Αν είχε παραμείνει στην ταινία θα ήταν μία από τις πρώτες φορές – αν όχι η πρώτη – που μια αμερικανίδα ηθοποιός έδειχνε το γυμνό της σώμα στην εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου. Η χρονιά είναι το 1961, η ταινία είναι οι «Αταίριαστοι» (The Misfits) του Τζον Χιούστον και η ηθοποιός είναι η Μέριλιν Μονρόε, στον τελευταίο ρόλο της ζωής της.

Σε μια ερωτική σκηνή με τον Κλαρκ Γκέιμπλ, η Μέριλιν άφηνε το σεντόνι του κρεβατιού να πέσει και να την αφήσει γυμνή. Ο Τζον Χιούστον έκοψε τα καρέ αυτά από την τελική κόπια της ταινίας επειδή, όπως λέγεται, θεωρούσε ότι δεν ήταν απαραίτητα στην ιστορία. Ολοι πίστευαν ότι είχαν καταστραφεί, αλλά ο παραγωγός της ταινίας, Φρανκ Τέιλορ, θεώρησε ότι είχαν μεγάλη καλλιτεχνική αξία και τα έσωσε.

Ο συγγραφέας Φρανκ Κασίγιο ανακάλυψε τη χαμένη σκηνή καθώς έπαιρνε συνεντεύξεις για το βιβλίο του «Marilyn Monroe: The Private Life of a Public Icon», που κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ από τις εκδόσεις St. Martin’s Press. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα Deadline, που έκανε γνωστό χθες το θέμα, o Κασίγιο μίλησε με τον Κέρτις Τέιλορ, γιο του παραγωγού ο οποίος πέθανε το 1999, και έμαθε ότι τα κομμένα καρέ είναι κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι τα τελευταία 57 χρόνια. Δεν έχει ωστόσο αποφασιστεί αν και πώς θα αξιοποιηθεί ποτέ αυτό το υλικό.

Οι «Αταίριαστοι» βασίζονται σε ένα διήγημα που είχε δημοσιεύσει το 1957 στο περιοδικό «Esquire» ο τότε σύζυγος της Μέριλιν, Αρθουρ Μίλερ. Ο δρόμος τριών περιθωριακών καουμπόηδων (Κλαρκ Γκέιμπλ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ελάι Γουάλας) διασταυρώνεται με εκείνον μιας πρόσφατα χωρισμένης γυναίκας (Μέριλιν Μονρόε) που ζητεί λίγη αγάπη και αποδοχή. Τα γυρίσματα στην έρημο της Νεβάδα από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1960 ήταν δύσκολα.

Ο γάμος της Μονρόε με τον Μίλερ είχε ουσιαστικά διαλυθεί (το διαζύγιο βγήκε τελικά τον Ιανουάριο του 1961) και η ίδια ήταν εθισμένη σε βαρβιτουρικά. Τον Αύγουστο το γύρισμα διακόπηκε για μία εβδομάδα, με την πρωταγωνίστρια να μπαίνει για αποτοξίνωση σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες. Εδωσε όμως την ερμηνεία της ζωής της, καθώς για πρώτη φορά έβρισκε τον ρόλο μέσα της, δεν υποκρινόταν.

«Οι αταίριαστοι» δεν είναι η τελευταία ταινία μόνο της Μονρόε, που πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1962 στα 36 της χρόνια. Ο Κλαρκ Γκέιμπλ έφυγε από τη ζωή μόλις δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, και πολλοί ισχυρίζονται ότι ρόλο έπαιξε η επιμονή του να γυρίζει ο ίδιος επικίνδυνες σκηνές στα 59 του χρόνια. Αλλά και ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, που πέθανε το 1966, δεν μπόρεσε να δώσει αξιόλογη συνέχεια στην καριέρα του μετά τους «Αταίριαστους». «Είναι ο μόνος που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από μένα» είχε πει στη διάρκεια των γυρισμάτων η Μέριλιν…