Εντονη κινητικότητα παρουσιάζει αυτές τις ημέρες η έρημος Μπλακ Ροκ στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Φορτηγά πηγαινοέρχονται, συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς… Το επόμενο Σάββατο, 25 Αυγούστου, ο πληθυσμός της περιοχής θα αυξηθεί από μηδέν σε… 70.000! Και στις 3 Σεπτεμβρίου θα επανέλθει στο μηδέν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι από εκεί πέρασαν άνθρωποι. Αυτό που θα έχει μεσολαβήσει είναι το Burning Man, ένα φεστιβάλ εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Ισως έχετε ακούσει ιστορίες, ίσως έχετε δει φωτογραφίες που μοιάζουν βγαλμένες από ταινία «Mad Max». Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια εικόνα του φεστιβάλ, αλλά ίσα που θα ξύσουμε την επιφάνεια της εμπειρίας ζωής που είναι το Burning Man…
Τι είναι το Burning Man; Δεν είναι το ρέιβ φεστιβάλ που νομίζουν πολλοί, αν και υπάρχει μπόλικη ηλεκτρονική μουσική. Ούτε είναι ένα χίπικο όργιο, αν και στην αχανή του έκταση θα συναντήσει κανείς και τα δύο αυτά στοιχεία. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ ελεύθερης έκφρασης, χωρίς θεατές, αλλά μόνο με συμμετέχοντες. Ανοιχτό σε κάθε μορφή τέχνης, με απίθανα installations και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από DJ sets και αυτοσχέδια πάρτι μέχρι σεμινάρια και εργαστήρια. Στη μέση της ερήμου Black Rock στη Νεβάδα των ΗΠΑ από την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου στήνεται μια ολόκληρη πόλη με εστιατόρια, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, μέχρι και αεροδρόμιο. Η οποία στη συνέχεια εξαφανίζεται χωρίς να μείνει πίσω ούτε το παραμικρό σκουπίδι.
Ποιοι πάνε εκεί; Κυριολεκτικά ο καθένας. Ο διπλανός σου μπορεί να είναι ένας σύγχρονος χίπης ή ένας νευροχειρουργός, ένα στέλεχος της Silicon Valley – οι ιδρυτές της Google εκεί αναζήτησαν τον CEO της εταιρείας τους! – ή ένας μηχανικός αυτοκινήτων, μια χολιγουντιανή διασημότητα ή ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος. Στο Burning Man κανείς δεν είναι διάσημος, κανείς δεν είναι άσημος, και όλοι είναι ίσοι.
Δεν υπάρχουν χρήματα. Στο Burning Man πας χωρίς πορτοφόλι. Δεν υπάρχει κανενός είδους χρηματική συναλλαγή, καμία αγοραπωλησία και όλα είναι δώρο. Θα φέρεις μαζί σου όσα χρειάζεσαι για να επιβιώσεις μια εβδομάδα στην έρημο – τροφή, νερό, ρούχα κ.λπ. – και οτιδήποτε μπορεί να επιθυμείς να χαρίσεις, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Ενώ οι υπόλοιποι 70.000 συμμετέχοντες θα έχουν κι αυτοί δώρα για σένα, από ένα γεύμα μέχρι ένα μασάζ, από ένα χειροποίητο κόσμημα μέχρι ένα μπουφάν – άλλο η έρημος τη μέρα, άλλο τη νύχτα. Και εννοείται πως όλα τα events είναι δωρεάν.
