Η σκληρή ανακοίνωση, που κατέληγε με Καβάφη – «η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλά δεν έχει να σε δώσει πια» – εξαιρετικά αφιερωμένο στο Μαξίμου, ήταν χθες απλά ένα πρελούδιο όσων θα ακολουθήσουν σήμερα από την Πειραιώς. Πολύ πριν μαζευτούν, εξάλλου, στην κομματική έδρα για τον πρώτο πρωινό καφέ της νέας πολιτικής σεζόν, τα περισσότερα γαλάζια στελέχη ήξεραν ότι από την 21η Αυγούστου η ΝΔ περνάει σε επικοινωνιακή αντεπίθεση για την περίφημη έξοδο από τα Μνημόνια.
ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ. Στη νεοδημοκρατική ανάλυση, άλλωστε, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον ακατανόητοι «γιατί η χώρα δεν έχει ξεπεράσει την κρίση». Και αυτό έγινε περισσότερο εμφανές, λένε, από την κρίση στην Τουρκία – αλλά και από εκείνη στην Ιταλία. «Πορτογαλία και Κύπρος δεν επηρεάστηκαν καθόλου, σε αντίθεση με εμάς». Οπως επισημαίνουν, «η ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση έχει χαρακτηριστικά αναδυόμενης εξωευρωπαϊκής οικονομίας». Στόχος τους, λοιπόν, είναι από σήμερα – και στις μέρες που έρχονται – να προσπαθήσουν να εξηγήσουν, όπως αναφέρουν, στο εκλογικό σώμα για ποιους λόγους το κυβερνητικό αφήγημα για το τέλος της κρίσης δεν έχει καμία απολύτως βάση και γιατί η χώρα παραμένει σε οικονομική αβεβαιότητα. Με το εν λόγω έργο έχει επιφορτιστεί μια σειρά κομματικών στελεχών, με πρώτο τον καθ’ ύλην αρμόδιο τομεάρχη Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Παράλληλα, δεν αποκλείεται στο σημερινό πρωθυπουργικό διάγγελμα να απαντήσει άμεσα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ύφος που θα έχουν οι απαντήσεις των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ανάλογο με αυτό της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες το γραφείο Τύπου. Θα είναι ένας συνδυασμός, δηλαδή, στοιχείων, αριθμών και σκωπτικής διάθεσης. «Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου», έγραφε αυτή, «δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. Πέρα, όμως, από τα της οικονομίας στην Πειραιώς δεν έχουν πάψει να ασχολούνται και με όσα συνέβησαν στην Ανατολική Αττική με τις φονικές πυρκαγιές. Η επιτροπή τεχνοκρατών – τη σύσταση της οποίας είχε προαναγγείλει ο Μητσοτάκης – με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστα Συνολάκη, έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται τις προτάσεις της και στο κόμμα τις αναμένουν με ενδιαφέρον. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται και μια συνάντηση του αρχηγού της ΝΔ με αντιπροσωπεία κατοίκων από το Μάτι, ενώ παρακολουθούν και τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.