Εχουν τα γυαλιά ηλίου ημερομηνία λήξης; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα γυαλιά ηλίου δεν είναι αξεσουάρ μόδας αλλά μέσο προστασίας των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία, συνεπώς όταν φθείρονται δεν προστατεύουν επαρκώς.
«Ημερομηνία λήξης για τα γυαλιά ηλίου δεν υπάρχει» διευκρινίζει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας, δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Και συνεχίζει: «Ούτε έχει βρει η ιατρική έρευνα έναν τρόπο για να υπολογίζεται η φθορά των προστατευτικών φίλτρων τους αναλόγως με τη χρήση. Ο γενικός κανόνας όμως είναι ότι όσο πιο παλιά είναι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην προστατεύουν πια επαρκώς τα μάτια, γι’ αυτό συνιστάται προληπτικός έλεγχος της απορροφητικότητάς τους σε ένα κατάστημα οπτικών».
Ειδικότερα, σε πολλά καταστήματα οπτικών υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που μετρούν την UV και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά σε όποιον αμφιβάλλει, να εξετάζει προληπτικά τα γυαλιά ηλίου του. Τα γυαλιά ηλίου με τη συνιστώμενη προστασία θα φιλτράρουν όλο το φάσμα της UV. Με άλλα λόγια, θα παρέχουν 99%-100% προστασία εναντίον της UVA και της UVB.
Πάντως, οι οδηγίες των ειδικών είναι πιο ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά την επιλογή γυαλιών ηλίου. Ειδικότερα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά τα εξής:
Πρέπει να αναγράφουν «100% προστασία από την UVA και την UVB» ή «100% προστασία από την UV 400».
Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να καλύπτουν μεγάλο τμήμα του προσώπου, ενώ τη μέγιστη προστασία παρέχουν όσα το «αγκαλιάζουν» και από τα πλάγια.
Οι σκουρόχρωμοι φακοί μπορεί να μοιάζουν πιο προστατευτικοί, αλλά το χρώμα τους δεν έχει καμία σχέση με την προστασία που παρέχουν. Το ζητούμενο είναι τι φίλτρα περιέχουν.
Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να έχουν διάφορες τιμές, αλλά τα πιο ακριβά δεν σημαίνει ότι είναι και πιο προστατευτικά. Ούτε είναι άχρηστα τα φθηνά γυαλιά ηλίου.
Οι καταναλωτές οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί με τις αγορές από online σάιτ δημοπρασιών, πλανόδιους πωλητές, υπαίθριες αγορές κ.λπ. Η καλύτερη επιλογή είναι η αγορά να γίνεται από τα καταστήματα οπτικών.
Εκείνοι που ασχολούνται με αθλήματα, πιθανώς χρειάζονται γυαλιά με κεχριμπαρένιους, πράσινους ή γκρι φακούς. Οι φακοί αυτοί δεν δεσμεύουν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, αλλά αυξάνουν τη σκιαγραφική αντίθεση (κοντράστ).
Εκτός από τα παραπάνω, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να μην ξεχνούν την καθημερινή χρήση γυαλιών ηλίου. «Δυστυχώς ούτε καν ο ένας στους τρεις ανθρώπους δεν φοράει γυαλιά ηλίου κάθε φορά που βγαίνει από το σπίτι του, είτε έχει ηλιοφάνεια είτε συννεφιά», διαπιστώνει ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
«Εντούτοις ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι χωρίς αυτά, η όρασή του κινδυνεύει. Τα κρούσματα καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας αυξάνονται διαρκώς και ένας από τους κύριους υπαίτιους είναι η έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Επομένως, χρειαζόμαστε τα γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο με φαρδύ γείσο. Και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, από τα μωρά έως τους υπερηλίκους, αλλά και για όσους έχουν ήδη κάνει εγχείρηση καταρράκτη», συμπληρώνει ο ειδικός.
Είναι σημαντικό δε να επισημανθεί ότι ακόμη και η βραχυχρόνια έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους. Η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται για παράδειγμα στο νερό, μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα – η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως ηλιακό έγκαυμα στο πρόσθιο τμήμα του ματιού και αποτελεί μία ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση. Συγκεκριμένα, η φωτοκερατίτιδα εκδηλώνεται με κοκκίνισμα του ματιού, θολή όραση, ευαισθησία στο λαμπερό φως και, σε σπάνιες περιπτώσεις, με παροδική απώλεια της όρασης.