Τα «Μην ξεγελαστείς» και «Με του τρελού τα σύνεργα» – με ήχο ηλεκτρικό αλλά σαφείς αναφορές στην παράδοση – κυκλοφορούν ψηφιακά ως προάγγελος του επερχόμενου δίσκου που ετοιμάζει. Αυτή η ακροβασία ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο για τον Θανάση Σκαργιώτη, συνθέτη και ερμηνευτή των τραγουδιών (στίχοι Ησαΐας Παπαδόπουλος), γίνεται με τους καλύτερους όρους. Την παραγωγή και την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Γιώργος Ανδρέου, κάτι που δίνει στον νεαρό τραγουδοποιό – με πτυχίο στη Φυσική και πολλές συμμετοχές σε μαθηματικούς διαγωνισμούς – τη σφραγίδα της πρώτης αναγνώρισης.

«Το παραδοσιακό τραγούδι είναι ο δρόμος για να φτάσω στον πραγματικό μου εαυτό, να γίνω παιδί. Είναι αυθεντικό, κάνει το πολύπλοκο να μοιάζει απλό. Στην απλότητα αυτή νιώθω ότι μπορώ να δω την αρχή των πραγμάτων, τη γέννηση μιας μελωδίας ή ενός στίχου. Είναι η πιο αγνή πηγή και πάντα είναι εκεί για να μου θυμίζει ποιος είμαι και πού πηγαίνω. Τον Γιώργο Ανδρέου τον γνώρισα σε δείπνο ενός κοινού καλού μας φίλου. Συζητήσαμε για μουσική και έτσι βρήκα την ευκαιρία να του πω ότι τραγουδάω και γράφω τραγούδια. Ζήτησε να ακούσει υλικό μου και τώρα, με αγάπη και πολύ μεράκι, ετοιμάζεται ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος! Ο ίδιος έχει αναλάβει την ενορχήστρωση των τραγουδιών, τα οποία αντιμετωπίζει με πολύ σεβασμό. Διαβάζει τον στίχο και μέσα από τις μελωδίες μου καταφέρνει ώστε να φανεί στο τραγούδι ό,τι υπάρχει μέσα μου. Ετσι, δημιουργείται ένας σύγχρονος ακουστικός ήχος με μια μικρή δόση ηλεκτρικής ψυχεδέλειας που χαρακτηρίζεται  έντονα από στοιχεία της μουσικής μας παράδοσης».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. «Οι δυσκολίες υπάρχουν και αφορούν κυρίως πρακτικά ζητήματα. Οι παραγωγές πια είναι συνήθως ανεξάρτητες. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σε στηρίξει μια εταιρεία, αλλά ίσως το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που θα ήθελες. Ετσι, καταλήγουμε στην αυτοχρηματοδότηση. Η ανεξαρτησία αυτή δίνει, ασφαλώς, μια ελευθερία στη δημιουργία του υλικού, που είναι και η ουσία. Θεωρώ, λοιπόν, απαραίτητο να υπάρχει μια οικονομική βάση που θα δίνει τις προϋποθέσεις να δημιουργείς αβίαστα. Αποφοίτησα από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός. Προσπαθώ να συνυπάρχουν αρμονικά μέσα μου μουσική και Φυσική αναζητώντας με τον τρόπο αυτόν ψυχική ισορροπία, καλλιεργώντας παράλληλα τη φαντασία, την υπομονή και την επιμονή, απαραίτητα εφόδια για έναν δημιουργό».

ΕΠΙΡΡΟΕΣ. «Θαυμάζω πολύ τον τρόπο που γράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Μάλιστα, αυτή την περίοδο μελετάω τον στίχο του. Ο Μάνος Λοΐζος και ο Σταύρος Κουγιουμτζής είναι επίσης δύο προσωπικότητες που έχουν επηρεάσει τον τρόπο που υπηρετώ τη μουσική. Από τη νεότερη γενιά εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο των Νίκου Πορτοκάλογλου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Μίλτου Πασχαλίδη, Σωκράτη Μάλαμα και άλλων φυσικά. Εχουν ανοίξει δρόμους να περπατήσουμε και εμείς οι νέοι δημιουργοί, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Γι’ αυτό και τους χρωστάμε πολλά. Τέλος, τα ροκ στοιχεία που υπάρχουν στα τραγούδια μου οφείλονται στους Deep Purple, Jimi Hendrix και Iron Maiden. Είναι αρκετοί ακόμη, ανέφερα τους παραπάνω ενδεικτικά.

info

Ο Θανάσης Σκαργιώτης ετοιμάζει τον δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο σε παραγωγή και ενορχήστρωση Γιώργου Ανδρέου. Κυκλοφορούν ψηφιακά δύο τραγούδια: «Μην ξεγελαστείς» και «Με του τρελού τα σύνεργα»