γιορτές ο ένας του άλλου και έτσι να περιορίζουν ή να αποφεύγουν να  πραγματοποιούν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια σε αυτές τις περιόδους καθώς και στην αιχμή της τουριστικής σεζόν. Βέβαια αρκετές φορές η Τουρκία είχε παραβιάσει αυτή τη συμφωνία. Την περασμένη άνοιξη μάλιστα, όταν η ένταση Ελλάδας – Τουρκίας είχε κορυφωθεί, η Τουρκία είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή ασκήσεων στο Αιγαίο για μια μεγάλη περίοδο που περιελάμβανε την 25η Μαρτίου αλλά και τις ημέρες του Πάσχα.

Η Αγκυρα, την ίδια ώρα, επιμένει στις προκλήσεις αφού χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-16 και F-4) αλλά και κατασκοπευτικά CN-235 προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΘΡΑΣΟΣ. Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση των ψαράδων, εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι στο Αιγαίο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας… παράλληλος πόλεμος ανάμεσα στους έλληνες και τους τούρκους αλιείς. Οι έλληνες ψαράδες στην περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου καταγγέλλουν ότι συχνά τουρκικές μηχανότρατες παραβιάζουν την οριογραμμή και ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και πολλές φορές σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τα νησιά μας. Μάλιστα, η συμπεριφορά των τούρκων χαρακτηρίζεται από τους έλληνες ψαράδες ως προκλητική καθώς στις εκκλήσεις τους να απομακρυνθούν οι τούρκοι ψαράδες από τα ελληνικά νερά, εκείνοι αδιαφορούν ή απαντούν με προσβλητικές χειρονομίες.

Ειδικά την περασμένη εβδομάδα όμως το φαινόμενο εντάθηκε. Οι τουρκικές μηχανότρατες που επιλέγουν τους ελληνικούς ψαρότοπους και μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχουν αυξηθεί. Οι ψαράδες από την περιοχή της Λέρου καταγγέλλουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τουρκικά αλιευτικά που ακολουθούν αυτή την πρακτική και ο αριθμός τους φτάνει τα 30.

Το αποτέλεσμα είναι, λένε, να έχει αυξηθεί και η ένταση και η αντιπαράθεση με τους Τούρκους. Αποκορύφωμα ήταν το προχθεσινό περιστατικό κοντά στη Λέρο, όταν οι έλληνες ψαράδες κατήγγειλαν ότι τούρκοι αλιείς τούς απείλησαν και πυροβόλησαν στον αέρα. Οι λέριοι ψαράδες κάλεσαν το Λιμενικό για να απομακρύνει τους τούρκους. Εντούτοις, το Λιμενικό κατά την παρουσία του στο σημείο δεν διαπίστωσε πυροβολισμούς.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Πάντως, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί προσεκτικά και με ψυχραιμία τη «ναυμαχία» ελλήνων και τούρκων ψαράδων στην περιοχή καθώς γνωρίζει ότι μια χαμηλής έντασης σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μάλιστα, ειδικά στην παρούσα περίοδο που η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν να έχουν εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά, η Αθήνα προσέχει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις της.

Εντούτοις, τόσο οι έλληνες ψαράδες όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή επισημαίνουν πως οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα αλιευτικά μας αποθέματα. Ενδεικτικό της ανεπάρκειας που δείχνει το Λιμενικό, λένε, είναι ότι παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες που λαμβάνει από ψαράδες και φορείς, δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να σταματήσουν την παράνομη δραστηριότητα των τούρκων ψαράδων. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι παραβατικές συμπεριφορές των τούρκων ψαράδων δεν έχουν μόνο ως αποτέλεσμα την «κλοπή» των φυσικών μας πόρων και την καταστροφή των αλιευτικών μας πεδίων.

Το χειρότερο είναι, σημειώνουν, πως χρόνο με τον χρόνο παγιώνεται μια κατάσταση: να μπορούν να ψαρεύουν οι Τούρκοι σε ελληνικά νερά. Και έτσι δημιουργείται επικίνδυνο προηγούμενο.