Σε περίπου δέκα ημέρες – όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η άδεια που δόθηκε στους δύο έλληνες στρατιωτικούς αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα προκειμένου να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς από το σοκ της πολύμηνης κράτησής τους – ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα κληθούν να καταθέσουν ώστε να ρίξουν περισσότερο φως στο τι ακριβώς συνέβη την ημέρα της σύλληψής τους.

Με τη δική τους κατάθεση μάλιστα θα ολοκληρωθεί και η ΕΔΕ που είχε διαταχθεί από το ΓΕΕΘΑ αμέσως μετά το περιστατικό της 1ης Μαρτίου στις Καστανιές του Νομού Εβρου.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ. Η πρώτη άτυπη κατάθεση των δύο στρατιωτικών πάντως έγινε χθες εν πτήσει. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από το τουρκικό έδαφος ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η περιπέτειά τους έχει πια τελειώσει. Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που τους συνοδεύουν τους ρωτούν τότε, σε χαλαρό και φιλικό κλίμα όμως και μετά από ένα ποτήρι μπίρα που έχουν τσουγκρίσει με τους νεαρούς για το «καλωσόρισμα», τι ακριβώς έγινε και πώς έπεσαν στα χέρια των Τούρκων πριν από πέντε μήνες.

Ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης – όπως φαίνεται και στο βίντεο που τραβήχτηκε μέσα από το αεροσκάφος – διηγείται τι συνέβη και εξηγεί ότι ανέβηκε σε ένα υπερυψωμένο σημείο για να τραβήξει με το κινητό τα ίχνη που είχε εντοπίσει μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη πάνω στη συνοριακή γραμμή.

Επισημαίνεται πως οι δύο στρατιωτικοί έχουν ξαναδώσει στοιχεία για τις συνθήκες σύλληψής τους στις Καστανιές Εβρου την 1η Μαρτίου. Είχαν ενημερώσει τους γονείς τους, τους δικηγόρους τους αλλά και το τουρκικό δικαστήριο. Από την πρώτη στιγμή δε είχαν υποστηρίξει ότι βρέθηκαν από λάθος στην τουρκική πλευρά καθώς ακολουθούσαν κάποια ίχνη που θεώρησαν ότι ανήκαν σε παράτυπους μετανάστες.

Εντούτοις, στην κατάθεση που θα δώσουν στους υπευθύνους του ΓΕΣ αναμένεται να περιγράψουν λεπτομερώς τι έγινε κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους. Θα πρέπει μάλιστα να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα που είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή, όπως για το ακριβές σημείο της σύλληψής τους, για την απόσταση που είχαν διανύσει εντός της τουρκικής πλευράς αλλά ακόμη και για τον αριθμό των τουρκικών δυνάμεων που τελικά τους έπιασαν. Και βέβαια θα πρέπει να εξηγήσουν αν ακολούθησαν όλους τους προβλεπόμενους κανόνες για τέτοιες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕ είχε ερευνήσει μεταξύ άλλων την ύπαρξη λαθών και παραλείψεων καθώς και αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εμπλοκής.

Το χρονικό της επιστροφής. Από το απόγευμα της Τρίτης, όταν δηλαδή είχε ήδη γίνει γνωστή η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων και είχαν ολοκληρωθεί και οι συνεννοήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τουρκική, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στην πατρίδα ύστερα από 167 ημέρες φυλάκιση.

Μετά τις 7 το απόγευμα οι δύο στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης για τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις όπως προβλέπεται. Η διαδικασία που ακολούθησε ήταν ταχύτατη.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη, ξεκίνησαν οδικώς με προορισμό το στρατιωτικό και πολιτικό αεροδρόμιο Τσόρλου που απέχει περίπου 140 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη. Εκεί, είχε προσγειωθεί το ελληνικό και τους περίμεναν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος για να τους συνοδεύουν στο ταξίδι της επιστροφής.

Γύρω στις 2.15 οι δύο στρατιωτικοί επιβιβάζονταν στο αεροσκάφος Εμπραέρ και δέκα λεπτά αργότερα πετούσαν προς την πατρίδα.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3.19 το πρωί. Οι δύο αξιωματικοί βγήκαν από το αεροπλάνο φορώντας με τις στρατιωτικές τους στολές, μολονότι κατά τη διάρκεια της πτήσης φορούσαν πολιτικά. Αυτό συνέβη διότι στο αεροδρόμιο Μακεδονία είχε διοργανωθεί μία μίνι υποδοχή. Στρατιωτικό άγημα τους απέδωσε τιμές, και οι πρώτοι που τους υποδέχτηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών Αρχών»

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων και την ελπίδα η θετική εξέλιξη να αποτελέσει αφετηρία για ομαλοποίηση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε την απελευθέρωση των στρατιωτικών «στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών Αρχών» και ταυτόχρονα σημείωσε πως δείχνει τον δρόμο «που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση». Για χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξάροντας μάλιστα την πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα. Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στάθηκε χθες στον ηρωισμό και

την αξιοπρέπειά τους μέσα στη φυλακή «χωρίς να δείξουν υποχώρηση».