«Πρέπει να γίνουμε πιο μέινστριμ, πιο ποπ… Εχουμε νέους στόχους, που δεν είναι ο κλασικός φίλαθλος του ποδοσφαίρου. Είναι οι μιλένιαλς, οι γυναίκες, τα παιδιά. Πρέπει να αναρωτηθούμε: τι σκέφτεται το μικρό κορίτσι στη Σαγκάη και ο μιλένιαλ στην Πόλη του Μεξικού;».

Ο Αντρέα Ανιέλι έδειχνε ενθουσιασμένος και ταυτόχρονα προβληματισμένος. Μιλούσε γρήγορα και προσπαθούσε να εξηγήσει στα στελέχη της Γιουβέντους που συνεδρίαζαν λίγες μόλις ημέρες μετά την αλλαγή του «οικοσήμου» του συλλόγου, τον νέο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Γηραιά Κυρία για να ανταγωνιστεί τους πλουσιότερους αντιπάλους.

Οσοι θυμούνται εκείνη την ομιλία του, αντιλαμβάνονται σήμερα γιατί ο πρόεδρος της Γιούβε δεν δίστασε λεπτό να επενδύσει 340 εκατ. ευρώ σε έναν από τους διασημότερους αθλητές του κόσμου, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, παρά το γεγονός ό,τι διανύει το 33ο έτος της ηλικίας του.

Κόλπο γκρόσο

Η άφιξη του Πορτογάλου στο Τορίνο μοιάζει με ηλεκτροσόκ για τη Serie A που απόψε σηκώνει αυλαία με τον αγώνα Κιέβο – Γιουβέντους.

Το καρδιογράφημα του ιταλικού ποδοσφαίρου μοιάζει με ευθεία γραμμή τα τελευταία χρόνια. Ο αποκλεισμός της Σκουάντρα Ατζούρα από τα τελικά του Μουντιάλ και ο εμφύλιος στην ομοσπονδία θεωρήθηκε το τελευταίο καρφί στο φέρετρό του.

Κάθε ημέρα διεξαγωγής του Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν για τους Ιταλούς και μία κηδεία.

Η δεκαετία του 1990, όταν τα μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπως ο Μαραντόνα, ο Πλατινί, ο Ζίκο, ο Σόκρατες και τόσοι άλλοι εκπροσωπούσαν τα χρώματα των ιταλικών ομάδων μοιάζει με μακρινή ανάμνηση. Ο κόσμος έχει μειωθεί δραματικά στα δημοτικά και κακοσυντηρημένα γήπεδα, οι επιτυχίες στα ευρωπαϊκά κύπελλα γίνονται όλο και πιο σπάνιες, οι ταλαντούχοι παίκτες προτιμούν τις αγγλικές και ισπανικές ομάδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα διεκδικούν εκπτώσεις στην αγορά των δικαιωμάτων για ένα προϊόν που μοιάζει να έχει λήξει από καιρό.

Μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα, η Γιούβε έκανε το κόλπο γκρόσο επί ελληνικού εδάφους, στη Μεσσηνία, κλείνοντας στις 10 Ιουλίου τη συμφωνία συνεργασίας με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.Η γραμμή στο καρδιογράφημα ξεκίνησε να ανεβοκατεβαίνει ξανά, έντονα. Στις 7 Αυγούστου το ESPN ανακοίνωσε πως αγόρασε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Serie A, η Γιούβε και κατά συνέπεια το ιταλικό ποδόσφαιρο ακούγεται ξανά στις γωνιές του κόσμου και οι χορηγοί μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους για να πάρουν θέσεις στους ιταλικούς συλλόγους.

Είναι η πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια, όταν η Γιουβέντους μπήκε στο νέο της γήπεδο και επανήλθε στην κορυφή μετά την περιπέτεια του Καλτσιόπολι, που το Καμπιονάτο παρουσιάζει ξανά ενδιαφέρον.

