Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών ως μία εξαιρετική διπλωματική επιτυχία της, η κίνηση της Αγκυρας – όπως αποδεικνύεται – αιφνιδίασε το Μαξίμου αλλά και τους επιτελείς του «Πενταγώνου». Η αποφυλάκιση του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη αποτέλεσε οπωσδήποτε τη χαρμόσυνη είδηση του καλοκαιριού, όμως στην Αθήνα όχι μόνο δεν την περίμεναν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αλλά εκτιμούσαν ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων θα είναι μακρά. Γι’ αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα σε ΥΠΕΞ, Μαξίμου και στο υπουργείο Αμυνας αναζητούσαν και εξέταζαν τρόπους για να πιέσουν ακόμη περισσότερο τις τουρκικές Αρχές. Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο παρέμεναν δύσπιστοι και επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις ακόμη και μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Αδριανούπολης και έκαναν λόγο για το τέλος της πολύμηνης περιπέτειας μόνον όταν οι δύο στρατιωτικοί βρέθηκαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΟΥΒΕΛΗ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης παραδέχθηκε χθες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτόν τον αιφνιδιασμό. «Περίμενα ότι ο χρόνος απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών θα ήταν μακρύτερος» ανέφερε χαρακτηριστικά (ΑNT1) και εξήγησε ότι αυτή η εκτίμησή του ήταν στη βάση συγκεκριμένων γεγονότων και στοιχείων. Αλλωστε στις συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Φώτης Κουβέλης τις περισσότερες φορές διατύπωνε την άποψη ότι είναι αβέβαιο και άγνωστο το πότε θα μπορούσε η γειτονική χώρα να αφήσει ελεύθερους του δύο στρατιωτικούς.

Αλλά και η πρώτη αντίδραση του Πάνου Καμμένου το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν έγινε γνωστό ότι ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα αφεθούν ελεύθεροι, φανέρωνε επίσης αιφνιδιασμό. Αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter την εικόνα της Παναγίας, χωρίς κανένα σχόλιο, ο υπουργός Αμυνας απέδιδε την απελευθέρωση μάλλον σε… θείες δυνάμεις. Εξάλλου, μόλις προ μιας εβδομάδας ο Πάνος Καμμένος συνέχιζε να… πυροβολεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να χρησιμοποιεί την ίδια εμπρηστική ρητορική προς το πρόσωπό του, αναφορικά με το θέμα των δύο στρατιωτικών, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον δεν φαινόταν να περιμένει ότι ο τούρκος πρόεδρος θα απελευθερώσει αμέσως τους στρατιωτικούς μας.

Σε δημόσια παρέμβασή του μόλις στις 8 Αυγούστου είχε δηλώσει δε πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών ήταν προγραμματισμένη και προσχεδιασμένη με εντολή του Ερντογάν. Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα είχαν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας. Και αν πράγματι υπήρχαν διπλωματικές κινήσεις στο παρασκήνιο από ελληνικής πλευράς και δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική, οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας σε καμία περίπτωση δεν βοηθούσαν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Από το «Πεντάγωνο» εξάλλου, μέχρι και την παραμονή της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων, τονιζόταν σε όλους τους τόνους ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποφυλάκισή τους. Εντούτοις, δεν δινόταν προς τα έξω η εικόνα ότι επρόκειτο σύντομα να αφεθούν ελεύθεροι. Χαρακτηριστικό είναι πως στις 13 του μηνός μέσω διαρροής έγινε γνωστό πως το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία με στόχο να εντείνει τις πιέσεις της προς την Αγκυρα.

Εκπληξη και για τους συνηγόρους. Η απρόσμενη θετική εξέλιξη και ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και από ακόμη ένα στοιχείο. Η αποφυλάκιση των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξέπληξε ακόμη και τους τούρκους συνηγόρους τους στην Αδριανούπολη. Οπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους (Σκάι) οι δύο Ελληνες αφέθηκαν ελεύθεροι πριν ακόμα υποβάλουν το νέο αίτημα  της αποφυλάκισής τους στο δικαστήριο. Η δικηγόρος Φελίν Οζέλ τόνισε πως «πριν ζητήσουν επίσημα την αποφυλάκισή τους, ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση του εισαγγελέα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα δικαστούν για κατασκοπεία, γιατί δεν υπάρχει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο».