Μια gypsy-punk και swing-jazz βραδιά υπόσχονται οι Λονδρέζοι The Great Malarkey, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα στις 31 Αυγούστου και θα μοιραστούν τη σκηνή στο roof stage του Gazarte με τους Θεσσαλονικιούς The Speakeasies. Εναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του δεύτερου album τους «Doghouse» και μετά τη μεγάλη τους παγκόσμια περιοδεία, η μπάντα των The Great Malarkey κλείνει τις εμφανίσεις της στην Αθήνα. Οπως λένε, «βάζουν την καρδιά τους σε κάθε δίσκο, σε κάθε συναυλία, σε κάθε τραγούδι και σε κάθε ερμηνεία» και αυτό συνοδεύει την κάθε εμφάνισή τους. Οι δικοί μας The Speakeasies χαρίζουν στη μουσική αυτή συνάντηση με τους «θορυβώδεις» Λονδρέζους τη μελωδικότητα, το ταμπεραμέντο και τις swing συνθέσεις τους.

CHEMICAL BROTHERS. Το Release Athens στην Πλατεία Νερού δίνει μια παράταση στην καλοκαιρινή του επιτυχία. Το φεστιβάλ που έφερε λαμπερά ονόματα από τη διεθνή μουσική σκηνή επιστρέφει στην καλλιτεχνική δραστηριότητα στις 8 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας με τους Chemical Brothers. Το ισχυρό συγκρότημα των τελευταίων 30 χρόνων στην ηλεκτρονική dance σκηνή θα παρουσιάσουν στο μουσικόφιλο κοινό της Αθήνας  ένα οπτικοακουστικό show. Oι δύο χαρισματικοί μουσικοί, παραγωγοί, djs, Tom Rowlands και ο Ed Simons, που απαρτίζουν το μεγαλοφυές ντουέτο από το Μάντσεστερ, έρχονται με ψυχεδελικά visuals, strobe lights και lasers. Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσαν πως μπαίνουν στο studio για να ηχογραφήσουν το νέο τους album, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά. Αποσπάσματα θα παρουσιάσουν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, ανάμεσα σε όλους εκείνους τους ύμνους που όρισαν τη χορευτική μουσική από τα 90s μέχρι σήμερα.

ΜΠΡΑΪΑΝ ΦΕΡΙ. Εμβληματικός τραγουδοποιός και συνθέτης με φωνή που φέρει ισχυρό αποτύπωμα, ο «δανδής της ροκ» Μπράιαν Φέρι θα ανέβει στη σκηνή του Ηρωδείου στις 11 Σεπτεμβρίου για να υπενθυμίσει τους λόγους που διατηρεί την καλλιτεχνική του ακμή τόσες δεκαετίες. Ο αειθαλής και σικάτος αυτός τύπος θα αφηγηθεί με τον δικό του τρόπο γιατί – μαζί με τον σύγχρονό του Ντέιβιντ Μπόουι – ήταν τόσο επιδραστικοί στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Το 1968 – έπειτα από σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών – βρέθηκε στο Λονδίνο και έγραψε τραγούδια τα οποία συμπεριελήφθησαν στο πρώτο άλμπουμ των Roxy Music. Ο ίδιος είχε στρατολογήσει τα μέλη και είχε αναλάβει ό,τι αφορούσε την εξωτερική τους εικόνα: από τις συσκευασίες των δίσκων τους έως το τι θα φορούσαν πάνω στη σκηνή. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος ήταν το «Virginia Plain» – κράμα επιρροών από το progressive rock μέχρι τον Elvis, αλλά και τη soul. Αν θελήσουμε να ξεχωρίσουμε άλλη μια εμβληματική στιγμή στην πορεία του, θα σταθούμε στην κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του άλμπουμ, το 1973. Το «These Foolish Things» περιείχε επανεκτελέσεις τραγουδιών καλλιτεχνών που επηρέασαν τον Μπράιν Φέρι, δηλώνοντας έτσι την αγάπη του στους κλασικούς ήχους, τα blues και το rock ‘n’ roll.

