«Σε 15-20 λεπτά το Κοντοδεσπότι είχε εκκενωθεί και οι περίπου 300 κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί με απόλυτη ασφάλεια από τη φλεγόμενη ζώνη. Για την εκκένωση που έγινε έγκαιρα χρησιμοποιήσαμε ό,τι μέσο διαθέταμε: οχήματα της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του δήμου και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Ακολουθήσαμε με ακρίβεια δύο δρόμους διαφυγής γιατί οι φλόγες μάς έκλειναν περιμετρικά και υπήρχε κίνδυνος». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς περιγράφει πώς σώθηκαν ανθρώπινες ζωές από το πύρινο μέτωπο στην Κεντρική Εύβοια. Στις πρώτες κρίσιμες ώρες της καταστροφικής φωτιάς αποφασίσθηκε η εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι (και έπειτα του Σταυρού). Οργανωμένα, συντονισμένα, ακολουθώντας σχεδιασμό εκκένωσης και χωρίς πανικό ένα ανθρώπινο κονβόι βρήκε τον δρόμο της ασφαλούς διαφυγής.

Οι συνθήκες σύμφωνα με τον δήμαρχο ήταν αντίξοες, με τη φωτιά να μαίνεται και να σαρώνει πυκνό πευκοδάσος, ενώ οι στροβιλισμοί του ανέμου προκαλούσαν επικίνδυνες παγίδες. Οι πυκνοί καπνοί μετέτρεψαν την περιοχή σε «θάλαμο αερίων», ωστόσο «η επιχείρηση σωτηρίας ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός».

Η επιχείρηση εκκένωσης στο Κοντοδεσπότι αποφασίσθηκε και υλοποιήθηκε αμέσως μόλις οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο. Με τον ίδιο τρόπο, με αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία, έγινε λίγο αργότερα και η απομάκρυνση για προληπτικούς λόγους περίπου 150 κατοίκων του χωριού Σταυρός. Ολοι οι κάτοικοι ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού όπου περίμεναν πούλμαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή. Οι αντιθέσεις στην κινητοποίηση της πολιτείας στην Εύβοια και στην Ανατολική Αττική είναι κραυγαλέες. Η παράλυση και η απουσία του κρατικού μηχανισμού στην πύρινη κόλαση σε Μάτι και Νέο Βουτζά είχαν οδυνηρές συνέπειες. Εκεί, την τελευταία στιγμή, από κακούς υπολογισμούς, ολέθρια υποτίμηση του κινδύνου, χωρίς κανένα σχέδιο οι αρμόδιοι φαίνεται ότι αυτοσχεδίαζαν διακόπτοντας όπως όπως την κυκλοφορία στη Μαραθώνος. Ως αποτέλεσμα πανικόβλητοι οδηγοί αυτοκινήτων, στα τυφλά, χωρίς καμία καθοδήγηση για διόδους ασφαλούς διαφυγής, παγιδεύτηκαν στις φλόγες. «Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε έσπευσε στο πύρινο μέτωπο στο πλευρό των ανθρώπων που δοκιμάζονταν, δίνοντας κατευθύνσεις και παίρνοντας άμεσα δύσκολες αποφάσεις. Εκεί βρισκόταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

«Ημασταν έτοιμοι, υπήρχε σχέδιο. Ολα λειτούργησαν όπως έπρεπε» είπε ο ίδιος χθες και συνοψίζοντας το πώς λειτούργησε και συντονίστηκε ο μηχανισμός πρόσθεσε: «Και ένα δέντρο να σου καίγεται δεν μπορεί να είσαι ευχαριστημένος. Το σημαντικό όμως είναι ότι η Αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκε άμεσα και αποτελεσματικά και δεν έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δόθηκε άμεσα εντολή από τον δήμαρχο σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για εκκένωση του οικισμού, καθώς η φωτιά ξέσπασε πολύ κοντά στο χωριό. Είναι μια ομαδική δουλειά».

Κατέληξε με την επισήμανση ότι «υπάρχουν σχέδια εκκένωσης του κάθε χωριού, αυτά είναι τα βασικά άμα θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας». Ως προς τον απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς με ανάρτησή του στα social media ανέφερε: «Μετράμε τις πληγές μας. Ευτυχώς όλοι οι άνθρωποί μας είναι καλά και δεν θρηνήσαμε ζωές».

«Για πέμπτη φορά φέτος ξεσπάει φωτιά στο ίδιο σημείο»

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά στην Εύβοια προχθές το μεσημέρι προβληματίζουν τους αρμοδίους οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Η φωτιά, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς, εκδηλώθηκε γύρω στις τρεις το μεσημέρι, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Κοντοδεσπότι. Εκείνο όμως που του προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η «φωτιά ξέσπασε σε ένα σημείο περίεργο, κοντά στον δρόμο, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα».

Ενδεχομένως, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, κάποιοι να είχαν βάλει στο στόχαστρο το δάσος καθώς φέτος είχαν ξεσπάσει και άλλες φωτιές στην περιοχή οι οποίες τέθηκαν αμέσως υπό έλεγχο προτού πάρουν διαστάσεις. Δεν αποκλείεται να ήταν «πρόβα» μέχρι οι συνθήκες να ευνοήσουν την καταστροφική φωτιά. Τον προβληματισμό του άλλωστε εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός διαπιστώνοντας ότι είναι η πέμπτη φορά το φετινό καλοκαίρι που ξεσπάει φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο.

Με το πρώτο φως της ημέρας χθες τα εναέρια μέσα έκαναν συνεχείς ρήψεις νερού. Η εικόνα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς δεν υπήρχε πια ενιαίο μέτωπο αλλά μόνο διάσπαρτες εστίες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τη φωτιά καταστράφηκαν τουλάχιστον 12.000 στρέμματα δάσους. Είχε προηγηθεί δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους αλλά και τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές. Οι αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου επιδείνωναν την κατάσταση και έπειτα από ολονύχτιες προσπάθειες σχηματίστηκε μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα επικίνδυνα σημεία της φωτιάς.