Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας αυξάνει τις φωνές από το εξωτερικό για προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά τη διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τη Standard & Poor’s και τη Moody’s και τις γερμανικές πιέσεις για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, καθοριστικός παράγοντας θα είναι για τη συνέχεια η πορεία της λίρας, η οποία έχει δεχτεί σφυροκόπημα χάνοντας 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου.
Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ανυποχώρητος στη σκληρή στάση που κρατά απέναντι σε άλλες χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ, παράγοντας που είναι βασικός για την επίθεση που δέχεται αυτό το διάστημα η οικονομία της Τουρκίας. Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει εικόνες και βίντεο που δείχνουν τούρκους πολίτες να κάνουν κομμάτια χαρτονομίσματα του δολαρίου και να καταστρέφουν αμερικανικά προϊόντα όπως iPhones.
Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την οικονομία της Τουρκίας από το ΒΒ- στο Β+ που είναι τα ίδια επίπεδα με αυτά της Ελλάδας και της Αργεντινής. Πρόκειται για τέσσερις βαθμίδες κάτω από το επίπεδο των «σκουπιδιών» (junk), που σημαίνει ότι δεν μπορούν να επενδύσουν σε ομόλογα της Τουρκίας μεγάλοι επενδυτές. Η Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία από Ba2 σε Ba3, που είναι τρεις βαθμίδες κάτω από το επίπεδο αυτό στην ίδια κλίμακα. Οι δύο οίκοι έκαναν λόγο για εξασθένηση της ισοτιμίας της λίρας, για πληθωρισμό που καλπάζει, αφού φτάνει το 15% και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Τα προβλήματα της Τουρκίας βάθυναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την κόντρα του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητεί από την Αγκυρα να απελευθερώσει αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία και για να ασκήσει πιέσεις επέβαλε δασμούς σε τουρκικά προϊόντα. Ο Ερντογάν από την πλευρά του κρατά σκληρή στάση και κάνει εμπρηστικές δηλώσεις δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει.
Επίσης η διεθνής κοινότητα έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν είναι ανεξάρτητη, επειδή ενώ ο υψηλός πληθωρισμός χρειάζεται άμεση αύξηση των επιτοκίων, ο Ερντογάν δηλώνει υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων. Επίσης, μέσω του υπουργού Οικονομικών – και γαμπρού του – διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα με κυβερνητικές πηγές από τη Γερμανία να αναφέρουν ότι θα ήταν καλύτερα να αναζητήσει η χώρα καταφύγιο στο ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Το όνομα του Ταμείου ακούγεται όλο και συχνότερα σε διεθνείς κύκλους σε συνάρτηση με την Τουρκία η οποία θέλει να αποφύγει τέτοια εξέλιξη πάση θυσία. Για τον λόγο αυτό το σχέδιο της Αγκυρας είναι να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την κρίση με μειώσεις στις κρατικές δαπάνες.