Η λάμψη των εννέα μεταλλίων που κατέκτησε ο ελληνικός αθλητισμός μέσα σε λίγες μέρες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στίβου, κολύμβησης και ενόργανης γυμναστικής ήταν εντυπωσιακή και έδωσε μια πολύ ευχάριστη νότα σε όλους τους Ελληνες μέσα σε ένα μαύρο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) καλοκαίρι.
Τα μετάλλια αυτά ήρθαν σε συνδυασμό με την εκπληκτική πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά που έφτασε μέχρι τον τελικό του μεγάλου τουρνουά τένις στο Τορόντο, αλλά και τις ολυμπιακές προκρίσεις που εξασφάλισαν για τη χώρα μας τα πληρώματα της ιστιοπλοΐας μέσω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Δανίας.
Παράλληλα είχαμε και βροχή μεταλλίων και διακρίσεων σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα μικρότερων ηλικιακά κατηγοριών.
Ομως δεν θα πρέπει αυτή η λάμψη των μεταλλίων να αποπροσανατολίσει και κυρίως να κρύψει τα προβλήματα στην προετοιμασία των αθλητών μας τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανυπέρβλητα και ουσιαστικά – για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς -, καθώς πρώτα οι έλληνες πρωταθλητές πήραν τα μετάλλια στη χώρα τους (καταφέρνοντας να ανταποκριθούν σε αυτές τις μεγάλες δυσκολίες) και στη συνέχεια τα πήραν και στην πραγματικότητα μέσα στους αγώνες.
Για να βγει η σεζόν
Η ελληνική αποστολή του στίβου (6 μετάλλια αλλά και 16 ισοφαρίσεις κορυφαίων επιδόσεων της χρονιάς) έκανε την κορυφαία εμφάνιση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ας πήρε ένα χρυσό μετάλλιο λιγότερο από το 2002. Τότε ήταν όλα τα θέματα λυμένα από την πολιτεία, καθώς έρχονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι επιχορηγήσεις εξαπλάσιες σε σχέση με σήμερα.
Ενα από τα κορυφαία αθλήματα για τη χώρα μας είναι το επί κοντώ. Ενα κοντάρι κοστίζει περίπου 800 ευρώ και ένα στρώμα με τους στυλοβάτες κοντά στα 28.000 ευρώ. Ποσά που παλαιότερα κάλυπτε η πολιτεία και τώρα προσπαθεί να το κάνει ο ΣΕΓΑΣ, ο οποίος παίρνει για παράδειγμα τα 40 από τα 60 κοντάρια που χρειάζονται για το επί κοντώ κάθε χρόνο. Τα υπόλοιπα τα παίρνουν τα σωματεία και τσοντάρουν και οι γονείς των αθλητών για να βγει η σεζόν.
Ο ΣΕΓΑΣ έχει δημιουργήσει πρόγραμμα υποτροφιών για τουλάχιστον 17 παιδιά τον χρόνο, την ίδια ώρα που η πολιτεία δεν εφαρμόζει πλέον ούτε τα λογικά κριτήρια για την είσοδο των αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τη Μαρία Μπελιμπασάκη (ασημένιο με τρομερό πανελλήνιο ρεκόρ) θα πρέπει να τη στείλουν στο εξωτερικό για προετοιμασία στα 400 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού, καθώς η Παιανία ακόμα να ανοίξει και δεν υπάρχει κλειστό για στίβο σε λειτουργία στην Ελλάδα.
Η μεσογειακή ομάδα πήγε στην Ταραγόνα εφέτος χωρίς να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ, καθώς τους ελέγχους αναγκάζεται να τους πληρώνει ο ΣΕΓΑΣ. Επίσης η τραγική έλλειψη υπαλλήλων δειγματοληψίας έχει μειώσει πολύ τους ελέγχους. Μάλιστα, επειδή δεν υπάρχει γυναίκα υπάλληλος, συνήθως σε αγώνες γυναικών δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους! Ουσιαστικά υπολειτουργεί το ΕΣΚΑΝ. Ο στίβος «φωνάζει» για ένα δικό του γήπεδο στην Αθήνα εδώ και χρόνια και περιμένει ακόμα τη λύση με την έκταση στο Σχιστό.
Ο ΣΕΓΑΣ εξοπλίζει με χορηγία το Πανθεσσαλικό όταν η πολιτεία δεν φροντίζει έστω να αντικαθιστά 2-3 ελαστικούς τάπητες σε στάδια ανά την Ελλάδα τον χρόνο.
