Στα τριάντα πέντε του χρόνια, ο φιλόσοφος με ειδικότητα στους Μαρξ και Gramsci είναι ο θεωρητικός που ενέπνευσε την εκστρατεία του κινήματος των Πέντε Αστέρων. Γεννημένος στο Τορίνο το 1983, ο Ντιέγκο Φουζάρο είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Ιστορίας και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Επίσης, αντλεί την έμπνευσή του από τον Χέγκελ, ή τον Gentile, για να δημιουργήσει μια παράφωνη πολιτική σκέψη, πολύ εχθρική έναντι του ευρώ και του οικονομικού καπιταλισμού.
Η Ελλάδα εξέρχεται από το οκταετές πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ. Πιστεύετε ότι η θεραπευτική αγωγή που χορηγήθηκε στην Ελλάδα ήταν καλή;
Νομίζω ότι η αγωγή που χορηγήθηκε στην Ελλάδα ήταν η χειρότερη επειδή δεν συνιστούσε μια θεραπεία, αλλά απλώς ένα δώρο εναντίον της, επρόκειτο για μια νεοφιλελεύθερη και καπιταλιστική θεραπεία που δημιουργήθηκε για να σκοτώσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό με σκοπό να αναδείξει τη νεοφιλελεύθερη εξουσία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλει η φιλελεύθερη εξουσία να σκοτώσει τους Ευρωπαίους και τις εργατικές τάξεις. Κατά την άποψή μου, η ΕΕ εκπληρώνει τον καπιταλισμό μετά το 1989. Οι καπιταλιστές, αφού κατέστρεψαν την κομμουνιστική εξουσία, ήθελαν να καταστρέψουν και την εθνική, το δημοκρατικό κράτος ως έναν τρόπο προστασίας της κοινωνικής ανόδου της εργατικής τάξης. Η Ελλάδα είναι το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών γιατί και η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία θα καταντήσουν όπως η Ελλάδα, επειδή η καπιταλιστική δύναμη θέλει να καταστρέψει την πολιτική, τον λαό και να αναδείξει την καπιταλιστική εξουσία.
Ποια είναι η γνώμη σας για τη θέση του Αλέξη Τσίπρα;
Ο Τσίπρας είναι δύσκολο να αξιολογηθεί. Την πρώτη φορά φάνηκε να είναι ο ήρωας ενάντια στον καπιταλισμό, ο ήρωας ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με τον Βαρουφάκη. Αγωνίζονταν μαζί ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία. Στη συνέχεια, όμως, μετετράπη σε υπάλληλο του καπιταλισμού και έγινε υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύω ότι τώρα ο Τσίπρας είναι όντως ένας υπηρέτης της ΕΕ, προσπάθησα να διαμορφώσω μια στρατηγική μαζί με τους αντιευρωπαίους, την αντικαπιταλιστική εξουσία της Ελλάδας, αλλά δεν το κατάφερα και τώρα η Ελλάδα είναι υπάλληλος των ευρωπαϊκών αρχουσών τάξεων.
Πιστεύετε ότι η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει; Η Ιταλία και άλλες χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο;
Δεν νομίζω ότι η κρίση έχει τελειώσει, επίσης επειδή πιστεύω ότι δεν πρόκειται για κρίση, αλλά για μια κυβερνητική εξουσία, όπως θα έλεγε ο Foucault. Το ευρώ και η ΕΕ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα ή απλώς μια φυσική πολιτική και οικονομική ένωση, αποτελούν θεμελιώδεις τρόπους εδραίωσης νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, απελευθέρωσης του καπιταλισμού, δολοφονίας της εργατικής τάξης, κι έτσι περισσότερος ταξικός αγώνας όπου η κυρίαρχη τάξη κερδίζει, αυτή είναι η ουσία, δεν πρόκειται για κρίση.
Πιστεύετε ότι ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη; Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση;
Νομίζω ότι η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Το θέμα δεν είναι να σωθεί το ευρώ της ΕΕ, αλλά να σωθούν οι ΗΠΑ από το ευρώ ή την ΕΕ. Η ΕΕ είναι σαν μια βόμβα εναντίον των εργατικών τάξεων και εναντίον του λαού, οπότε πρέπει να σωθούμε προτού η βόμβα μάς καταστρέψει. Πρέπει να επανακτήσουμε την κυριαρχία μας και πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη των κοινοτικών κρατών με κυρίαρχη δύναμη που θα προστατεύει τις εργατικές τάξεις και θα είναι η ήττα της παγκοσμιοποίησης. Πρέπει λοιπόν να ταχθούμε ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ και να εξέλθουμε από εκεί. Ο Λένιν δήλωσε ότι, αν θα ξεκινούσε η ΕΕ, θα επρόκειτο απλώς για μία μάχη των αρχουσών ενωσιακών τάξεων της Ευρώπης εναντίον των κυρίαρχων τάξεων. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ σήμερα.
Δηλώσατε πρόσφατα ότι ένας πολυπολικός κόσμος θα ήταν καλύτερος και ότι η Ρωσία αποτελεί αντιστάθμισμα του ιμπεριαλισμού του δολαρίου. Πιστεύετε ότι η αμερικανοποίηση της ΕΕ είναι πραγματικότητα;
Η ΕΕ δεν μας προστατεύει από την παγκοσμιοποίηση, από την αμερικανοποίηση του κόσμου, το αντίθετο μάλιστα. Η ΕΕ είναι το κυρίαρχο σημείο επαφής της παγκοσμιοποίησης και της αμερικανιοποίησης. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο τρόπο εργασίας χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστικές οργανώσεις, μόνο με την απελευθέρωση και τις ιδιωτικοποιήσεις της ζωής μας. Μετά το 1989 δεν υπήρχε πλέον ένας δυαδικός πόλεμος μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ, απλώς μια νέα παγκόσμια τάξη εναντίον της οποίας πρέπει να αγωνιστούμε. Ελπίζω πραγματικά ότι η Ρωσία του Πούτιν, η Βολιβία του Μοράλες και όλα τα άλλα κράτη που αγωνίζονται ενάντια στην αμερικανοποίησης του κόσμου, τα αποκαλούμενα από τις άρχουσες τάξεις «rogue states», θα πρέπει να αντισταθούν σε αυτή την παγκοσμιοποίηση. Η Ελλάδα πρέπει να αγωνιστεί για έναν πολυπολικό κόσμο με διαφορετικούς τρόπους σκέψης και διαβίωσης και εναντίον της αμερικανικοποίησης.