ΛΟΥΘ ΚΑΖΑΛ. «Η Λουθ Καζάλ είναι η ντίβα του έρωτα!» έγραψε η ισπανική «El Pais», ενώ η γαλλική «Liberation» συμπλήρωσε ότι «βάζει στην ψυχή φτερά να πετάξει». Δεν είναι τα μοναδικά κολακευτικά σχόλια για την εμβληματική φωνή της Λουθ Καζάλ που συνδέθηκε με τις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 20 Σεπτεμβρίου με ένα σύνολο εντυπωσιακών σολιστών για να παρουσιάσουν μια παράσταση ειδικά για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Amor». Το μουσικό σύμπαν της «Αγάπης» θα έχει υλικά από τους ήχους των σχεδόν μυθικών τραγουδιών της όπως το «Piensa en mi» και «Un año de amor» από την περίφημη ταινία «Ψηλά τακούνια» και επιτυχίες όπως το «Historia de un amor» και το «18 anos». Ομως τα δώρα στους έλληνες φαν της δεν σταματούν εδώ. Η Λουθ Καζάλ θα ερμηνεύσει δημοφιλείς ροκ μπαλάντες και τραγούδια μιας άλλης μεγάλης Ντίβας, της Dalida. Θα παρουσιάσει επίσης για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό νέα κομμάτια από το τελευταίο της CD «Que corra el aire» θυμίζοντας με τη ζεστή κι εκφραστική φωνή της γιατί αξίζουν τα καλοκαιρινά βράδια!

ΚΛΑΣΙΚΟ ΡΟΚ. Η ροκ μουσική μπόρεσε να διεισδύσει και να ακουστεί σε όλες τις μεγάλες όπερες της Ευρώπης και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, μια από τις μεγαλύτερες ορχήστρες της Ευρώπης, έρχεται να δείξει πώς γίνεται. Μεγάλες επιτυχίες ροκ συγκροτημάτων παρουσιάζονται με συμφωνικό ήχο, μαζί με ηλεκτρικά όργανα! Αγαπημένα τραγούδια των Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple, Queen, U2, Europe, Alannah Myles, θα παρουσιαστούν από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πράγας και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου, συνθέτη και ενορχηστρωτή Friedemann Riehle. Ειδικά για τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, η Φιλαρμονική Ορχήστρας της Πράγας θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μαζί τους στη σκηνή στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ανέβουν οι John Lees’ Barclay James Harvest γιορτάζοντας τα 50 χρόνια της καριέρας τους με τα γνωστά τους τραγούδια όπως το «Poor man’s moody blues» και το «Hymn», αλλά και ροκ τραγούδια άλλων μεγάλων δημιουργών που έχουν αγαπήσει.

Οι δύο Μάνοι και η Αρλέτα

Συναυλία- αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών την Τετάρτη 29 Αυγούστου με τη συμμετοχή των Γιώργου Ανδρέου, Φωτεινής Βελεσιώτου, Μανώλη Λιδάκη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιώργου Νταλάρα, Χρήστου Νικολόπουλου, Μίλτου Πασχαλίδη, Ηρώς Σαΐα, Ασπασίας Στρατηγού, Τάνιας Τσανακλίδου, Μαρίας Φαραντούρη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Νταλάρας. Ολα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

«Μάνος Λοΐζος – 80 χρόνια» είναι ο τίτλος του αφιερώματος στον σπουδαίο δημιουργό. Ετσι στη σκηνή του Ηρωδείου στις 8 Σεπτεμβρίου θα ακουστούν τραγούδια του από τους Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβο Δεληβοριά, Γιώτα Νέγκα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα η συμφωνική σουίτα «Loizos Recomposed» του Αντώνη Σουσάμογλου βασισμένη σε μουσικά θέματα του τιμώμενου συνθέτη.

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος ο τίτλος από το «Ακόμα και αν φύγεις…» στο αφιέρωμα που κάνουν έλληνες ερμηνευτές και αγαπημένοι φίλοι της Αρλέτας, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Ηρώδειο, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, για να τραγουδήσουν όλοι μαζί μόνο για εκείνη. Για τη σπουδαία τραγουδοποιό που άφησε ανεξάντλητο το σημάδι της στην ελληνική μουσική θα τραγουδήσουν οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Παυλίνα Βουλγαράκη, Βαγγέλης Γερμανός, Χρήστος Θηβαίος, Βίκυ Καρατζόγλου, Ντόρα Μπακοπούλου, Sunny Μπαλτζή, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργης Χριστοδούλου, Angelika Dusk, Them There: Craig Walker (Archive), Phoebe Killdeer (Nouvelle Vague).