Ναυμαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών διεξάγονται τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού δεν έχουν λείψει – και – καταγγελίες από έλληνες αλιείς για πυροβολισμούς – την Κυριακή, έξω από τη Λέρο – από την πλευρά των τούρκων ψαράδων(!). Ηδη για το θέμα των πυροβολισμών διενεργείται, σύμφωνα με το Λιμενικό, προανάκριση.
«Πάντα είχαμε παραβιάσεις από τουρκικές μηχανότρατες. Ωστόσο γίνονταν για πολύ λίγο πάνω στη “συνοριογραμμή” στο βόρειο, κεντρικό και νότιο πέλαγος. Ψάρευαν και μόλις έβλεπαν τα σκάφη του Λιμενικού γύρναγαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι σαν να διεκδικούν να ψαρεύουν με το έτσι θέλω στα ελληνικά νερά» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Θοδωρής Τσιμπίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πλέον οι Τούρκοι δεν κλείνουν ούτε το σύστημα εντοπισμού που έχουν τα αλιευτικά σκάφη – προκειμένου να φαίνονται πάνω στην οθόνη πώς και πού κινούνται. Θέλουν να ξέρουμε ότι ψαρεύουν εδώ και μπαίνουν όλο και πιο βαθιά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακόμη και 30 ναυτικά μίλια».
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. Οι Τούρκοι ψαρεύουν σε Φαρμακονήσι, Λέρο, Αρκιούς και φτάνουν σχεδόν ώς την Πάτμο. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, έως τώρα είχαμε στο Αιγαίου (κατά τους χειμερινούς μήνες) τη μάχη της τσιπούρας γύρω από τα Ιμια. Τώρα έχουμε και τη μάχη της μηχανότρατας.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος «σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες». Το τελευταίο σκηνικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς.
Οπως υποστηρίζει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, «χρόνο με τον χρόνο θέλουν να επεκτείνουν αυτό που αυτοί θεωρούν κεκτημένο δικαίωμά τους, να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά. Ομως με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα».
100 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ. Κατά τους επιστήμονες από την περιβαλλοντική οργάνωση Αρχιπέλαγος, οι Τούρκοι ψαρεύουν έως και 100 μέτρα από τις ακτές, την ώρα που η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει το ψάρεμα με τις μηχανότρατες σε απόσταση μικρότερη τους ενός ναυτικού μιλίου εξαιτίας των ζημιών που προκαλεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα αυτό το «αλιευτικό εργαλείο».
«Οι παράκτιοι ψαράδες έχουν αγανακτήσει, ενώ βρήκαν την ευκαιρία να αρχίσουν να ψαρεύουν και ελληνικές μηχανότρατες, τη στιγμή που απαγορεύεται να ψαρεύουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο» τονίζει ο διευθυντής του Αρχιπελάγους.
Και συμπληρώνει: «Μάθαμε για τους πυροβολισμούς εναντίον ελλήνων ψαράδων την περασμένη Κυριακή. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σχεδόν ανύπαρκτη η παρουσία σκαφών του Λιμενικού στην περιοχή».
ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ. Από το υπουργείο Ναυτιλίας παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την παρουσία των τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη Λέρο στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οπως λένε αξιωματικοί του Λιμενικού, οι περιπολίες έχουν αυξηθεί και γίνεται προσπάθεια η ενισχυμένη παρουσία των περιπολικών σκαφών να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και στο Θρακικό Πέλαγος μπαίνουν – κατά διαστήματα – στα ελληνικά χωρικά ύδατα τουρκικές μηχανότρατες.
Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού, «αναφορικά με τις καταγγελίες ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου, γίνεται γνωστό ότι τα υπόψη καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής».
Ο Κρεμαστινός μιλάει }στα «ΝΕΑ» από τη Λέρο
«Να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας χωρίς να είμαστε επιθετικοί»
Να εφαρμόσει αμέσως και σε όλα τα επίπεδα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να σταματήσει να είναι απλός παρατηρητής όσων συμβαίνουν στα νερά του Αιγαίου με τους τούρκους αλιείς καλεί την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο ίδιος επισκέφθηκε προχθές τη Λέρο και παρευρέθηκε σε σύσκεψη του δημάρχου του νησιού Μιχάλης Κόλια με τους αλιείς, οι οποίοι του εξέφρασαν τον φόβο τους ότι απειλείται ακόμη και η ζωή τους από τα μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη τα οποία φτάνουν – σύμφωνα με τις καταγγελίες – σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από τις ακτές του νησιού για την ψαριά τους. «Η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει να εγκαταλείψουν τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη τα ελληνικά χωρικά ύδατα, εφαρμόζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα αμέσως. Σε επίπεδο τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Ναυτιλίας, διότι το θέμα είναι μείζον» λέει ο ίδιος στα «ΝΕΑ» και τονίζει: «Η υποχωρητικότητα δεν φέρνει την ειρήνη, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει πόλεμο. Η σοβαρότητα μπορεί να τη διασφαλίσει. Και έχουμε παραδείγματα που μας το δείχνουν αυτό».
Η σύσκεψη στη Λέρο ήταν εκρηκτική καθώς οι ψαράδες διαμαρτύρονταν έντονα για όσα ζουν στα ανοιχτά με τα τουρκικά σκάφη. Αμέσως μετά ο Δημήτρης Κρεμαστινός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και του ζήτησε να αναλάβει αμέσως το Λιμενικό επιχείρηση απώθησης των τουρκικών αλιευτικών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι αν δεν το πράξει το κλίμα εγκυμονεί κινδύνους διασάλευσης της ειρήνης από αιματηρά επεισόδια που μπορεί να συμβούν. «Το Λιμενικό ή ακόμα και πολεμικά σκάφη χωρίς να δημιουργήσουν αιματηρά επεισόδια πρέπει να απωθήσουν τα τουρκικά σκάφη προς την πλευρά της Τουρκίας όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο. Χωρίς να είμαστε επιθετικοί θα πρέπει με όλους τους τρόπους, βεβαίως ειρηνικούς στην αρχή, να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες όταν εκείνη παραμένει απαθής παρατηρητής των γεγονότων. Και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πολεμικό κλίμα με όσα λέμε. Αντίθετα. Υπενθύμισα και στον υπουργό Ναυτιλίας τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε άριστες σχέσεις με την Τουρκία και σε κάθε στιγμή πρόβαλλε τα δίκαια με έναν τρόπο πολύ χαρακτηριστικό και αποφασιστικό. Και επί πρωθυπουργίας του η ειρήνη διασφαλίστηκε από αυτή την αποφασιστικότητά του. Θυμίζω τη χαρακτηριστική φράση “Βυθίσατε το «Χόρα»” αλλά και την κρίση με το “Σισμίκ”».