Επανεμφανίστηκε δυστυχώς ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα, ακόμη και στην Αττική. Ανήσυχοι οι άρρωστοι με καρδιακά προβλήματα ερωτούν. Κινδυνεύουμε από τον ιό του Δυτικού Νείλου; Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κουνουπιών. Ο ιός αυτός έπαψε να υπάρχει από το 2014 στη χώρα μας και επανεμφανίστηκε τώρα γιατί σταμάτησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα που τον εξαφάνισαν.
Προσβάλλει συνήθως τα εξασθενημένα άτομα στο τελικό στάδιο κάθε σοβαρής νόσου, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή οι διάφορες μορφές καρκίνου. Το οποιοδήποτε μικρόβιο ή ιός μπορεί να προκαλέσει το μοιραίο και ως αιτία θανάτου να αναφερθεί ότι ο ιός π.χ. της γρίπης ή του Δυτικού Νείλου κ.λπ. ήταν ο υπεύθυνος για τον θάνατο. Ο ιός λοιπόν του Δυτικού Νείλου προσβάλλει υπερηλίκους και καταπονημένους οργανισμούς. Είναι ιός με χαμηλή τοξικότητα που δεν μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη επιδημία ή πανδημία. Γι’ αυτό άλλωστε δεν έχει παραχθεί ειδικό εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού μέχρι σήμερα.
Ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί και από μεταγγίσεις αίματος, γι’ αυτό με ειδικά αντιδραστήρια πρέπει να ελέγχονται οι φιάλες αίματος της αιμοδοσίας και έτσι να αποφεύγεται η άμεση μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η πραγματική καταπολέμησή του πάντως είναι ταυτόσημη με την εξόντωση των κουνουπιών με ψεκασμούς των στάσιμων νερών περί τον μήνα Μάρτιο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν γίνεται βάσει σχεδίου μεθοδευμένα και άρα αποτελεσματικά προσπάθεια εξόντωσης των κουνουπιών.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Υπάρχει ακόμη σε χώρες υποβαθμισμένες που δεν λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση του κινδύνου. Δεν μεταδίδεται από ζώα του σπιτιού σε άνθρωπο και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να προσβάλλει την καρδιά με τη μορφή μυοκαρδίτιδας. Αντίθετα, εκδηλώνεται με συμπτώματα μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, όπως υπνηλία, ζάλη, πονοκέφαλος κ.λπ. Ως προληπτικά μέτρα που πρέπει να υιοθετούνται είναι οι επαλείψεις του δέρματος με εντομοαπωθητικά, η χρήση ανεμιστήρων, καθώς και οι κουνουπιέρες τη νύχτα προκειμένου να αποφευχθεί το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού.
Οι καρδιοπαθείς στο σύνολό τους δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί ο ιός αυτός δεν προσβάλλει την καρδιά.