Διέξοδο στην κρίση εξακολουθεί να αναζητά η Τουρκία, συνεχίζοντας ωστόσο να διατηρεί ψηλά τους τόνους στην κόντρα με τις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει μια νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δηλώσει ότι στηρίζει την πολιτική φθηνότερου χρήματος. Με απόφαση της κυβέρνησης έχει γίνει ήδη ανεπίσημη αύξηση επιτοκίων. Σήμερα οι τράπεζες της χώρας δεν μπορούν να δανειστούν με το επιτόκιο 17,75% των ρέπος και αναγκάζονται να δανειστούν με 19,25% που είναι το επιτόκιο μιας ημέρας. Εάν η Αγκυρα κλείσει και αυτή τη διέξοδο, τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να στραφούν για ζεστό χρήμα στον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας που έχει σήμερα επιτόκια 20,75%.

Η επίθεση των αγορών στη χώρα και ο κίνδυνος να δεχτούν από αυτήν πλήγμα και άλλες αναδυόμενες αγορές αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ. Εκεί θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες.

Η λίρα που έχει υποχωρήσει κατά 37% φέτος έναντι του δολαρίου αναζητά σημείο στήριξης μετά τις πιέσεις που έχει δεχτεί. Η ισοτιμία του ενός δολαρίου εξακολουθεί να διαμορφώνεται στις 6 λίρες, έχοντας ξεπεράσει τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και τις 7 λίρες.

Για να αντιμετωπίσει την κρίση η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει τις δικές της συμμαχίες. Η Αγκυρα έχει αναζητήσει σωσίβιο στο Κατάρ, με τη χώρα του Κόλπου να υπόσχεται ότι θα επενδύσει στην Τουρκία περίπου 15 δισ. δολάρια για να τη στηρίξει. Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών υπέγραψαν επίσης συμφωνία για ανταλλαγή νομισμάτων (swap) αξίας έως 3 δισ. δολαρίων με στόχο να ενισχυθεί η λίρα.

Την ίδια στιγμή με προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Γερμανία που ανησυχεί για τυχόν μείωση στις εξαγωγές της. Οι διαβουλεύσεις στα παρασκήνια φαίνονται να συνεχίζονται στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα με την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την επιβολή προστίμου αρκετών δισ. δολαρίων σε τουρκική τράπεζα από τις ΗΠΑ. Ομως σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα με την Αγκυρα μέχρι την απελευθέρωση του πάστορα. Πρόκειται για την τράπεζα Halkbank, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόστιμο από τις ΗΠΑ επειδή κατηγορείται ότι έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν.

Ο πάστορας Αντριου Μπράνσον βρίσκεται υπό κράτηση στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία. Πρόκειται για υπόθεση που έχει επιβαρύνει σημαντικά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει αυξημένους δασμούς σε τουρκικά προϊόντα δηλώνοντας ανυποχώρητος στην απελευθέρωση του πάστορα.