«Φαινόμενο Τσιτσιπάς». «Ο έλληνας θεός». «Η υπόκλιση του Ναδάλ».

Λατρεία για τον έλληνα τενίστα, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ, μετά την εξαιρετική πορεία του στο δυνατό τουρνουά Rogers Cup του Τορόντο. Εκεί όπου έφτασε ώς τον τελικό χάνοντας τελικά το τρόπαιο από τον Ράφα Ναδάλ, στον οποίο πάντως έβαλε δύσκολα στο δεύτερο σετ – μάλιστα έφτασε μια ανάσα από το να το πάρει με μια ακόμα μεγάλη ανατροπή.

Το fair play του μεγάλου του αντιπάλου (που τον άφησε να εκτελέσει εκ νέου ένα σερβίς που είχε χάσει έπειτα από το επιφώνημα ενός θεατή) αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μίλησε για τον νεαρό Ελληνα ο Ναδάλ, ήταν τα στοιχεία που έδωσαν τροφή στα ξένα ΜΜΕ για να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με το φαινόμενο «Τsitsi-fast», όπως πολλά από αυτά τον αποκαλούν, συνδέοντας το επίθετό του με την ταχύτητα που έχει στο παιχνίδι του.

Διθύραμβοι από την «Ελ Παΐς»

Η ισπανική «El Pais» αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ταλέντο του Στέφανου, με ξεχωριστό αφιέρωμα που δημοσίευσε και το οποίο είχε τίτλο: «Ο Τσιτσιπάς, το μαργαριτάρι που επιβίωσε στο Αιγαίο».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «την Κυριακή ο Στέφανος έκλεισε τα 20 του χρόνια, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μόλις τριών ετών. Αφού το 2015 σχεδόν πνίγηκε στην Κρήτη, και ουσιαστικά εκεί ξαναγεννήθηκε» θυμίζοντας την περιπέτεια που είχε ζήσει ο έλληνας τενίστας πριν από μία τριετία στο Ηράκλειο της Κρήτης (όπου είχε βρεθεί για ένα τουρνουά νέων), και την οποία είχε διηγηθεί παλαιότερα σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα αλλά επανέλαβε μιλώντας – μετά τον τελικό – στην ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας τένις (ATP):

«Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι η θάλασσα ήταν δύσκολη. Εμείς πήγαμε στη θάλασσα με τους φίλους, αλλά οι συνθήκες ήταν δύσκολες για κολύμπι. Ξεκίνησα την κατάποση νερού. Πνιγόμουν. Ηταν η μόνη φορά στη ζωή μου που ένιωσα ότι πεθαίνω, ένα φρικτό συναίσθημα ότι όλα τελείωσαν εκεί και ότι χάνω τη ζωή μου, αφού τελείωνε η αναπνοή μου.

Ο πατέρας μου, που μας κοίταξε από την ακτή, κολύμπησε σε μας και με τράβηξε σε έναν βράχο. Εκεί ήμουν σε θέση να αναπνεύσω κανονικά και στη συνέχεια σιγά σιγά πήγαμε πίσω στην ακτή. Ηταν μια πολύ άσχημη εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Εκείνη η μέρα άλλαξε εντελώς τον τρόπο που σκέφτομαι και συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η ζωή. Αλλαξε όλη η φιλοσοφία και το μυαλό μου και πλέον δεν είχα τον παραμικρό φόβο στα κορτ.

Ενιωσα ότι ο Θεός ήθελε να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου» ανέφερε στο σχετικό βίντεο ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με την «El Pais» να αναπαράγει αυτές τις δηλώσεις του και παράλληλα να υπενθυμίζει:

«Ο Τσιτσιπάς είναι ο τενίστας που ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα ο κόσμος κάνει σαν τρελός για αυτόν. Ολοι μιλάνε για τον Στέφανο σαν να ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο». Μάλιστα, το αφιέρωμα της «El Pais», ολοκληρώνεται με το συμπέρασμα ότι «μπορεί ο Τσιτσιπάς να μην κατέκτησε το τρόπαιο στο Rogers Cup, έδειξε όμως από τα 20 του χρόνια ή έστω στα μόλις 3 χρόνια της ζωής του ότι μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο».

Η ισπανική εφημερίδα δεν ήταν η μόνη που ασχολήθηκε με τον Τσιτσιπά αυτές τις μέρες. «Είναι σπουδαίο να αναγγέλλεται ένας από τους τύπους της επόμενης γενιάς, γιατί όλοι μέχρι τώρα μιλούσαν για τον Ζβέρεφ. Τώρα ο Τσιτσιπάς έβαλε το όνομά του στο μείγμα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει την εμφάνιση του Μπoργκ, την ανταγωνιστική φύση του Αντι Μάρεϊ και την ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ» ήταν το ιδιαίτερα κολακευτικό σχόλιο του Γκρεγκ Ρουντέσκι, βρετανού πρώην πρωταθλητή στο τένις, στην ιστοσελίδα tennis.com. Ακόμη, το ΒΒC είχε γράψει ότι το όνειρο του Τζόκοβιτς για 5ο τίτλο στον Καναδά «έσβησε» στα χέρια του εκπληκτικού έλληνα εφήβου.

Μετά την ήττα – αποκλεισμό από τον Γκοφέν στο Σινσινάτι (μέτρησε η κούραση) ο Στέφανος ετοιμάζεται πλέον για τη νέα μεγάλη πρόκληση στα τέλη Αυγούστου το USA Open και τα ΜΜΕ είναι και πάλι σε θέση αναμονής.