Κάτι που λείπει – τις περισσότερες φορές – σε αυτήν τη χώρα είναι το ομαδικό πνεύμα. Ευτυχώς στον αθλητισμό αυτό είναι το Α και το Ω και θα λέγαμε ήταν το βασικό συστατικό της επιτυχίας των ελλήνων αθλητών και αθλητριών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου.
Οπου ο απολογισμός ήταν εκπληκτικός με 4/6 μετάλλια στις γυναίκες (δηλαδή στους έξι τελικούς όπου συμμετείχαν ελληνίδες αθλήτριες οι τέσσερις κατέκτησαν μετάλλιο) και 2/6 στους άνδρες, με τη συνολική συγκομιδή των έξι μεταλλίων και των 12 συμμετοχών σε τελικούς (χώρια οι απευθείας συμμετοχές των Μαραθωνίων και του βάδην) να αποτελούν μια εξαιρετική παρουσία.
Δίπλα σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα 16 ατομικά φετινά ρεκόρ των πρωταγωνιστών. Ολα αυτά με την άψογη συνεργασία του τρίπτυχου αθλητές -προπονητές – ομοσπονδία, με το αποτέλεσμα να μιλάει από μόνο του.
Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα αυτού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και έγινε η πρώτη εκπρόσωπος της Ελλάδας (σε άνδρες και γυναίκες) που υπερασπίστηκε τον τίτλο της κατακτώντας δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο. Μάλιστα το έκανε με νέο ρεκόρ αγώνων και φετινό ρεκόρ, ενώ κατέκτησε το ένατο μετάλλιό της από το 2014 έως σήμερα.
Η Βούλα Παπαχρήστου έλαμψε επίσης με το πρώτο της χρυσό σε μεγάλη διοργάνωση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη φετινή της επίδοση και έχοντας ξεπεράσει έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό μέσα στη χρονιά. Ο Μίλτος Τεντόγλου στα 20 του χρόνια στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης ξεπερνώντας αθλητές-θρύλους στο συγκεκριμένο αγώνισμα και έγινε ο νεότερος στην ιστορία.
Η Νικόλ Κυριακοπούλου απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι με δουλειά και επιμονή μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Κι εκείνη κατάφερε να επιστρέψει στο βάθρο των νικητών (ασημένια) μετά τη γέννηση της κόρης της, αλλά και αρκετά προβλήματα τραυματισμών που είχαν προηγηθεί. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο επίσης με φετινό ρεκόρ.
Ευχάριστες εκπλήξεις
Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις πέτυχε η Μαρία Μπελιμπασάκη, καθώς τα 400 μ. είναι ένα από τα δυσκολότερα αγωνίσματα στον στίβο και η διάκριση σε αυτό αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα. Η Μαρία Μπελιμπασάκη επέστρεψε στο αγώνισμα με το οποίο ξεκίνησε και έκανε επανεκκίνηση στη σπουδαία καριέρα της με το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Στα 27 της χρόνια το μέλλον φαίνεται να της ανήκει. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με πανελλήνιο ρεκόρ, το μοναδικό από μέλος της ομάδας μας στη διοργάνωση.
Με το ιστορικό μετάλλιο του Δημήτρη Τσιάμη, το πρώτο της χώρας στο αγώνισμα, έκλεισε ο κύκλος μιας άλλης φουρνιάς αθλητών, που χάρισε φοβερές επιτυχίες στον ελληνικό στίβο. Το μετάλλιο του Τσιάμη ήταν το πιο ανέλπιστο, ήταν όμως ένα μετάλλιο που το άξιζε πέρα για πέρα ένας από τους διαχρονικούς αθλητές του ελληνικού στίβου (έχει στα 36 του το ρεκόρ πλέον του γηραιότερου αθλητή μας στον κλασικό αθλητισμό με μετάλλιο).