Τι φοράς; Μπορείς να φορέσεις ό,τι θέλεις, το μόνο όριο είναι η φαντασία και οι αναστολές σου. Η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή του Burning Man και περιλαμβάνει και το ντύσιμο. Μπορείς να βάλεις την αποκριάτικη στολή σου, ένα νυφικό (είτε είσαι γυναίκα είτε άνδρας) ή τίποτα απολύτως. Κανείς δεν θα σε κρίνει. Αλλωστε με τόση σκόνη που θα καλύψει κάθε σπιθαμή του σώματός σου, δεν θα είσαι ποτέ εντελώς γυμνός…
Σκόνη, πολλή σκόνη… Η έρημος Μπλακ Ροκ είναι προϊστορική λίμνη και αυτό που την καλύπτει δεν είναι άμμος, αλλά μια λεπτή και πολύ ελαφριά αλκαλική σκόνη που μπαίνει παντού και καλύπτει τα πάντα. Αν τη σηκώσει ο αέρας δεν βλέπεις μπροστά σου, γι’ αυτό και τα προστατευτικά γυαλιά, εκτός από ωραίο fashion item, είναι και απαραίτητο αξεσουάρ. Μαζί με το ποδήλατο. Χωρίς ποδήλατο δεν πας πουθενά.
Ο άνθρωπος που καίγεται. Το σήμα κατατεθέν του Burning Man είναι το τεράστιο ξύλινο ανδρείκελο που καίγεται πανηγυρικά την τελευταία ημέρα. Από το 1986, που μια μικρή παρέα έκαψε μια – πολύ μικρότερη – εκδοχή του σε μια παραλία του Σαν Φρανσίσκο μέχρι σήμερα, το εντυπωσιακό ανδρείκελο δεν έχει λείψει από καμία διοργάνωση και παραμένει σε γενικές γραμμές το ίδιο, αν και κάθε χρονιά στήνεται σε διαφορετική βάση. Δεσπόζει στη μέση του χώρου και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσανατολιστείς στην αχανή έκταση του φεστιβάλ.
Η αργκό. Οι συμμετέχοντες αποκαλούνται burners. Deep playa είναι η έκταση πέρα από το ανδρείκελο, με τις απίθανες εγκαταστάσεις τέχνης. Mutant vehicles είναι τα οχήματα κάθε είδους που έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης και κινούνται μέρα – νύχτα στους χώρους του φεστιβάλ. MOOP είναι τα σκουπίδια (από το Μatter Οut Οf Place). Sparklepony είναι αυτός που αντί να φροντίσει για την επιβίωσή του και να ασχοληθεί με τους κανόνες του φεστιβάλ, έχει αφεθεί αποκλειστικά στην… καλοσύνη των ξένων και περιμένει τα πάντα από άλλους. Στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ θα βρείτε ολόκληρο λεξικό.
Χωρίς σήμα. Ο μεγάλος καημός για τους περισσότερους συμμετέχοντες είναι το ότι δεν μπορούν να μοιραστούν άμεσα την εμπειρία τους μέσω social media. Το κινητό δεν έχει σήμα και, ενώ μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα στο Burning Man, δεν θα βρεις δίκτυο Wi-Fi. Πώς, όμως, θα νιώσεις πραγματικά ελεύθερος, που είναι και το νόημα της όλης υπόθεσης, αν έχεις τον νου σου σε αυτό το μαραφέτι με την οθόνη;
Το κόστος. Είπαμε ότι στο Burning Man δεν θα χρειαστείς πορτοφόλι, αλλά μέχρι να φτάσεις εκεί θα πληρώσεις αρκετά. Το εισιτήριο για ένα άτομο κοστίζει 425 δολάρια, στο οποίο υπολογίζεις άλλα 80 για να βάλεις το αυτοκίνητό σου στον χώρο. Συν τα έξοδα του ταξιδιού ώς τη Νεβάδα… Υπάρχουν όμως και πολύ οικονομικότερες επιλογές, καθώς αντίστοιχα φεστιβάλ, τα αποκαλούμενα burn events, διοργανώνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δύο από τα πιο γνωστά είναι το MidBurn στο Ισραήλ και το NoWhere στην Ισπανία, που είναι πολύ πιο προσιτά όσον αφορά και το εισιτήριο και την πρόσβαση.