Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έως τις 31 Αυγούστου θα έχουν χτυπήσει την πόρτα 7,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Θα είναι η πρώτη θλιβερή υπενθύμιση των μνημονιακών βαρών, τα οποία όχι μόνο δεν σβήνουν στις 20 Αυγούστου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά διογκώνονται περαιτέρω έως και περισσότερο από 200 ευρώ, μετά τους πειραματισμούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο του εγχειρήματος προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών προς τις αγοραίες.

Η προσαρμογή των τιμών για λόγους πολιτικούς έμεινε «κουτσή» και υπολείπονται δύο ακόμα αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, παρακαταθήκη για την κυβέρνηση της επόμενης διετίας. Ηδη όμως ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις θα είναι φουσκωμένος έως και παραπάνω από 200 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτήτη διαμερίσματος εικοσαετίας, 100 τετραγωνικών μέτρων στο πρώτο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Η τιμή ζώνης μετά τις αλλαγές έκανε άλμα 74,29% από τα 1.750 ευρώ στα 3.050 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ από 486,77 ευρώ πέρυσι φέτος υπερδιπλασιάζεται φτάνοντας τα 995,17 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου διαμερίσματος είναι ένας από τους 48.961 φορολογουμένους στους οποίους ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος κατά περισσότερα από 200 ευρώ.

 

ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ. Λιγότερο άτυχοι μπορεί να θεωρηθούν οι 160.001 φορολογούμενοι οι οποίοι κατατάσσονται στην επόμενη κατηγορία των επιβαρύνσεων με αυξημένο φόρο από 50 έως και 200 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η περίπτωση ιδιοκτήτη διαμερίσματος δεκαετίας, 100 τ.μ. στα Χανιά όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από τα 850 ευρώ στα 1.100 ευρώ, είναι ενδεικτική. Πέρυσι, ο ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν 343,57 ευρώ. Φέτος με αύξηση 94,78 ευρώ φτάνει στα 438,35 ευρώ.

Στην επόμενη κατηγορία επιβαρύνσεων, η αύξηση του φόρου φτάνει έως και τα 50 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις αυτού του μεγέθους αναμένεται να επηρεάσουν 737.709 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από τη δοκιμαστική εκκαθάριση την οποία έχει τρέξει ήδη το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι για περίπου 4 εκατομμύρια φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι πανομοιότυπο με το περσινό, εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους μπορεί να έχουν αυξηθεί ή να έχουν μειωθεί. Πρακτικά λοιπόν περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον ίδιο με πέρυσι ή αυξημένο ΕΝΦΙΑ ενώ μόνο για 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός του φόρου θα είναι οριακά μειωμένος. Οι μειώσεις είναι της τάξεως των 50 ευρώ και αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πιάνονταν μέχρι πέρυσι και στην τσιμπίδα και του συμπληρωματικού φόρου. Φέτος το σκηνικό μεταβάλλεται οριακά μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ.

Ο «άδικος» φόρος ο οποίος «δεν διορθώνεται, καταργείται», κατά την προεκλογική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, δεν αποκλείεται να βρεθεί στο καλάθι των νέων προεκλογικών υποσχέσεων του Πρωθυπουργού από τη φετινή ΔΕΘ. Νωρίτερα, βέβαια, θα έχει αποσταλεί το ραβασάκι του 2018 ώστε να τραφεί και το φετινό στόρι του υπερπλεονάσματος και της διανομής επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα.

 

ΓΙΑ ΤΟ Ε9. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκκαθάρισης δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 για το 2018. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, τα εκκαθαριστικά θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet έως τις 31 Αυγούστου. Η λυπητερή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι ήδη γνωστή στο υπουργείο Οικονομικών. Τα νούμερα μετρήθηκαν και ξαναμετρήθηκαν μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων τον Ιούνιο ώστε η συνολική βεβαίωση φόρου να διατηρηθεί κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ, όσο και πέρυσι, μετά την εφαρμογή μειώσεων και απαλλαγών της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Στη συνέχεια, κάθε μήνα περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι των οποίων η συνολική οφειλή ΕΝΦΙΑ σπάει σε πέντε δόσεις θα πληρώνουν έως και τον Ιανουάριο του 2019 για να εξοφλήσουν τον φετινό φόρο.

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις δυστυχώς δεν τελειώνουν εδώ. Η κυβέρνηση με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, το οποίο τυπικά τελειώνει στις 20 Αυγούστου, έχει βάλει την υπογραφή της σε δύο ακόμα ετήσιες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα πρέπει να αυξηθούν εκ νέου οι αντικειμενικές αξίες για να καλύψουν το ήμισυ της απόστασης που συνεχίζει να τις χωρίζει από τις πραγματικές τιμές αγοράς και το 2020 προβλέπεται πλήρης εξίσωση. Στο μεσοδιάστημα βεβαίως δεν αποκλείεται να αναδειχθούν εκ νέου σενάρια «διορθώσεων» στον ΕΝΦΙΑ παρότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο εκτείνεται έως το 2022, προβλέπεται ότι σε ετήσια βάση ο ΕΝΦΙΑ ή όπως αλλιώς λέγεται, θα συνεχίσει να αποδίδει στα δημόσια ταμεία έσοδα 2,650 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.