Διπλό χτύπημα με φόντο την κρίση στην τουρκική οικονομία δέχθηκαν χθες τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και η αγορά ομολόγων, με τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch να εξουδετερώνεται στον βωμό των διεθνών πιέσεων. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 3,10% στις 720,71 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις (-6,66% ο επιμέρους δείκτης) ενώ στην αγορά ομολόγων το στόρι που κυριαρχεί δεν έχει καμία σχέση με την «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα Μνημόνια.

Στα πενταετή ομόλογα η απόδοση με άνοδο 3,23% άγγιξε το 3,327%, στους δεκαετείς τίτλους με άνοδο 1,61% έφτασε έως και το 4,295, όταν το μέσο κόστος δανεισμού από τον ESM (έως το 2060) είναι 1,62%. Τα δανεικά του ESM έχουν τελειώσει ήδη με την εκταμίευση προ ολίγων ημερών της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα και εφεξής η ελληνική οικονομία καλείται να διαχειριστεί τις προκλήσεις που απορρέουν από ένα διεθνές περιβάλλον έντονων αναταράξεων χωρίς δίχτυ ασφαλείας παρά μόνο με το «μαξιλάρι» των 24,1 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Η επικείμενη έξοδος από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου συνοδεύεται παράλληλα από την άρση του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες χωρίς φθηνή χρηματοδότηση με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Στους κόλπους των τραπεζιτών επικρατεί ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Τα σύννεφα στις διεθνείς αγορές έχουν πυκνώσει επικίνδυνα και σύντομα υπάρχει ο κίνδυνος στην τουρκική αναταραχή να προστεθεί το ιταλικό τσουνάμι.

Ο Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, γραμματέας στο γραφείο του ιταλού πρωθυπουργού Κόντε και κορυφαίο στέλεχος της Λέγκας, με δηλώσεις του εκτίμησε ότι αναμένεται μια επίθεση κερδοσκόπων στα ιταλικά ομόλογα εντός Αυγούστου.

«Οι αγορές είναι γεμάτες από πεινασμένα κερδοσκοπικά funds που διαλέγουν το θήραμά τους και επιτίθενται. Το καλοκαίρι οι όγκοι συναλλαγών είναι μικροί, μπορείς να προετοιμάσεις το έδαφος για επιθετικές κινήσεις εναντίον χωρών. Κοιτάξτε την Τουρκία» σημείωσε.

ΚΟΛΑΣΗ. Η χθεσινή ημέρα έμοιαζε με κόλαση για την ιταλική αγορά ομολόγων. Στις μικρές διάρκειες, η άνοδος των αποδόσεων ήταν εφιαλτική με τα εξάμηνα γραμμάτια να καταγράφουν εκτίναξη της απόδοσής τους κατά 33,3% αναδεικνύοντας αυξημένη τιμολόγηση κινδύνου σε σύντομο χρονικό ορίζοντα. Η ιταλική κρίση, στον βαθμό που λάβει τη μορφή ανοιχτής κόντρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, απειλεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην κρίση της ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση εξαφανίζεται και κάθε προοπτική άμεσης επανόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην Αθήνα και το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζαν τους προηγούμενους μήνες μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πέριξ της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου. Το σενάριο αυτό έχει φύγει από το τραπέζι πριν καλά καλά εκδηλωθεί η κρίση στην Τουρκία. Το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 24,1 δισ. ευρώ παρέχει τη δυνατότητα αναμονής, αλλά, όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε για πάντα». Κάποια στιγμή το φθινόπωρο η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές, συμπληρώνουν και προσθέτουν πως στην αντίθετη περίπτωση οι πιθανότητες προσφυγής σε μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τη σημερινή ή την επόμενη κυβέρνηση αυξάνονται δραματικά.