Για να το πούμε λαϊκά, η εκατόμβη την νεκρών από τις φωτιές τούς χάλασε τη σούπα. Μέχρι και κανονιοβολισμούς θα είχαμε από τον Λυκαβηττό για να υποστηριχθεί και να στηριχθεί ο θρίαμβος της εξόδου από τα Μνημόνια. Με τον Αλέξη, εν χορδαίς και οργάνοις, να επαναλαμβάνει το σόου «βάζω και βγάζω τη γραβάτα». Το έγραψε άλλωστε και η γερμανική «Süddeutsche», «οι πυρκαγιές χαλούν τη φιέστα του Τσίπρα». Παρά ταύτα, η ρητορική της κυβέρνησης δεν αλλάζει. Ενα ακόμα αφήγημα. Οτι δήθεν αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Ενα ακόμα ψέμα και κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο. Οταν και οι ίδιοι ξέρουν, έχοντας δεσμεύσει τη χώρα με τις υπογραφές τους, ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Και μιας και το Σάββατο αρχίζει η Σούπερ Λίγκα, είναι σαν να ακούς τον Αλέξη να σου λέει «πάμε για πρωτάθλημα». Αφορμής δοθείσης λοιπόν να γυρίσουμε την κουβέντα στο ποδόσφαιρο.
Προβλήματα
Ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς. Εχει τιμωρηθεί με απαγόρευση μεταγραφών. Η μεταβίβαση στον ταϊλανδό broker και στους αφανείς συμπαίκτες του στη Ελλάδα είναι σε εξέλιξη. Τι εντύπωση θα έδινε ο Γιώργος Δώνης (φωτογραφία πανω) αν κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες έβγαινε κι έλεγε, μετά το 2-0 επί του Λεβαδειακού, «πάμε για πρωτάθλημα»; Θα γέλαγε ο κόσμος. Οσο κι αν η ποδοσφαιρική καθημερινότητα περιέχει την υπερβολή, μια στοιχειώδης σοβαρότητα υπάρχει. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου π.χ. είχε βάλει στόχο την έκτιση της ποινής του ευρωπαϊκού αποκλεισμού. Σχεδόν αδύνατο. Αυτός ο Παναθηναϊκός δηλαδή και με μείον έξι βαθμούς να τερματίσει στην 5η θέση και να βάλει από κάτω έναν από Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης. Ας φύγουμε όμως από το ποδόσφαιρο για να επιστρέψουμε στην πολιτική. Στην οικονομία, στα προβλήματά της και στην ημερομηνία ορόσημο της 20ής Αυγούστου. Οταν και εξερχόμεθα από το Μνημόνιο.
Επιτροπεία
Εχουμε και λέμε: η Ελλάδα χρωστάει 345 δισ. ευρώ. Που πάει να πει 180,4% του ΑΕΠ. Η Ιταλία π.χ. είναι στο 133%, το Βέλγιο στο 106%, η Βουλγαρία στο 26%. Τα μέτρα λιτότητας φτάνουν μέχρι το 2022. Η επιτήρηση της οικονομίας μέχρι το 2060. Ο έλεγχος της δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2114. Τι μέλλει γενέσθαι; Η εφημερίδα «Südeutsche Zeitung» αναφέρει: «Είναι (σ.σ.: για την Ελλάδα) ένα δύσβατο μονοπάτι, το οποίο οι άλλοι θα αξιολογούν και θα εποπτεύουν κάθε τρίμηνο». Η «Welt» διερωτάται: «Αυτό ήταν, τελείωσε; Μπορεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της ή μήπως σε τρία, τέσσερα, δέκα χρόνια θα παρακαλάει και πάλι τις Βρυξέλλες για βοήθεια; Η απάντηση είναι ψυχοφθόρα: Δεν ξέρουμε…». Τι αλλάζει λοιπόν από αύριο; Αλλάζει ότι η Ελλάδα βγαίνοντας στις αγορές θα δανείζεται με πολύ υψηλότερο επιτόκιο. Αλλάζει, όπως έχει επισημάνει ο βαθυστόχαστος Κουρουμπλής, η επιτροπεία και μετατρέπεται σε εποπτεία.
Λιτότητα
Επί της ουσίας, απολύτως τίποτα. Οταν ισχύουν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι κι όταν τηρούνται όλες οι δεσμεύσεις. Οι περικοπές των συντάξεων συμπεριλήφθηκαν κανονικά στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Και βγαίνει ο Μάκης Μπαλαούρας (φωτογραφία κάτω) και λέει τη μεγάλη κουβέντα: «Ευελπιστώ ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις». Λες κι έχει κάποια αξία η γνώμη του. Λες και θα τον ρωτήσουν. Και βγαίνει και πανηγυρίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Οτι «το χρέος καθίσταται βιώσιμο», ότι «είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα», ότι «εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των Μνημονίων και της ακραίας λιτότητας». Κι επειδή η λιτότητα από τούδε και στο εξής θα είναι light (κι όχι ακραία) πάμε για πρωτάθλημα. Αυτό μας λέει ο Αλέξης. Που αν το έλεγε ο Δώνης για τον Παναθηναϊκό θα τον έπαιρναν με τις ντομάτες. Ο Πρωθυπουργός της χώρας όμως δεν έχει κανένα πρόβλημα να το λέει.
Φαβορί
Και στο φινάλε, ποιος από τους δύο βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση; Η χώρα ή ο Παναθηναϊκός; Ο Παναθηναϊκός χρωστάει, αλλά δεν έχει χρεοκοπήσει. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα τη βγάλει. Θα επιβιώσει. Θα τη βρει την άκρη. Η Ελλάδα, αντίθετα, είναι δεμένη χειροπόδαρα. Στο ποδόσφαιρο, στην εσχάτη, υπάρχει η επιλογή της πιστόλας. Οπως έκανε η ΑΕΚ. Οπως έκανε ο Αρης. Να γίνουν τα χρέη σβου και να επιστρέψεις, ελεύθερος (βαρών) κι ωραίος. Η Ελλάδα ούτε αυτή την επιλογή δεν έχει. Αιχμάλωτη είναι, των δανειακών συμβάσεων. Οι μνημονιακοί νόμοι θα ισχύουν και αύριο. Παρά ταύτα, ο πάντα χαρούμενος και χαμογελαστός Αλέξης επιμένει: «Πάμε για πρωτάθλημα». Για ν’ αποδειχθεί ότι το ποδόσφαιρο υπερέχει κατά πολύ, σε σοβαρότητα, της πολιτικής. Οι προπονητές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σοβαροί στις τοποθετήσεις τους. Οταν ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει, επειδή η Ελλάδα αλλάζει δανειστές.
Ανεργία
Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» τα λέει χωρίς περιστροφές: «Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί αυστηρά το πρόγραμμα περικοπών. Παρά τα τρία προγράμματα διάσωσης υπάρχει το πρόβλημα της ανεργίας, η υποχώρηση του ΑΕΠ και η πληρωμή των δανείων».