Σε αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα και ταυτόχρονα προώθηση συμφωνιών με δήμους και ιδιοκτήτες χώρων, προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αποκάλυψε πως στόχος του υπουργείου δεν είναι η δημιουργία νέων κέντρων κράτησης αλλά η αύξηση των θέσεων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα ενώ προχωρούν οι συμφωνίες για χώρους όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες. «Εχουμε κάνει συμφωνίες με χώρους τέτοιων ξενοδοχείων στα Γρεβενά και αντίστοιχα στη Βόλβη, μια παλιά δομή που είχε η Υπατη Αρμοστεία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει εκκενωθεί, θα τη χρησιμοποιήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Ωστόσο, παραδέχθηκε πως παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα μείωσης του αριθμού των ατόμων που μένουν στα νησιά. «Ενώ έχουμε πάρει αρκετό κόσμο από τα νησιά, δηλαδή αυτούς που είναι ευάλωτοι ή αυτούς που έχουν επιτύχει να πάρουν διεθνή προστασία και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να αυξηθούν και οι επιστροφές, οι εισροές, παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένες, δεν μπορούν να φτιάξουν πια ένα καλό αποτέλεσμα ώστε να μειωθούν οι άνθρωποι που διαμένουν στα νησιά».
Είναι ενδεικτικό πως μόνο το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν – βάσει του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Εσωτερικών – 1.733 πρόσφυγες και μετανάστες.
ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ. Από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς (1.036) αποβιβάστηκαν στη Λέσβο, την ώρα που στο νησί βρίσκονται ήδη πάνω από 10.000 εγκλωβισμένοι, αριθμός που είχε να εμφανιστεί από τη μεταναστευτική κρίση του 2015 – 2016. Μάλιστα, τις ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, κάθε καραβιά από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά αριθμούσε πάνω από 100 επιβαίνοντες. Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά προσφύγων και μεταναστών ξεπερνά τους 18.630. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από τον Εβρο, σημειώνοντας τον Ιούλιο αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Ιούλιο 1.814 αλλοδαποί εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τον Εβρο ενώ τον Ιούνιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.355. Στο μεταξύ, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας που προβλέπει την επιστροφή μεταναστών στη χώρα μας. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της συμφωνίας μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα μόνο όσοι εντοπιστούν στα γερμανοαυστριακά σύνορα και έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στη χώρα μας μετά την 1η Ιουλίου 2017. Ταυτόχρονα, έως τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και οι 2.000 εγκεκριμένες επανενώσεις οικογενειών στη Γερμανία ενώ όπως σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας οι υπόλοιπες αιτήσεις επανενώσεων θα εξεταστούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.Παρ’ όλ’ αυτά, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής αριθμός ατόμων που θα στέλνει κάθε μήνα η Γερμανία. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά από τον Φεβρουάριο του 2016 και με βάση στατιστικά στοιχεία από το παρελθόν, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί παρά να είναι λίγες δεκάδες».
Η συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου για το Μεταναστευτικό, πάντως, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Χθες ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σχολίασε πως η συμφωνία αυτή είναι ένα ακόμη δώρο του Πρωθυπουργού στην Ανγκελα Μέρκελ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναλαμβάνει την υποχρέωση για την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής να αποδέχεται από εδώ και πέρα τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία και αυτό για αόριστο χρονικό διάστημα και για άδηλο αριθμό προσφύγων».
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε κύκλωμα διακινητών
}Πριν από }περίπου 10 ημέρες πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Προκειμένου να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, οι επτά μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είχαν πληρώσει έκαστος 2.000 ευρώ σε κύκλωμα διακινητών. Οταν έφτασαν στην Ελλάδα, μέλη του ίδιου κυκλώματος τους κράτησαν για μέρες φυλακισμένους σε αποθήκη ξυλείας έξω από τη Θεσσαλονίκη, στον δρόμο Παλαιοκάστρου – Νεοχωρούδας, ζητώντας από τον καθένα επιπλέον 2.500 ευρώ για να τους αφήσουν ελεύθερους. Μάλιστα απειλούσαν πως εάν οι οικογένειες των μεταναστών δεν καταβάλουν άμεσα το χρηματικό ποσό θα παρέμεναν φυλακισμένοι. Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε ύστερα από τηλεφώνημα που δέχθηκε πιθανότατα από συγγενή ενός εκ των μεταναστών. Από την έφοδο που πραγματοποίησε η Αστυνομία συνελήφθη μία 53χρονη Ελληνίδα και ένας 16χρονος από το Μπανγκλαντές, ενώ διερευνάται η σχέση ιδιοκτησίας της 53χρονης με τον χώρο όπου κρατούνταν. Παράλληλα αναζητούνται και άλλα μέλη του κυκλώματος που οδήγησαν με τη βία τους μετανάστες στον συγκεκριμένο χώρο.
Χθες το μεσημέρι, πάντως, επεισόδια σημειώθηκαν στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Οι συνθήκες φιλοξενίας αλλά και η ποιότητα του φαγητού ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία της διαμαρτυρίας. Στη δομή επενέβη η Αστυνομία, η οποία προσήγαγε εννέα άτομα.