Οταν η Βρετανίδα Τζόαν Μπόουελ, ιδιοκτήτρια καταφυγίου για αδέσποτα στη Σύρο, έγραφε στο Facebook ότι ζητεί εργαζόμενο – φροντιστή για 55 γάτες (με μισθό και όλα πληρωμένα!) σίγουρα δεν περίμενε ότι δέκα μέρες μετά θα μετρούσε… χιλιάδες βιογραφικά από Ελληνες αλλά κυρίως Βρετανούς καθώς και Αμερικανούς. «Προσφέρεται δουλειά σε έναν ελληνικό παράδεισο, τη Σύρο. Μια πολύ ξεχωριστή θέση εργασίας: Θέλουμε άνθρωπο καλόκαρδο, ειλικρινή, αξιόπιστο και πρόθυμο. Θα προτιμηθούν κτηνίατροι» ήταν η διαδικτυακή αγγελία της Βρετανίδας, η οποία ζει στη Σύρο μαζί με τον σύζυγό της Ρίτσαρντ (με καταγωγή από τη Δανία) τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Για όσους ρωτάτε: Ναι, η δουλειά είναι ακόμα διαθέσιμη. Και όχι, δεν είναι fake news» διευκρίνισε η ίδια χθες μετά τη βροχή μηνυμάτων που έχει δεχτεί από τους ενδιαφερομένους.

Το ζεύγος Μπόουελ αναμένεται να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη το ερχόμενο φθινόπωρο, γι’ αυτό θέλησε να βρει κάποιον έγκαιρα για τη φροντίδα 55 γατών στη Σύρο. Οπως αναφέρουν, προσφέρονται συγκεκριμένα μηνιαίος μισθός περίπου 500 ευρώ για part time απασχόληση, δωρεάν διαμονή σε σπίτι με κήπο και θέα το γαλάζιο του Αιγαίου, ενώ πληρωμένοι θα είναι οι λογαριασμοί της κατοικίας καθώς και όλα τα κτηνιατρικά έξοδα. Ο φύλακας άγγελος της μεγάλης παρέας των τετράποδων θα έχει και αυτοκίνητο στην περίπτωση που κάποιο ζώο αρρωστήσει και χρειαστεί μεταφορά στο κτηνιατρείο. Οποιος προσληφθεί θα πιάσει δουλειά την 1η Νοεμβρίου 2018, περνώντας ωστόσο μια δοκιμαστική περίοδο δύο – τριών εβδομάδων τον προσεχή Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν κάνει αίτηση για τη συγκεκριμένη… ονειρεμένη θέση εργασίας. «Υπάρχουν εκείνοι που μου γράφουν ότι “πάντα ήθελα να ζήσω σε ένα ελληνικό νησί”, άλλοι που λένε ότι “εγώ είμαι ο άνθρωπός σας” και άλλοι, πιο δύσπιστοι, θέλουν να μάθουν περισσότερα για το καταφύγιο. Αυτοί μας κεντρίζουν την προσοχή» λέει στη βρετανική εφημερίδα σχολιάζοντας τις χιλιάδες αιτήσεις η βρετανίδα ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης God’s Little People Cat Rescue. Οπως προσθέτει ο σύζυγός της, «νομίζαμε ότι κάναμε κάτι ήσυχο σε ένα ελληνικό νησί. Αυτό δεν ισχύει πλέον». Για το ζευγάρι όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να παίρνει στο σπίτι όσες γάτες έβρισκε παρατημένες στους δρόμους σε κακή κατάσταση, γύρω από κάδους απορριμμάτων ή τραυματισμένες και με τη βοήθεια κτηνιάτρων του νησιού προσπαθούσαν να τις περιθάλψουν. Τις τελευταίες ημέρες η αγγελία κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των social media και με αναφορές σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (BBC, «Τime», CNN, «The Guardian», «The Sun», «USA Today» κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Μπόουελ, πέντε εθελοντές έχουν αναλάβει να μελετήσουν τις χιλιάδες αιτήσεις ώστε να καταλήξουν στους 100 επικρατέστερους. «Η ζωή τον χειμώνα στη Σύρο είναι ωραία, μέσα στη φύση και την ηρεμία. Ποτέ δεν θα αισθανθείτε μοναξιά όμως με τόσες γάτες στο σπίτι. Από την εμπειρία μου, η δουλειά είναι πιο κατάλληλη για κάποιον ηλικίας άνω των 45 ετών». Μόνο στο Facebook η ανάρτηση της Βρετανίδας έχει κοινοποιηθεί σχεδόν 30.000 φορές, ενώ χιλιάδες είναι και τα (ενθουσιώδη) σχόλια ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Κάποιοι ρωτούν εάν μπορούν να έχουν και τα δικά τους κατοικίδια στο σπίτι ή εάν υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν και μέλη της οικογένειάς τους. «Παρακαλώ να στέλνουν μόνο όσοι σκέπτονται σοβαρά τη δουλειά. Δυστυχώς δεν θα γίνουν δεκτά άλλα κατοικίδια, η προτεραιότητά μας είναι τα αδέσποτα. Επίσης το σπίτι είναι πολύ μικρό για οικογένεια. Αλλά είμαι ανοικτή στη φιλοξενία ζευγαριού, εφόσον ο υποψήφιος κριθεί ιδανικός» απαντά εκείνη.