Αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματά τους, τα οποία γνωστοποίησαν προ ημερών στον Δήμο Μαραθώνα και αφορούν τη διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας στις κατεστραμμένες από τη φωτιά γειτονιές τους, είναι πλέον οι πυρόπληκτοι του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων και των συλλόγων του οικισμού (κατά τα 2/3 ο Νέος Βουτζάς ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα και το υπόλοιπο στη Ραφήνα) έχουν δώσει τελεσίγραφο μέχρι και σήμερα στη δημοτική Αρχή προκειμένου να ανταποκριθεί σε όσα ζητούν. Σε διαφορετική περίπτωση εμφανίζονται διατεθειμένοι να απευθυνθούν αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα για να καταθέσουν τις αιτιάσεις τους.

«Δώστε λύση στις τρέχουσες ανάγκες των πυρόπληκτων, μην κωλυσιεργείτε άλλο» φωνάζουν οι κάτοικοι. Τόσο το Μάτι όσο και ο Νέος Βουτζάς εξακολουθούν να μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο, τρεις εβδομάδες μετά την πύρινη κόλαση με 96 νεκρούς έως χθες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με έγγραφη επιστολή (την περασμένη Δευτέρα) προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα, τους αντιδημάρχους και τη γενική γραμματέα του δήμου, οι πυρόπληκτοι του Νέου Βουτζά κατέγραψαν πέντε ανησυχητικές διαπιστώσεις τους για την εικόνα του οικισμού, ζητώντας λήψη μέτρων. Εξάλλου, ήδη από τις 3 Αυγούστου η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων είχε υποβάλει «υπόμνημα 19 κατεπειγουσών δράσεων αρμοδιότητας και συναρμοδιότητας του Δήμου».

Ωστόσο σήμερα το σύνολο των οδών του οικισμού (ακόμα και η κεντρική οδός Ρήγα Φεραίου κ.ά.) παραμένουν στο σκοτάδι ενώ, όπως καταγγέλλουν επιπλέον οι κάτοικοι, «δεν έχουν τοποθετηθεί επαρκείς κάδοι μπάζων, ούτε κάδοι σκουπιδιών, με εξαίρεση την οδό Αγίου Ιωάννου, δεν έχει εμφανιστεί κανένα όχημα του δήμου ή εργολάβων για την αποκομιδή της καύσιμης ύλης, δεν έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις επικινδυνότητας σε δρόμους και οι πολίτες, ειδικά οι γονείς παιδιών δεν γνωρίζουν αν είναι ασφαλής η κατοίκηση στα σπίτια τους από τους ρύπους της πυρκαγιάς και αν θα είναι ασφαλής η λειτουργία του σχολείου του Νέου Βουτζά».

Πάντως αύριο, εκτός απρόοπτου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες μετρήσεις για τον αμίαντο στις γειτονιές που ισοπεδώθηκαν από τη φωτιά. «Σας καλούμε να λάβετε κάθε μέτρο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (δηλαδή μετρήσεις και σχετικές ανακοινώσεις στους πολίτες). Επίσης να μας ενημερώσετε αν και πότε αιτηθήκατε βοήθεια και παροχή εξοπλισμού από δήμους της Αττικής, την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία και τι βοήθεια λάβατε» επισημαίνουν στην επιστολή τους οι κάτοικοι. Από τις αρχές Αυγούστου οι πυρόπληκτοι είχαν θέσει ως προτεραιότητα την τοποθέτηση συνολικά 600 κάδων απορριμμάτων αλλά και αποβλήτων (οικοδομικών υλικών ή καμένων δέντρων κ.λπ.), καθώς και υλοποίηση οργανωμένου σχεδίου συλλογής και διαχείρισης της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης.

