Ο τίτλος θα έπρεπε να τα λέει όλα: «Διαταραγμένος: Η ζωή στον Λευκό Οίκο του Τραμπ». Ομως απ’ ό,τι φαίνεται το βιβλίο της Ομαρόζα Μάνιγκολτ Νιούμαν, που υπηρετούσε ως διευθύντρια Επικοινωνίας στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Λευκού Οίκου, αποδομεί όσο κανένα άλλο τη ζωή δίπλα στον νεοϋορκέζο μεγιστάνα που έγινε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η 44χρονη, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι σόου του Τραμπ «Apprentice» το 2004, δεν αρκέστηκε στο βιβλίο, όπου κατηγορεί τον Τραμπ ότι είναι μισογύνης, ρατσιστής και άρρωστος. Αμέσως μετά πήρε σβάρνα τα κανάλια αποκαλύπτοντας και άλλα για το πρώην αφεντικό της:
Εδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό απόσπασμα από τη στιγμή κατά την οποία ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι τής ανακοίνωσε την απόλυσή της τον περασμένο Δεκέμβριο και ένα άλλο που ηχογραφήθηκε λίγο καιρό αργότερα, στο οποίο η νύφη του Τραμπ, Λάρα, ακούγεται να προσπαθεί να εξαγοράσει τη σιωπή της, προτείνοντάς της δουλειά με αμοιβή 15.000 δολάρια μηνιαίως. Ομως τελικά εκείνη μετά την αποχώρησή της από τον Λευκό Οίκο επέλεξε να επιστρέψει σε ριάλιτι: πήρε μέρος στο «Celebrity Brig Brother» όπου έφτασε στην τελική πεντάδα.
Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι μια παίκτρια ριάλιτι ξεμπροστιάζει έναν επιχειρηματία που έγινε γνωστός από τα ριάλιτι για να καταλήξει στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Αυτό από μόνο του αποκαλύπτει πολλά για τη σημερινή Αμερική. Στη διάρκεια του «Apprentice» η, γεννημένη στο Οχάιο, Ομαρόζα ξεχώρισε για τις συγκρούσεις της, τις επιθέσεις και τα πικρόχολα σχόλια προς τους άλλους συμμετέχοντες και την πονηριά της. Χαρακτηριστικά τα οποία τής απέδωσαν τον τίτλο «η γυναίκα που η Αμερική λατρεύει να μισεί», αλλά φαίνεται ότι μάγεψαν τον Ντόναλντ Τραμπ που έκτοτε την πήρε στο πλευρό του. Εγινε βοηθός του και μερικά χρόνια αργότερα μαζί με τον Τραμπ δημιούργησαν άλλο ένα τηλεοπτικό σόου με τίτλο «Η υπέρτατη συγχώνευση», όπου 12 άνδρες διεκδικούσαν την καρδιά της Ομαρόζα.
Στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών τής ανέθεσε τον τομέα της επικοινωνίας για τους Αφροαμερικανούς κι εκείνη ήταν κατηγορηματική: «Οποιος ασκεί κριτική, όποιος είναι δυσαρεστημένος πρέπει να υποκλιθεί στον πρόεδρο Τραμπ. Οποιος τον αμφισβήτησε ποτέ. Είναι η απόλυτη εκδίκηση το ότι γίνεται ο πιο ισχυρός άνδρας στο σύμπαν». Λίγο μετά τη νίκη του, εκείνη ήταν που προειδοποίησε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι ο Τραμπ «έχει λίστα με όσους του πήγαν κόντρα».
Μετά, ήρθε η δουλειά στον Λευκό Οίκο. Και κατόπιν το βιβλίο. Σε αυτό αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος πάσχει από κάποια «αρρώστια» και όλοι γύρω του προσπαθούν να το αποκρύψουν από το κοινό, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών του. «Αρνείται να αθληθεί, τρώει χάμπουργκερ και τηγανητό κοτόπουλο και κάνει τεχνητό μαύρισμα κάθε πρωί για να δείχνει υγιής».
Μάλιστα, προσθέτει ότι κάποια φορά απέλυσε έναν εργαζόμενο που δεν είχε φτιάξει το κρεβάτι του τεχνητού μαυρίσματος, όπως έπρεπε. Παρατηρεί ότι σήμερα ο Τραμπ βρίσκεται σε νοητική κατάρρευση και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που μιλάει. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει ηχογραφημένη συνομιλία του Τραμπ όπου χρησιμοποιεί τη λέξη «νέγρος», ένα τεράστιο faux pas στην αμερικανική πολιτική. Περιγράφει σκηνές όπου ο πρόεδρος αφού διαβάσει στον Τύπο κάτι που δεν του αρέσει αρχίζει να βρίζει ωρυόμενος. Προσθέτει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν ξέρει να διαβάζει πολύ καλά, «διαβάζει με τον ρυθμό ενός οκτάχρονου παιδιού». Υποστηρίζει ότι η Μελάνια Τραμπ μετρά τις ώρες για να λήξει η θητεία του συζύγου της και να τον χωρίσει, ενώ φροντίζει να τον «τιμωρεί» με τις ενδυματολογικές της επιλογές. Για παράδειγμα το φούξια πουκάμισο με τον φιόγκο στον λαιμό (τον λεγόμενο pussy bow) λίγο μετά την αποκάλυψη σεξιστικού σχολίου του συζύγου της που είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη pussy αναφερόμενος σε μια γυναίκα. Ή το τζάκετ που έγραφε «Πραγματικά δεν με νοιάζει, εσένα» που είχε φορέσει η Πρώτη Κυρία κατά την επίσκεψή της σε παιδιά μεταναστών που είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους, έπειτα από απόφαση του προέδρου. Και αναφέρει διάφορες συζητήσεις που δείχνουν πως οι συνεργάτες του αντιπροέδρου Μάικ Πενς αναφέρονται διαρκώς στη στιγμή που εκείνος θα αντικαταστήσει τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
Το περιοδικό «New Yorker» χαρακτηρίζει την Ομαρόζα «τραγική αφηγήτρια της εποχής μας». Στο βιβλίο της αναφέρεται συχνά στη δολοφονία του πατέρα της όταν εκείνη ήταν μόλις επτά ετών και σε αυτό το πένθος αποδίδει τη δίψα της για αναγνώριση και φήμη. Οταν ο σύζυγός της πέθανε το 2012, ο Τραμπ δεν πήγε στην κηδεία. Εστειλε μια κάρτα που έγραφε ξερά: «Λυπάμαι για την απώλειά σου. Ακούω ότι ο Μάικλ ήταν καλός άνθρωπος». Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Ομαρόζα τότε τον λάτρευε και δεν είχε δει όλα όσα του καταμαρτυρεί σήμερα.
Η Ομαρόζα Νιούμαν δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει εδώ. Στελέχη του Λευκού Οίκου φοβούνται ότι έχει ηχογραφήσει πολλές ακόμα συνομιλίες και θα τις δημοσιοποιεί σιγά σιγά αναδεικνύοντας το χάος που επικρατεί στην κορυφή της αμερικανικής πολιτικής ζωής. Προερχόμενη από τον χώρο του φθηνού θεάματος ξέρει να χρησιμοποιεί τα όσα έχει στα χέρια της για να αυξήσει το κασέ της και την προβολή της. Αλλωστε έμαθε δίπλα στον μετρ του είδους..