Θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο; Είναι μια ερώτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά στα πηγαδάκια των διακοπών των ανδρών και των γυναικών του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Στη ΝΔ, πάντως, και δη στο στενό επιτελείο του προέδρου της, φαίνονται πεπεισμένοι πως αν στηθούν κάλπες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αυτές «θα στηθούν από ατύχημα, όχι από επιλογή». Παρ’ όλα αυτά, οι ετοιμασίες για μια ενδεχόμενη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν έχουν σταματήσει από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα.

Στην ανάγνωση των περισσότερων γαλάζιων στελεχών «θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον Τσίπρα να καταφύγει τώρα, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική σε εκλογές». Αλλά, από την άλλη, επισημαίνουν πως «όλοι οι πρωθυπουργοί λίγο πριν από το τέλος είθισται να νομίζουν πως μπορούν να γυρίσουν το κλίμα». Εξού και φρονούν πως το ίδιο πιστεύει – και κυρίως θα αποπειραθεί  να κάνει – και ο Αλέξης Τσίπρας. «Βασικά από το βήμα της ΔΕΘ». Ετσι, και οι νεοδημοκράτες ποντάρουν πολλά στην παρουσία του Μητσοτάκη στο Βελλίδειο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΔ. Πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές και η συνεπακόλουθη κυβερνητική κρίση είχαν γίνει κάποιες συσκέψεις στην Πειραιώς για την προετοιμασία κόμματος και αρχηγού για το πρώτο μεγάλο πολιτικό event της νέας σεζόν. Προφανώς, όμως, με την επιστροφή όλων από τις διακοπές οι κομματικές μηχανές θα δουλεύουν μόνο για το Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου που είναι αφιερωμένο στην αξιωματική αντιπολίτευση στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο ο Μητσοτάκης όσο και η πλειονότητα των στελεχών του αντιμετωπίζουν τη ΔΕΘ που έρχεται «ως την τελευταία σε κάθε περίπτωση ΔΕΘ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει μια παρουσίαση από τον γαλάζιο αρχηγό της ιεράρχησης όσων εκείνος σκοπεύει να κάνει αφού εκλεγεί πρωθυπουργός. Με δυο λόγια, σίγουρα το μότο της ΝΔ ενόψει ΔΕΘ είναι «πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα». Σύμφωνα, ωστόσο, με στενούς του συνεργάτες, ίσως εμπλουτιστούν κιόλας οι δεσμεύσεις που έχει κατά καιρούς αρθρώσει ο Μητσοτάκης.

Οπως λένε στο προεδρικό περιβάλλον, το προσχέδιο της μητσοτακικής ομιλίας από το βήμα της ΔΕΘ δεν θα φιξαριστεί παρά μόνο αφού ανέβει στη συμπρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά την εκτίμησή τους ο Πρωθυπουργός «θα αποπειραθεί να αξιοποιήσει “προεκλογικά” τη ΔΕΘ». Εννοούν ότι περιμένουν από εκείνον να μιλήσει για μια ακόμη φορά για την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος στις πιο αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, τις οποίες αντιλαμβάνεται ως το προνομιακό εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ήδη έχουν αποφασιστεί στοχευμένες προς αυτά τα κοινά νεοδημοκρατικές κινήσεις. Τόσο από τη ΔΕΘ όσο και γενικότερα. Αν κάτι αναζητείται ακόμη στην Πειραιώς, αυτό είναι μια κίνηση που ο πολιτικός τους αντίπαλος δεν περιμένει να κάνουν.