«Συνέχισε να προσπαθείς έτσι δυνατά μαζί με την εκπληκτική ομάδα που έχεις να σε στηρίζει. Το μέλλον σου ανήκει».

Τα λόγια αυτά προς τον παίκτη που συζητήθηκε όσο κανείς άλλος αυτές τις μέρες στον χώρο του παγκόσμιου τένις, τον Στέφανο Τσιτσιπά, δεν τα είπε κανένας τυχαίος.

Είναι λόγια του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο – και αντιπάλου του έλληνα πρωταθλητή στον τελικό -, Ισπανού Ράφα Ναδάλ. Ο οποίος είχε αποθεώσει τον Στέφανο Τσιτσιπά και πριν από τον αγώνα, αλλά το έκανε και μετά τη νίκη του με 6-2 και 7-6 (7-4 τάι μπρέικ) που του χάρισε τον 80ό τίτλο της καριέρας του!

«Ποτέ δεν λυγίζει. Πάντα θα σε αρπάζει σαν μπουλντόγκ και θα σε κάνει να “υποφέρεις” στο κορτ. Και είναι εκπληκτικό αυτό που έχει χτίσει ως παίκτης. Ηταν, ξέρετε, φυσιολογικός σαν κι εμάς, και κατάφερε να γίνει θηρίο, το τέρας που είναι σήμερα» είπε με θαυμασμό για τον αντίπαλό του ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της ATP, καθώς η εκπληκτική πορεία του μέχρι και τον τελικό αλλά και την πρώτη 15άδα της παγκόσμιας κατάταξης τράβηξε το ενδιαφέρον όλων.

Πεινασμένος

Από το Νο 168 πριν από έναν χρόνο, ο έλληνας πρωταθλητής έφυγε με το Νο 15 από το Τορόντο για το νέο τουρνουά του Σινσινάτι (όπου ο Ράφα Ναδάλ απέσυρε τη συμμετοχή του) και οι άνθρωποι της ATP του θύμισαν την περσινή πορεία του Καναδού Ντένις Σαποβάλοβ, που έκανε αντίστοιχη πορεία κερδίζοντας Ναδάλ και Χουάν Μαρτίν ντελ Πότρο στο τουρνουά του Μόντρεαλ φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά.

«Ηταν τρομερός και με ενέπνευσε πολύ. Δεν σας κρύβω ότι ονειρευόμουν να βρεθώ στη θέση του. Θυμάμαι που έβλεπα από την τηλεόραση στο Πόρτοροζ της Σλοβενίας τους αγώνες του κάθε μέρα. Οπότε, με ενέπνευσε που τον είδα να νικάει όλους αυτούς. Για μένα, μου φάνηκε τελείως έξω από την πραγματικότητα αυτό που έκανε στο κορτ. Δεν νίκησα τον Ράφα. Εκείνος τον νίκησε».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε ο νεότερος τενίστας στην ιστορία που απέκλεισε σε ένα τουρνουά τέσσερις αντιπάλους από την πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης και έβαλε δύσκολα στο δεύτερο σετ στον Ναδάλ, επιστρέφοντας από το 3-5 και φτάνοντας μέχρι και σε σετ μπολ πριν χάσει στο τάι μπρέικ.

«Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι είναι πιο απλό και λιγότερο περίπλοκο από όσο δείχνει. Απλά έπρεπε να πιστέψω στον εαυτό μου και να αισθανθώ αυτοπεποίθηση που παίζω με αυτούς τους τύπους. Οπότε δεν με εκπλήσσει που βρίσκομαι εδώ στα τελικά. Εννοώ ότι έκανα τη δουλειά που έπρεπε να κάνω» τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να κόψει τον κώ… του για να ανέβει ακόμα περισσότερο.

«Ναι, έμαθα πόσο πρέπει να δουλεύω. Πόση απόσταση υπάρχει μεταξύ εκείνου και εμένα στα παιχνίδια μας και πόσο περισσότερο πρέπει, χωρίς να θέλω να είμαι αγενής, να κόψω τον κώλ… μου στο κορτ. Να δουλέψω περισσότερες ώρες και να γίνω πιο δυνατός και καλύτερος baseliner, να αντέχω στην πίεση, τη φυσική πίεση στο γήπεδο που γι’ αυτόν δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά στο παιχνίδι μου με αυτό του Ναδάλ».

«Ομως είμαι πεινασμένος για περισσότερα. Πιστεύω ότι μπορώ να πετύχω περισσότερα φέτος. Αν και έχασα από τον Ράφα, αισθάνομαι ακόμα ότι μπορώ να νικήσω καλούς αθλητές. Θέλω πολύ να πάρω περισσότερους πόντους φέτος και να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωταθλητής μας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ATP.

Νωρίτερα είχε ευχαριστήσει όλους τους Ελληνες στο Τορόντο λέγοντας ότι τον έκαναν όλες αυτές τις μέρες να νιώθει σαν να παίζει στην Αθήνα (!) λόγω της μεγάλης υποστήριξης που είχε.

Ενθουσιασμός

Την ίδια στιγμή κύμα ενθουσιασμού είχε καταλάβει πολλούς νέους και όχι μόνο τενίστες, που του έδιναν συγχαρητήρια είτε από κοντά είτε μέσω των social media, ενώ και το κινητό του δεχόταν δεκάδες κλήσεις.

«Τι να πεις για αυτό το παιδί… ό,τι και να πεις είναι λίγο! ΜΟΝΟ περηφάνια Στεφανάκο μας!!!» ήταν το μήνυμα της Μαρίας Σάκκαρη στο Instagram, ενώ λίγο πιο κάτω είχε γράψει στα αγγλικά «Θρύλος» και «Φάτε τη σκόνη του» και στα ελληνικά «Ο καλύτερος», «Νο1» και «Κουμπαράκι».

Το μέλλον ανήκει σε αυτό το παλικάρι, που σεμνά και ταπεινά προχωράει προς την κορυφή. Είναι πολύ πιθανό σύντομα να έχει μπει στην πρώτη δωδεκάδα του κόσμου, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να διηγούνται ιστορίες του απίστευτου Ελληνα ή του «έλληνα θεού» όπως τον αποκαλούν τα ξένα ΜΜΕ.

Δεν είναι τυχαίος όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το όνομά του και ο πατέρας και προπονητής του Απόστολος Τσιτσιπάς δικαίως καμαρώνει βλέποντας τον γιο του να έχει τρομερό πείσμα και να μη σταματάει σε κανένα εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του.

Ο Ναδάλ τον αποθέωσε και μάλιστα σε μια απίστευτη κίνηση fair play τού έδωσε το δικαίωμα να ξανακάνει ένα πρώτο σερβίς που είχε χάσει λόγω κόσμου.

Με μια διαφορά. Ολα αυτά ο Στέφανος τα έχει κερδίσει.