Το βράδυ της Τρίτης οι γονείς του Αγγελου Μητρετώδη βρίσκονταν στην Καστοριά. Μόλις είχαν ενημερωθεί για την αποφυλάκιση του γιου τους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου F της Αδριανούπολης. Ο πατέρας του έλληνα στρατιωτικού, Νίκος Μητρετώδης, μίλησε στα «ΝΕΑ» συγκινημένος για την αίσια έκβαση μιας περιπέτειας που κράτησε 167 ημέρες, όσο παρέμειναν φυλακισμένοι ο γιος τους και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης: «Είναι μια εξέλιξη που μας γεμίζει χαρά. Είμαστε στο σπίτι μας στην Καστοριά και αναμένουμε το επόμενο βήμα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους παράγοντες. Να ξέρετε πως μας γεμίζει χαρά η όλη εξέλιξη επειδή δεν είχαμε καμία ένδειξη για κάτι θετικό όλο αυτό τον καιρό. Η ενημέρωσή μας έγινε από το ελληνικό προξενείο εκεί. Ο γιος μας είναι καλά. Εδώ ήταν καλά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, δεν θα είναι τώρα; Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Και βέβαια την Εκκλησία. Αλλά και εσάς τον Τύπο, “ΤΑ ΝΕΑ”, για τη δημοσιότητα», ανέφερε ο πατέρας του 25χρονου ανθυπολοχαγού.

Λίγες ώρες αργότερα, αναμένοντας στη Θεσσαλονίκη την άφιξη των δύο στρατιωτικών με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ο Νίκος Μητρετώδης έστειλε ακόμη ένα μήνυμα, χωρίς να κρύβει την αγωνία του: «Πέντε μήνες περιμέναμε για αυτή την πρώτη αγκαλιά. Τα παιδιά μας στάθηκαν όρθια. Σίγουρα είναι καταβεβλημένα από την περιπέτεια, αλλά καλά στην υγεία τους. Εμεινα ξάγρυπνος με τη σκέψη ότι θα αγκαλιάσω τον γιο μου και θα του πω “καλώς ήρθες”…».

«Ανέβηκαν έναν γολγοθά». «Είχαμε στο πλευρό μας όλο τον κόσμο, που μας συμπαραστεκόταν και μας έδινε κουράγιο. Τους ευχαριστούμε. Οι προσευχές για τον Δημήτρη μας και τον Αγγελο έπιασαν τόπο. Για εμάς είναι τώρα στιγμές συγκίνησης και χαράς. Για τους γονείς των δύο στρατιωτικών ήταν μια δύσκολη περίοδος αγωνίας. Ανέβηκαν έναν γολγοθά. Τώρα θα ηρεμήσουν και θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν με ήθος την πατρίδα. Δυστυχώς η σκέψη μας είναι στο δράμα της Ανατολικής Αττικής και στους ανθρώπους που δεν θα αγκαλιάσουν ξανά τα παιδιά τους» ανέφερε στα «ΝΕΑ» από την πλευρά του ο Χρήστος Κούκλατζης, θείος του 29χρονου λοχία.

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Για το τέλος της μεγάλης περιπέτειας οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών είχαν ενημερωθεί από το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπουλη, αμέσως μετά την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου για την αποφυλάκισή τους χωρίς περιοριστικούς όρους. Παρέμενε, όμως, ανοικτή η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Σε δικαστικό επίπεδο, κρίσιμη παράμετρος αποδείχθηκε η ολοκλήρωση της μελέτης των κινητών τηλεφώνων τους από την οποία δεν προέκυπτε η κατηγορία της κατασκοπείας παρά μόνον η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι απορριπτικές αποφάσεις για τις πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης που είχαν προηγηθεί, ωστόσο, ανάγκαζαν όλους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Οι δύο στρατιωτικοί τόνισαν εκ νέου στις καταθέσεις τους ότι πέρασαν κατά λάθος τη διασυνοριακή γραμμή, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει, ενώ οι συνήγοροί τους ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους, καθώς δεν μπορούσε πλέον να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της κατασκοπείας.

Κατόπιν αυτών, το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία και αποφάσισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, λαμβάνοντας υπόψη και τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, ο οποίος είναι ουσιαστικά ανάλογος της ποινής που θα μπορούσε να τους επιβληθεί ύστερα από μια καταδικαστική απόφαση για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Για τον λόγο αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Στην τακτική δικάσιμο, μάλιστα, δεν θα απαιτηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία τους και θα εκπροσωπηθούν μόνον από τους συνηγόρους τους.