Τους 95 έφτασαν οι νεκροί στη μακάβρια λίστα των θυμάτων στην Ανατολική Αττική. Χθες έχασε τη ζωή του ένας 63χρονος άντρας που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ και συνολικά από τους νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία της Αττικής έχουν χάσει τη ζωή τους 12. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ταυτοποιημένοι νεκροί είναι 81, ενώ υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί – με διαθέσιμο DNA που δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη με στόχο την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης και τη βελτίωση του συντονισμού προκειμένου να επισπευθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Πάντως την ίδια ώρα, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και τα προβλήματα – όπως για παράδειγμα ο οδοφωτισμός – παραμένουν τρεις εβδομάδες μετά τη φονική φωτιά. Στη συνάντηση εξετάστηκαν και ζητήματα όπως οι πιστοποιήσεις από τον δήμο για τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ συζητήθηκαν και θέματα που έθεσαν οι κάτοικοι (στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών), όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.
Ο Πάνος Σκουρλέτης υπενθύμισε τις δυνατότητες εθελοντικής απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων, εκτός του έκτακτου προσωπικού που αποφάσισε να προσλάβει ο δήμος για πέντε μήνες, αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση του υπουργείου που φθάνει – μέχρι στιγμής – το ένα εκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία της κοπής καμένων δένδρων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται να ξεκινήσει η υλοτόμηση και στην περιοχή του Νέου Βουτζά. Επιπλέον, αναμένονται οι μελέτες για την κορμοδέτηση των ρεμάτων, τη δενδροφύτευση των δημόσιων εκτάσεων αλλά και η μελέτη για τον τρόπο διασποράς του τρίμματος των κλαδιών σε δασικές εκτάσεις.
Ηδη έχει εκδοθεί η απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Σε αυτήν καθορίζεται και η στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων (με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής). Ειδικότερα, προβλέπεται η χορήγηση 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίρια που ανακατασκευάζονται έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου κατεδαφιστέας ιδιοκτησίας για χρήση κατοικίας. Και 550 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πληγέντος κτιρίου, χρήσης κατοικίας, που επισκευάζεται.
Κατεδάφιση κτιρίων. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υποδομών, όσοι από τους πληγέντες ενδιαφέρονται να αναλάβει το υπουργείο την κατεδάφιση των κτιρίων τους και την απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης, μπορούν να το δηλώσουν με σχετική υπεύθυνη δήλωση, το κείμενο της οποίας θα βρίσκεται στη διάθεσή τους στα γραφεία του υπουργείου στη Ραφήνα, τον Μαραθώνα και την Κινέτα. Ηδη ενημερώνονται τηλεφωνικά όλοι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων για τα οποία έχουν εκδοθεί Πρωτόκολλα Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων, για την υποβολή της σχετικής δήλωσης.
Επιπλέον, μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει και η διαδικασία ελέγχου και απομάκρυνσης όλων των υλικών αμίαντου σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα και κατόπιν σχετικής συνεννόησης που έχει πραγματοποιηθεί με τον Δημόκριτο για τη διασφάλιση της πραγματοποίησης των διαδικασιών αυτών από πιστοποιημένους φορείς.
Ανοιξε ο χορός των μηνύσεων από συγγενείς
Τις επόμενες μέρες αναμένονται νέες μηνύσεις από συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Χθες δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής ο Αρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε στην κόλαση της 23ης Ιουλίου μητέρα, αδελφή και τις δύο πεντάχρονες ανιψιές του και μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Βασίλη Ταουξή προανήγγειλε ότι τα επόμενα 24ωρα θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Με υπόμνημα ο δικηγόρος ζητεί μία σειρά από έγγραφα, ώστε να συνδράμει στο έργο των εισαγγελικών Αρχών, δηλαδή την «απρόσκοπτη και εις βάθος έρευνα για την απονομή Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποκλειστούν αλλοιώσεις του προανακριτικού υλικού, όσο ψηλά κι αν ευρίσκονται αυτές».
Το πρακτικό. Μεταξύ άλλων ζητεί το πρακτικό απομαγνητοφώνησης καταγραφικού μηχανήματος ΕΣΚΕ Πυροσβεστικού Σώματος, ιστορικό κίνησης (ψηφιακό αποτύπωμα) υπηρεσιακών οχημάτων της ηγεσίας της Πυροσβεστικής, πόσα και ποια οχήματα Ανατολικής Αττικής πήγαν στην Κινέτα και πόσα παρέμειναν στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή του Νταού Πεντέλης.
Επίσης, ζητεί ιστορικό κίνησης των διοικητών Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης και του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, καθώς και τη συνομιλία του χειριστή του ελικοπτέρου που επιχειρούσε στην Ανατολική Αττική (με ποιον και τι ώρα και το περιεχόμενο της συνομιλίας).
Ο ίδιος ζητεί αντίγραφα κρίσιμων εγγράφων από τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα, την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής, τη ΓΑΔΑ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Λιμεναρχείο Ραφήνας και το Λιμενικό.