Μύθοι και αλήθειες

Στις βαλίτσες του Ρονάλντο υπάρχουν φυσικά και πολλοί μύθοι σχετικά με τις νέες αγωνιστικές και οικονομικές  δυνατότητες της Γιούβε που όταν ξεδιαλυθούν ίσως κάποιοι να πέσουν από τα σύννεφα. Γράφτηκε και εμπεδώθηκε στον Τύπο και τους φιλάθλους πως η Γιουβέντους έβγαλε σχεδόν τα μισά χρήματα που έδωσε για τον Ρονάλντο στη Ρεάλ (112 εκατ. ευρώ) από την πρώτη ημέρα, με τις πωλήσεις των φανελών με το όνομα του Πορτογάλου. Πράγματι οι πωλήσεις έφτασαν τα 52 εκατ. ευρώ αλλά απ’ αυτά τα χρήματα στα ταμεία της Γηραιάς Κυρίας θα μπει μόλις το 10%-15%, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ομάδες. Για να ξεχρεώσει λοιπόν η Γιούβε θα πρέπει να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια φανέλες, αλλά και πάλι δεν θα μπορέσει να καλύψει και το συμβόλαιο του παίκτη – 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ιταλός πρώην διεθνής Αντόνιο Κασάνο είπε επίσης πως η Γιούβε εξασφάλισε την κατάκτηση του τίτλου μέχρι το 2022, που λήγει το συμβόλαιο του CR7. Με τη Ρεάλ ο Ρονάλντο κατέκτησε μόλις δύο πρωταθλήματα στην Ισπανία, το 2012 και το 2017. Σύμφωνα επίσης με την KPMG, τα έσοδα της Γιούβε λόγω της παρουσίας του Πορτογάλου θα αυξηθούν ετησίως κατά 85 εκατ. ευρώ. Στη μελέτη του Αντρέα Σαρτόρι υπάρχει ωστόσο ένας αστερίσκος: αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που ο σύλλογος διαθέτει ικανούς μάνατζερ και τα αγωνιστικά αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά.

Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι πως ο Ρονάλντο φεύγοντας από τη Μαδρίτη πήρε μαζί του και τους 318,3 εκατ. ακολούθους του σε όλες τις πλατφόρμες των social media, γεγονός που διευρύνει εντυπωσιακά τους ορίζοντες των χορηγών της Γιουβέντους αλλά και των άλλων ιταλικών συλλόγων. Επειτα από επτά σερί Σκουντέτι οι άνθρωποι της Γιούβε δεν κρύβουν πια πως με την απόκτηση του Ρονάλντο αλλά και την επιστροφή του Μπονούτσι από τη Μίλαν ο στόχος τους είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον Ανιέλι και τον Αλέγκρι ο CR7 είναι το κομμάτι που έλειπε από το παζλ για να φτάσει η ομάδα στην ευρωπαϊκή κορυφή.

Αναλυτές επισημαίνουν πάντως πως η Γιούβε δεν πρόκειται να κάνει περίπατο στο  φετινό πρωτάθλημα.

Η Ιντερ έχει ενισχυθεί με πολύ σημαντικούς παίκτες όπως τους Ναϊνγκολάν, Ντε Φράι και Βερσάλικο και κατά πολλούς έχει σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες με τη Γιούβε για να κόψει το νήμα. Η παρουσία του Αντσελότι στον πάγκο της Νάπολι και η ανανεωμένη Ρόμα του Κώστα Μανωλά μπορούν να κάνουν την έκπληξη, σε αντίθεση με τη Μίλαν που εξακολουθεί να αναζητεί αγωνιστική πυξίδα.

Ανοίγει αυλαία η Serie A

Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής: Απόψε: Κιέβο-Γιουβέντους, Λάτσιο-Νάπολι. Αύριο: Τορίνο-Ρόμα, Μίλαν-Τζένοα, Μπολόνια-Σπαλ, Πάρμα-Ουντινέζε, Σαμπντόρια-Φιορεντίνα, Σασουόλο-Ιντερ, Εμπολι-Κάλιαρι. Τη Δευτέρα: Αταλάντα-Φροζινόνε.