Στο μεταξύ, στο Μάτι, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι η ηλεκτροδότηση ολοκληρώθηκε από τη ΔΕΗ και πιθανότατα μέχρι αύριο θα έχουν ρεύμα τα σπίτια (όπου είναι δυνατόν τουλάχιστον) ενώ μέχρι και την Τρίτη 14 Αυγούστου οι αιτήσεις για τη χορήγηση της έκτασης οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές έφταναν συνολικά τις 3.887. Από αυτές, οι 1.337 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.548 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 580 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 421 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, έχουν καταβληθεί σε 1.137 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις τα επιδόματα των 6.200 ευρώ (για τα νοικοκυριά) και 9.200 ευρώ (για τις επιχειρήσεις), καθώς πραγματοποιείται ταυτόχρονη καταβολή στους δικαιούχους και του τηλεπικοινωνιακού επιδόματος των 1.200 ευρώ μαζί με τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 5.000 ευρώ και των 8.000 ευρώ. Επιπλέον, κατά το υπουργείο Υποδομών, προχθές, ολοκληρώθηκε και η καταβολή του τηλεπικοινωνιακού επιδόματος των 1.200 ευρώ σε 818 νοικοκυριά και 30 επιχειρήσεις που είχαν λάβει αρχικά το επίδομα των 5.000 ευρώ.

Συναυλία για τους πληγέντες

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου διοργανώνει στις 29 Αυγούστου στο Ηρώδειο συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν – αλλά επιθυμούν να ενισχύσουν τους σκοπούς της συναυλίας – μπορούν να αγοράσουν δελτία οικονομικής ενίσχυσης, αξίας από 10 έως 20 ευρώ. Στη συναυλία συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Γιώργος Ανδρέου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μανώλης Λιδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ασπασία Στρατηγού, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη και πολυμελής ορχήστρα.

96 οι νεκροί και άλλοι έξι στην Εντατική

Η μακάβρια λίστα των θυμάτων της πύρινης κόλασης στην Ανατολική Αττική εξακολουθεί να μεγαλώνει. Με τον προχθεσινό θάνατο ενός 68χρονου που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 96. Την ίδια ώρα, έξι – από τους συνολικά 29 τραυματίες που παραμένουν σε νοσοκομεία της Αττικής – νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων οι τρεις είναι διασωληνωμένοι, ενώ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία νοσηλεύεται και ένα παιδί, η κατάσταση του οποίου – σύμφωνα με γιατρούς – δεν εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του. Μέχρι στιγμής, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής που έχασαν τη ζωή τους ανέρχονται σε 13.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ταυτοποιημένοι νεκροί είναι 81, ενώ υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί – με διαθέσιμο DNA – οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί ακόμα από συγγενικά πρόσωπα.

Σε φορτισμένο κλίμα η λειτουργία στο Μάτι

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί – ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο – θεία λειτουργία και τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη λειτουργία παραβρέθηκαν δεκάδες πιστοί, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και άνθρωποι που είτε έχασαν τους δικούς τους στις φλόγες είτε επέζησαν της πύρινης λαίλαπας.

Μάλιστα, ο μητροπολίτης Αμαρουσίου, Κηφισίας και Ωρωπού Κύριλλος προανήγγειλε την ανέγερση μουσείου στο μοιραίο οικόπεδο όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Οπως μεταξύ άλλων είπε στην ομιλία του, το Μάτι δεν σβήστηκε από τον χάρτη, είναι πληγωμένο αλλά θα γίνει καλά.

ΣΙΦΝΟ. Μία μέρα πριν, την Τρίτη, στη Σίφνο αφιέρωσαν τη λειτουργία στην οικογένεια Φύτρου, στον Γρηγόρη και τα δύο παιδιά του Ανδρέα και Εβίτα που βρήκαν τραγικό θάνατο στη φωτιά στο Μάτι. Η οικογένεια κάθε Αύγουστο περνούσε τις διακοπές της στη Σίφνο καθώς από το νησί κατάγεται η σύζυγος του αδικοχαμένου Γρηγόρη Φύτρου και μητέρα των δύο παιδιών Βαρβάρα. Για τον λόγο αυτό, η λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας της Κόγχης ήταν αφιερωμένη στον Γρηγόρη, την Εβίτα και τον Ανδρέα. Η 13χρονη Εβίτα βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας στον γκρεμό για να σωθεί, ενώ ο 11χρονος αδερφός της και ο πατέρας τους βρέθηκαν μαζί απανθρακωμένοι.