Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλει τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των συνόρων που είχε θέσει σε εφαρμογή η στρατιωτική ηγεσία τόσο στον Εβρο όσο και στα ελληνικά νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία.

Πηγές του «Πενταγώνου» τονίζουν πως μπορεί η Αγκυρα να προχώρησε στην κίνηση της αποφυλάκισης, όμως επισημαίνουν πως η Τουρκία και ειδικά ο πρόεδρός της εξακολουθούν να παραμένουν απρόβλεπτοι. Στην παρούσα χρονική περίοδο, λένε, η γειτονική χώρα κλυδωνίζεται και οικονομικά και γι’ αυτό τον λόγο η Ελλάδα και στο στρατιωτικό επίπεδο επιβάλλεται να επαγρυπνά. Εξάλλου, δεν αποκλείουν η αποφυλάκιση να είναι απλώς μία κίνηση τακτικής της Τουρκίας στην προσπάθειά της να μείνουν ανοιχτές οι γέφυρες επικοινωνίας με την Ευρώπη – όπως έχει ερμηνευτεί από πολλούς – και όχι τόσο ως αλλαγή στάσης απέναντι στη χώρα μας.

Επιπλέον, η στρατιωτική ηγεσία, παρά την απελευθέρωση του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη δεν εφησυχάζει και για έναν πρόσθετο λόγο. Από την αρχή του Αυγούστου η «Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί μία κινητικότητα στο Αιγαίο με παραβιάσεις και παραβάσεις από τα μαχητικά της. Κι όλα αυτά παρά τα προβλήματα που έχει η αεροπορία της με το συνεχές ξήλωμα στελεχών της». Σε άλλες χρονιές, όπως σημειώνεται, η δραστηριότητα στο Αιγαίο ήταν σχεδόν μηδενική.

Πάντως, στο «Πεντάγωνο» δεν παραβλέπουν ότι η απελευθέρωση θα βοηθήσει να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και σε στρατιωτικό επίπεδο. Ηδη ο Πάνος Καμμένος προσκάλεσε στην Ελλάδα τον τούρκο υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Αλλωστε ο Ακάρ ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέχρι τον περασμένο Ιούνιο διατηρούσε καλή επικοινωνία με τον έλληνα ομόλογό του ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Στο μεταξύ, σε περίπου 10 ημέρες, όταν θα λήξει η άδεια που έχει δοθεί στους δύο στρατιωτικούς, ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα πρέπει να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Μία από τις επιλογές που οπωσδήποτε θα εξετάσει το ΓΕΣ είναι η μετάθεση των δύο στρατιωτικών σε άλλες μονάδες καθώς θα είναι δύσκολο και για ψυχολογικούς λόγους να υπηρετήσουν ξανά στην περιοχή των Καστανιών όπου συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο.