Δίπλα σε ποτάμια και λίμνες, μέσα σε αυλές εκκλησιών και μουσεία αλλά και σε ειδυλλιακά θέατρα η κλασική μουσική βρήκε χώρο να ακουστεί απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας.
Στην πόλη του Ναυπλίου διοργανώνεται ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής, το οποίο πραγματοποιείται από το τέλος Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου. Φέτος έκλεισε 27 χρόνια και από τη σκηνή του έχουν περάσει περισσότεροι από 250 έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 κουαρτέτα, 18 συμφωνικές και ορχήστρες δωματίου, αλλά και πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι ντόπιοι αλλά και οι παραθεριστές του Ναυπλίου ήρθαν σε επαφή με αξεπέραστα έργα. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Γιάννης Βακαρέλης, ο οποίος φέτος επέλεξε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, την πρωτογενή παραγωγή του Φεστιβάλ της όπερας δωματίου του Στραβίνσκι «H ιστορία του στρατιώτη».
Ιδανικότερη υπογράμμιση σε αυτόν τον τόσο παλαιό θεσμό δεν θα μπορούσε παρά να είναι η αντίστοιχη που δημιουργεί η γέννηση μιας καινούργιας γιορτής. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλία άνοιξε πανιά στις 17 και διήρκεσε έως τις 28 Ιουνίου. Σπουδαία έργα και ανήσυχοι καλλιτέχνες ένωσαν το Αρχαίο Θέατρο με το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, το Δίον, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, την Τσαγκαράδα Πηλίου και τον Βόλο. Η πρωτοβουλία γεννήθηκε από Ελληνες της Αμερικής αλλά και φιλέλληνες, οι οποίοι ίδρυσαν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Νέα Υόρκη, με τίτλο Μουσική Δωματίου Ελλάδας (Chamber Music Hellas – CMH). Βασική τους επιδίωξη είναι να κινητοποιήσουν μέσω της κλασικής μουσικής δωματίου ποιοτικούς ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του κόσμου προς περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός των κύριων τουριστικών προορισμών της χώρας.
ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ. Τέσσερα φεστιβάλ τον χρόνο διοργανώνονται στην Ξάνθη και κλείνουν σχεδόν μία δεκαετία ζωής. Πρόκειται για τα Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής, Κλασικής Μουσικής, Πειραματικής Μουσικής, «All that music – Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Και μπορεί αυτό να δηλώνει την πνευματική εγρήγορση των ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη αλλά στην προέκτασή του αντανακλά κάτι πιο ουσιαστικό: «Τα φεστιβάλ από μόνα τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως από μηχανής θεοί, μπορούν όμως να φυτέψουν τον σπόρο της περιέργειας σε ένα πρώτο επίπεδο. Πολλές φορές αυτό λειτουργεί καταλυτικά για την αναθεώρηση των απόψεών μας και των θέσεών μας σε πολλά πράγματα. Το ζήτημα της μουσικής παιδείας και γενικότερα της παιδείας νομίζω ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά σε μια συνολικότερη και μαζικότερη αλλαγή στάσης τόσο στη μουσική όσο και στην τέχνη γενικά» εξηγεί ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλοπρόοδης Ενωσης Ξάνθης που διοργανώνει αυτούς τους σημαντικούς θεσμούς. Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπαχ, Σοπέν, Φορέ, Ρουμπινστάιν και άλλες ουράνιες μελωδίες σπουδαίων συνθετών ακούστηκαν και στα νησιά. Σήμερα στο θέατρο-κόσμημα του νησιού «Απόλλων», στο πλαίσιο της παράστασης «Μεγάλοι ερμηνευτές», ολοκληρώνεται το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στη Σύρο. Θα εμφανιστούν η σοπράνο Ελενα Κελεσίδη και οι Lars Bjørnkjær (βιολί), Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί), Olgu Kızılay (βιολί), Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί) – Ορχήστρα δωματίου του Φεστιβάλ Κυκλάδων που θα ερμηνεύσουν έργα A. Vivaldi, J. S. Bach, F. Handel, H. Purcell, R. Schubert.
Μα μικρή ανατροπή στο πρόγραμμά του ανακοίνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Opus 2018», στο πλαίσιο του Loutraki Festival, λόγω του ότι εκλάπησαν όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα στο αεροδρόμιο ενός από τους βασικούς σολίστες, του Dimitri Maslennikov. Οι διαδικασίες για έκδοση νέου διαβατηρίου είναι χρονοβόρες και κατ’ επέκταση δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στο Φεστιβάλ.
Εργα του Αστορ Πιατσόλα ερμηνεύει απόψε το «Tango Mono», ένα κουιντέτο καλλιτεχνών από τη Φινλανδία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στα Κουφονήσια. Η εν λόγω γιορτή που εγκαινιάστηκε το 2015 σε αυτόν τον παραδεισένιο τόπο είναι έμπνευση της πιανίστριας Ναταλίας Μιχαηλίδου και του ομποΐστα Βαγγέλη Χριστόπουλου. Το πρόγραμμά του θα ολοκληρωθεί στις 27 Αυγούστου με τους David Lively (πιάνο) – François Guye (τσέλο).
ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ. Φέτος το Samos Young Artists Festival, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Masha Ilyashov και του Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστου, γιορτάζει τα εννέα χρόνια του. Το Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο φιλοξένησε σημαντικούς καλλιτέχνες από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή. Η Masha Ilyashov εξηγεί ότι πίσω από την ιδέα ενός φεστιβάλ σε ένα ελληνικό νησί υπάρχει κάτι βασικό: «Η Ελλάδα είναι γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού. Το να φέρουμε ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες να παίξουν είναι μια ευκαιρία να αποδώσουμε φόρο τιμής στην εξαιρετική συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού. Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει νέους μουσικούς και το κοινό σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος όπου η γλώσσα της μουσικής θα τους ενώσει».
Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας κλείνει 13 χρόνια ζωής και ο ιθύνων νους αυτής της ωραίας προσπάθειας, η Ντόρα Μπακοπούλου, την Τετάρτη 22 Αυγούστου στην Αυλή Ναού του Σωτήρος θα παρουσιάσει την παράσταση «Βλαδιβοστόκ – Παρίσι». Η σπουδαία πιανίστρια και η σοπράνο Ευδοκία Μωυσίδου θα ερμηνεύσουν έργα Τσαϊκόφσκι, Φορέ, Σοπέν, Ρουμπινστάιν.
Αύριο ολοκληρώνεται το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στον Μόλυβο με την παράσταση «Υπέρβαση». Στο κάστρο του Μολύβου θα ακουστούν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Καρλ Νίλσεν, Βίλχελμ Κεμπφ, Γκούσταφ Μάλερ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.