Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει την παροχή ρευστότητας σε λίρες αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα επιτόκια, οδήγησε σε ενίσχυση της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του δολαρίου, μετά την κάθετη βουτιά των προηγούμενων ημερών. Η Αγκυρα προχώρησε πρακτικά σε αύξηση του κόστους δανεισμού σε λίρες, χωρίς όμως να το κάνει επίσημα, για να κρατήσει τα προσχήματα και να δείξει ότι αντιστέκεται στις αγορές. Αισιοδοξία για βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε εξάλλου η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.
Την ίδια στιγμή πάντως, η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της Τουρκίας εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς Αγκυρα και Ουάσιγκτον ακολουθούν ρητορική υψηλών τόνων. Η ανησυχία ήταν έκδηλη και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν ακόμη και το 1,5%, ενώ η Γουόλ Στριτ άνοιξε με πτώση 1%. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να κρατά, φαινομενικά τουλάχιστον, αδιάλλακτη στάση και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να κάνουν μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα, περιλαμβανομένων και των κινητών τηλεφώνων της Apple.
Επίσης, σε απάντηση των νέων υψηλών δασμών που επέβαλε ο Τραμπ σε τουρκικά προϊόντα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε δασμούς σε ρύζι, οινοπνευματώδη ποτά και αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε δύσκολο σημείο, καθώς ο Τραμπ έχει σφίξει σημαντικά τον κλοιό γύρω από την Αγκυρα προκειμένου να απελευθερωθεί ο αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον.
Η λίρα έχει χάσει περίπου 40% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση χρεών στη γειτονική χώρα, τα οποία έχουν συναφθεί σε δολάρια ή συνδέονται με το αμερικανικό νόμισμα. Η λίρα έφτασε χθες να σημειώνει άνοδο 6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6 λίρες για κάθε δολάριο. Στις αρχές της εβδομάδας το νόμισμα είχε βουλιάξει, με την ισοτιμία να φτάνει τις 7,14 λίρες για κάθε ένα δολάριο. Χθες και προχθές η λίρα σημείωσε άνοδο μετά τη λήψη αυτών των μέτρων. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για την τροπή που θα πάρει αυτή η επίθεση των αγορών στη χώρα.
Η ανάκαμψη αποδίδεται στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας η οποία περιόρισε την κυκλοφορία της λίρας στην αγορά μέσω της μείωσης συναλλαγών που αφορούν την ανταλλαγή συναλλάγματος (swaps). Η κίνηση αυτή είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ικανότητα ξένων επενδυτών να σορτάρουν από τις χώρες τους το νόμισμα. Με την κίνηση της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών εξάλλου, οι αγορές εκτιμούν ότι η Τουρκία μπορεί να κλείσει άμεσα το ένα από τα δύο μέτωπα που έχει ανοίξει, αυτό με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το άλλο μέτωπο είναι αυτό με την Αμερική.
Ουάσιγκτον και Αγκυρα διασταύρωσαν τα ξίφη τους για σειρά θεμάτων, από τα διαφορετικά συμφέροντά τους στη Συρία και την πρόθεση του Ερντογάν να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία έως την κράτηση του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορήθηκε για τρομοκρατία.