Η κολύμβηση βουλιάζει
Αν πάμε στο κολύμπι, τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά. Η καρδιά της κολύμβησης και του πόλο για δεκαετίες ήταν το στολίδι του Ζαππείου που τα τελευταία χρόνια είναι ένα κολυμβητήριο φάντασμα και δεν λειτουργεί. Η κολύμβηση «φωνάζει» για ένα προπονητικό κέντρο εδώ και χρόνια και αυτό θα μπορούσε να είναι το συγκεκριμένο κολυμβητήριο.
Μια ανακατασκευή ώστε να γίνει ομοιόμορφο σε βάθος 2,20 μ. (διότι σε κάποια σημεία είναι 5 μέτρα για καταδύσεις με ειδικό πύργο που όμως δεν χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες) μαζί με αποδυτήρια, γυμναστήριο και φυσικοθεραπευτήριο, δηλαδή ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο θα κόστιζε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή θα κοστίσουν στην κρατική ΕΡΤ 5-6 παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας!
Το ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, μετά το 2004, δεν έχει άδεια λειτουργίας για τη διεξαγωγή αγώνων (έστω πανελληνίου πρωταθλήματος) και η ομοσπονδία νοικιάζει μόλις μία διαδρομή προς 380 ευρώ τον μήνα για τον Αποστόλη Χρήστου και ό,τι μπορέσουν να νοικιάσουν (πολύ πιο ακριβά) από το κλειστό που λειτουργεί όλο με τις ακαδημίες των συλλόγων, τις συνδρομές κ.λπ.
Οι Ούγγροι που επίσης έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το κολύμπι το έχουν ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες και ως κοινωνικό αγαθό και έτσι επένδυσαν στο να φτιάξουν μια εκπληκτική εγκατάσταση (την Ντούνα Αρένα) και παίρνουν μεγάλες διοργανώσεις.
Εδώ ισχύει το αντίθετο. Η ΚΟΕ προσπαθεί απλά σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να περνάει όλο και περισσότερο από μικρή ηλικία στα παιδιά μέσα από τα σχολεία τη σημασία του να μάθουν να κολυμπάνε σωστά.Αρωγός της ομοσπονδίας, δυστυχώς δεν είναι (όπως και σε άλλες ομοσπονδίες) η πολιτεία, αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Νεαροί κολυμβητές κάθε χρόνο μετέχουν σε επιστημονικές αξιολογήσεις μέσω του προγράμματος Sports Excellence της Αναγέννηση & Πρόοδος, που υλοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έπειτα από αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
«Αν επιστρέφαμε εμείς στην Τουρκία με δύο μετάλλια, συμμετοχή σε 12 τελικούς και 8 εθνικά ρεκόρ, ο πρόεδρος θα μας χρύσωνε» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος προπονητής κολύμβησης στους δικούς μας, στη Γλασκώβη.
Χωρίς σχόλια…
Για γέλια και για κλάματα
«Αν οι Βρετανοί έρχονταν να δουν πού και πώς προετοιμαζόμαστε θα τους έπιαναν τα γέλια» είπε πρόσφατα ο πρωταθλητής μας.
Και εδώ όμως, επειδή η ΕΓΟ είναι από τις πολύ δυνατές ομοσπονδίες σε διεθνές επίπεδο, χάρις στον πρόεδρο Σάκη Βασιλειάδη, η χώρα μας πήρε δώρο από τη διεθνή ομοσπονδία ολοκαίνουργια όργανα που έχουν χρησιμοποιηθεί μόλις μία φορά σε μεγάλους αγώνες.
Οταν τοποθετηθούν θα βοηθήσουν πάρα πολύ τους αθλητές.
Στην ποδηλασία βγήκε πριν από λίγες ημέρες η ανανεωμένη παγκόσμια κατάταξη που φέρνει τον Χρήστο Βολικάκη στην 1η θέση στο σκρατς, στη 2η στο όμνιουμ και στην 3η στους πόντους. Δεν πήρε μετάλλιο στη Γλασκώβη αφού χάθηκαν ποδήλατα και πράγματα και ήρθαν όταν ήταν αργά. Με τον αδελφό του Ζαφείρη χρειάζονται περί τα 200.000 ευρώ τον χρόνο για να μπορέσουν να δώσουν το «παρών» στα Παγκόσμια Κύπελλα όπου κρίνονται (μέσω βαθμολογίας) οι ολυμπιακές προκρίσεις.
Ο,τι μπορούν βρίσκουν από χορηγίες και με προσωπικό κόπο, καθώς πολιτεία και ομοσπονδία (ελάχιστη βοήθεια) είναι ουσιαστικά θεατές.
Πριν φύγουν για το Ευρωπαϊκό, το ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ είχε κλείσει. Τον χειμώνα δεν έχει θέρμανση, ενώ προπονήθηκαν ελάχιστα τον τελευταίο μήνα καθώς φιλοξενούσε ακαδημίες μπάσκετ!