Στην ενέδρα μιας από τις επικίνδυνες συμμορίες ληστών που εξακολουθούν να λυμαίνονται τουριστικές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας έπεσαν όπως όλα δείχνουν στην περιοχή του Φιλοπάππου ο 25χρονος φοιτητής που σκοτώθηκε ύστερα από πτώση από τους βράχους και η 23χρονη φίλη του που παραμένει σε κατάσταση σοκ. Η ληστρική επίθεση κατέληξε σε τραγωδία όταν ο 25χρονος βρέθηκε στο κενό από ύψος 20 μέτρων ενώ οι κακοποιοί άρπαξαν από την κοπέλα ένα κινητό τηλέφωνο και περίπου εξήντα ευρώ. Σκοτεινό ωστόσο παραμένει το αν ο άτυχος νεαρός παραπάτησε πάνω σε συμπλοκή με τους κακοποιούς ή αν οι ληστές τον έσπρωξαν.

Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις, τα σήματα κινδύνου που εξέπεμψαν από τις αρχές της τουριστικής περιόδου φορείς, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, για τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο, ζητώντας να ληφθούν επειγόντως μέτρα, βρήκαν δυστυχώς τραγική επιβεβαίωση.

Οι επιθέσεις των συμμοριών παίρνουν ακόμα πιο βίαιη μορφή όπως φανερώνει ο θάνατος του 25χρονου.

«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ». Οι δύο νέοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μέλη μιας εκ των συμμοριών που έχουν μετατρέψει τον λόφο του Φιλοπάππου και άλλες τουριστικές περιοχές σε γκέτο παρανομίας και δεν διστάζουν να επιτεθούν για να αρπάξουν ό,τι βρουν, εκτιμούν οι Αρχές. Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη και οι παρεμβάσεις της Αστυνομίας στις περιοχές υψηλού κινδύνου, δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρά τις συνεχείς εξαρθρώσεις συμμοριών, την ενίσχυση των περιπολιών από αστυνομικούς της Ασφάλειας, η εγκληματικότητα εξακολουθεί να χτυπάει «κόκκινο».

Τους τελευταίους μήνες από την Ασφάλεια έχουν συλληφθεί στην «επικίνδυνη ζώνη» τουλάχιστον 75 αλλοδαποί για ληστείες. Ομως οι συμμορίες ανακυκλώνονται και πολλαπλασιάζονται βάζοντας στο στόχαστρο τουρίστες και περαστικούς. Απαιτείται, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι της Αστυνομίας, πιο οργανωμένο σχέδιο με έμφαση στην ένστολη αστυνόμευση.

ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ. Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 11 προχθές το βράδυ. Ο 25χρονος Νίκος, φοιτητής σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με την 23χρονη φίλη του από την Πορτογαλία έκαναν βόλτα στον λόφο του Φιλοπάππου. Βρίσκονταν προς την πλευρά του Κουκακίου, όταν δέχθηκαν αιφνιδιαστικά την επίθεση τριών ληστών. Οι δράστες, σύμφωνα με τις περιγραφές, κρατούσαν σπασμένα γυάλινα μπουκάλια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, όταν τους προσέγγισαν. Ο ένας από τους τρεις ακινητοποίησε τη νεαρή και άρχισε να ψάχνει το σακίδιο που είχε στην πλάτη της. Οι άλλοι δύο επιτέθηκαν στον 25χρονο, ο οποίος όπως φαίνεται προσπάθησε να προστατεύσει τη φίλη του. Εντρομη εκείνη είχε επικεντρώσει την προσοχή της στον ληστή που την απειλούσε και δεν είχε οπτικό πεδίο προς την πλευρά του φίλου της. Σοκαρισμένη, σύμφωνα με όσα περιέγραψε αργότερα στην Ασφάλεια, άκουσε φωνές σαν να γινόταν διαπληκτισμός. Δευτερόλεπτα αργότερα ο φίλος της έπεσε στα βράχια από μεγάλο ύψος.

Η 23χρονη περιέγραψε ότι οι δράστες ήταν μελαψοί και μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Την κρίσιμη στιγμή πάντως η ίδια είχε γυρισμένη την πλάτη της και δεν μπόρεσε να δει αν οι δράστες έσπρωξαν τον νεαρό στο κενό. Αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή προσήγαγαν δέκα αλλοδαπούς αλλά από φωτογραφίες τους που επιδείχθηκαν στην 23χρονη δεν μπόρεσε να προσχωρήσει σε αναγνώριση. Οκτώ από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν επειδή βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.

Από την πρώτη εξέταση του ιατροδικαστή εκτιμάται ότι ο νεαρός έχασε τη ζωή του από εσωτερική αιμορραγία λόγω της πτώσης ενώ δεν έφερε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο. Ο άτυχος νεαρός είχε έρθει στην Ελλάδα για να επισκεφθεί τους συγγενείς του στον Αγιο Στέφανο.