Σε μια αρνητική τροχιά με σπασμένα φρένα έχει μπει η τουρκική λίρα και οι Τούρκοι εμφανίζονται έκπληκτοι για την τρελή πορεία και φυσικά ανήσυχοι για την επόμενη μέρα. Ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της χαμηλής και της μεσαίας τάξης και οι τιμές των βασικών ειδών ανάγκης διπλασιάζονται, ακόμα και τριπλασιάζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμφιαλωμένο νερό που μόλις τους τελευταίους δύο μήνες η τιμή του αυξήθηκε κατά μισή λίρα. Οι εισαγωγές αγαθών δυσκολεύουν κατά πολύ την κατάσταση της εγχώριας αγοράς που δείχνει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Δείγμα της οικονομικής δυσχέρειας, οι δεκάδες απολύσεις σε σουπερμάρκετ και τοπικές αγορές ενώ κοινό μυστικό είναι ότι μετά τη θρησκευτική εορτή της επόμενης εβδομάδας, οι ανακοινώσεις για το οικονομικό τοπίο ίσως αλλάξουν κατά πολύ τη ζωή των Τούρκων.
Ανησυχία στις τάξεις των πολιτών προκαλεί φυσικά μια εφιαλτική επιστροφή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν με στόχο την οικονομική ανάκαμψη οι αγορές πάγωσαν κάθε εισαγωγή (για χρόνια στην Τουρκία δεν υπήρχε εισαγωγή καφέ, κάτι που υπενθυμίζεται πλέον ως αστείο μεταξύ των ντόπιων).
Η ανεξέλεγκτη κατρακύλα της λίρας, που η ισοτιμία της φτάνει ώς αυτή την ώρα ακόμη και το 7,83 έναντι του ευρώ, ακυρώνει φυσικά τα σχέδια τούρκων πολιτών για έξοδο από τη χώρα καθώς κάθε συναλλαγή σε ευρώ αποτελεί πλήγμα για την τσέπη τους. Κάτι τέτοιο, αν βέβαια συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα πλήξει άμεσα και την Ελλάδα, καθώς οι Τούρκοι θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ευρώ.
Αντικείμενο ειρωνείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν οι τοποθετήσεις του γαμπρού του Ερντογάν, ο οποίος κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Θεωρίες περί συνωμοσιών για ανάμειξη των ΗΠΑ στην οικονομική κατρακύλα εξοργίζουν τους πολίτες, οι οποίοι μέσω των social media εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Φυσικά η οργή στο Διαδίκτυο δεν άφησε άπραγη την κυβέρνηση, η οποία διέταξε να μπλοκαριστούν περισσότεροι από 300 λογαριασμοί που «κινδυνολογούσαν» για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.
Το φάντασμα της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία τρομάζει τους πολίτες που πριν από λίγες δεκαετίες ένιωσαν την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και όλοι απεύχονται παρόμοιες καταστάσεις. Αλλωστε ήδη, χωρίς η κρίση να έχει φτάσει το ταβάνι της, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, οι τράπεζες εφαρμόζουν μέτρα για την ισορροπία του συναλλάγματος, αφού υποκαταστήματα της Garanti και της Is Bankasi είτε αρνούνται να ανταλλάξουν συνάλλαγμα είτε περιορίζουν το ποσό συναλλαγής.