«Payday», δηλαδή μέρα πληρωμής. Αυτή η έκφραση, σύμφωνα με ειδικούς εκφράζει αυτό που συμβαίνει πλέον με τα ρέματα στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Ηρθε η ώρα να πληρώσουμε για όλες τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στα ρέματα, όπως είναι το μπάζωμα, η στένωση και η κάλυψή τους» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αγρονόμος – τοπογράφος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Το τελευταίο διάστημα η λίστα με τις περιοχές όπου τα φουσκωμένα ή υπερχειλισμένα ρέματα προκαλούν καταστροφές αλλά και ανησυχίες στους κατοίκους ολοένα και μεγαλώνει. Η αρχή έγινε με τη Μάνδρα. Τώρα, εκτός από τις πυρόπληκτες περιοχές όπου οι κάτοικοι ακούν για βροχές και τρέμουν από τον φόβο των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, σειρά στη λίστα παίρνουν και όσοι κατοικούν γύρω από το ρέμα της Σαπφούς στο Μαρούσι.
Στην περιοχή, όπου δεν υπάρχει, σύμφωνα με κατοίκους, καμία αντιπλημμυρική προστασία, λίγο πριν από το τέλος του Ιουλίου (μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη των καταστρεπτικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου), εξαιτίας μιας έντονης βροχόπτωσης, οι δρόμοι μετατράπηκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο σε ποτάμια με συνέπεια δεκάδες οδηγοί να εγκλωβιστούν στα αυτοκίνητά τους ενώ «βούλιαξε» και υπαίθριο πάρκινγκ, με αποτέλεσμα πολλά οχήματα να υποστούν ζημιές.
Μπαλάκι οι ευθύνες. Ετσι, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Τώρα τι γίνεται; Δήμος Αμαρουσίου και Περιφέρεια Αττικής επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που την περασμένη Παρασκευή έγινε για το θέμα έκτατη σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι περιμένουν να ξεκινήσουν τα έργα διευθέτησης τού ρέματος και ελπίζουν σε λιγότερες βροχοπτώσεις…
Από την πλευρά του δήμου λένε πως η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πατούλης υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως δεν καθαρίστηκε – από την Περιφέρεια – επί σειρά ετών το κλειστό τμήμα του ρέματος (εκεί όπου υπάρχει πλακοσκευή) λίγο πριν από την Κηφισίας και εκεί, ο ίδιος, αποδίδει τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση. Από την Περιφέρεια, υποστηρίζουν (επικαλούμενοι και τα ανάλογα έγγραφα) πως ο Δήμος Αμαρουσίου αιτήθηκε το 2010 στο υπουργείο Υποδομών να του εκχωρηθεί η αρμοδιότητα εκπόνησης υδραυλικής μελέτης διευθέτησης του ρέματος. Στο έγγραφο του Υποδομών αναφέρεται πως θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία (με την τότε) οικεία Νομαρχία λόγω του μεγέθους των έργων διευθέτησης.
Την ίδια ώρα, κατά τον αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργο Καραμέρο, ο Δήμος Αμαρουσίου ζήτησε 10,6 εκατ. ευρώ για τα έργα. «Δεν μπορούμε όμως να αποδεσμεύσουμε το ποσό αν δεν είναι ολοκληρωμένες οι μελέτες» υποστηρίζει.
Ο ίδιος επιρρίπτει στον Δήμο Αμαρουσίου ευθύνες στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ιδίως στις γειτονιές της Κοκκινιάς, τού Παραδείσου και του Αγίου Θωμά. «Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα με τον δυνατό αέρα και την πρώτη βροχή τα σκουπίδια να μεταφέρονται στα ρέματα Σαπφούς και Κυρίλλου» συμπληρώνει.
Επιπλέον, από την Περιφέρεια επικαλούνται και έγγραφο του μελετητή (26 Ιουνίου 2016) που λέει ότι η σύμβαση του 2008 για τη μελέτη δεν μπορεί να γίνει λόγω έλλειψης των απαραίτητων στοιχείων.
Απαντώντας ο Γιώργος Πατούλης υποστηρίζει πως υποχρεώθηκε να αναλάβει να κάνει ο Δήμος τη μελέτη το 2010 επειδή του ζητήθηκε από την τότε Νομαρχία. «Την παραδώσαμε στην Περιφέρεια το 2014. Η μελέτη στοίχισε στον Δμο 350.000 ευρώ» λέει και συμπληρώνει: «Στη συνέχεια, μας ζητήθηκε από την Περιφέρεια να βοηθήσουμε με την ωρίμαση των μελετών για τη διευθέτηση του ρέματος. Παραδώσαμε το 2016 πλήρες φάκελο. Από τότε εμφανίζονται συνεχώς διάφορα προσκόμματα».
Παρέμβαση. Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε την περασμένη Παρασκευή, όπως προαναφέρθηκε, έγινε έκτατη συνάντηση στο Υποδομών. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε, ο ΔήμοςΑμαρουσίου να προχωρήσει στην οριστικοποίηση της μελέτης, η Περιφέρεια να τη χρηματοδοτήσει και το υπουργείο Υποδομών να δημοπρατήσει το έργο μέχρι το τέλος τού ερχόμενου Οκτωβρίου με στόχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 να έχει οριστεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν τα έργα.
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν με έγγραφό τους τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα διευθέτησης του ρέματος – με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα – ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος των πλημμυρών. Στα αίτημα που έχουν θέσει υπόψη των αρμοδίων είναι και ο καθαρισμός όλων των ανοιχτών και κλειστών τμημάτων του ρέματος. Επιπλέον, ζητούν να γίνουν άμεσα (βραχυπρόθεσμα) έργα εκβάθυνσης, διάνοιξης ή τροποποίησης του ρέματος κατά μήκος της οδού Αρη Φακίνου, βάσει της οριοθέτησης που έχει γίνει ώστε να υπάρχει κανονική ροή και όχι υπερχείλιση.
Παράλληλα, διεκδικούν τη διάνοιξη όλων των πεζοδρόμων προς τη οδό Σωρού ώστε να υπάρχει τρόπος διαφυγής σε περίπτωση υπερχείλισης του ρέματος, την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται πάνω στο ρέμα αλλά και των κομμένων δένδρων και υλικών (μπάζα, τσιμέντα και λαμαρίνες) που εμποδίζουν τη ροή του νερού.
«Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποτελεί εγκληματική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο εις βάρος του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα οι ευθύνες θα είναι πολύ συγκεκριμένες, αφού θα αφορούν αυστηρά τις υπηρεσίες σας και την αποκλειστική αρμοδιότητας σας. Τυχόν ολιγωρία των υπηρεσιών σας θα σηματοδοτήσει προδιαγεγραμμένο έγκλημα» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των κατοίκων.