Προσπάθεια να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές και να σταματήσει τις πιέσεις που δέχεται η λίρα έκανε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο τσάρος της τουρκικής οικονομίας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δήλωσε έτοιμος να στηρίξει ανά πάσα στιγμή τον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα τις κρατικές τράπεζες. Επίσης υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει δημοσιονομική πειθαρχία και ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για να μειωθεί ο πληθωρισμός που τρέχει με διψήφια ποσοστά, ενώ ανέφερε ότι δεν συζητείται να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι.
Ο Αλμπαϊράκ θεωρεί ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις αναταράξεις της αγοράς και ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες εκροές καταθέσεων.
Ο Αλμπαϊράκ είπε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλήρως τις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και απέδωσε τα πρόσφατα προβλήματα σε ανωμαλίες των αγορών. Εμφανίστηκε επίσης ως υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών παρά την κριτική που έχει ασκήσει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα σε επενδυτές κατηγορώντας τους για κερδοσκοπικές κινήσεις με τη λίρα.
Το εθνικό νόμισμα της χώρας υποχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος να φτάνει τις 7,13 λίρες. Στη συνέχεια όμως παρουσίασε ανάκαμψη με την ισοτιμία του ενός δολαρίου να φτάνει χθες τις 5,7 λίρες. Σε αυτό συνέβαλε και η στήριξη που προσέφερε το Κατάρ στην Τουρκία καθώς υποσχέθηκε να επενδύσει στη χώρα 15 δισ. δολάρια.
Με τις σχέσεις της Τουρκίας με πολλούς από τους συμμάχους της και κυρίως τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε κακό επίπεδο, ο Αλμπαϊράκ που βρίσκεται μόλις έναν μήνα στη θέση αυτή έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και προσκλήσεις. Θέλησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με κύριο γνώμονα την οικονομία και όχι την πολιτική. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα για να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Ομως ο Ερντογάν έχει κάνει πολλές φορές παρέμβαση δηλώνοντας υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επηρεάσει την κατάσταση και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, ανακοίνωσε ότι την τελευταία εβδομάδα επενδυτές που ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας σε Τουρκία, Κίνα και Νότια Αφρική έχουν αποσύρει από τις αναδυόμενες αγορές κεφάλαια 1,3 δισ. δολαρίων. Χρήματα έχουν επίσης φύγει από την Ινδία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.