«Ισως βιάστηκε να φορέσει τη γραβάτα». Αυτή είναι η λεζάντα που συνοδεύει την εικόνα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό κύριο άρθρο του Bloomberg με τίτλο «Η λήξη της περιπέτειας της Ελλάδας είναι ακόμη μακριά». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να δώσει το δικό του στίγμα στην πολυδιαφημισμένη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αναφέροντας ότι χωρίς γνήσια ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα κινδυνεύει να επιστρέψει στην κρίση.
Με παρόμοιες επιφυλάξεις υποδέχθηκαν και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο κάνοντας λόγο για μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν. Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα αναφέροντας ότι η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το Bloomberg αναφέρει ευθέως ότι η σωτηρία της Ελλάδας ήταν μια πολιτική απόφαση της Ευρώπης για να σωθούν οι τράπεζες και να πέσουν τα βάρη στους Ελληνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυσβάστακτο χρέος, το οποίο οι πιστωτές επιμένουν ότι είναι βιώσιμο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η χώρα θα πετυχαίνει για μία ολόκληρη δεκαετία μέσο πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,4%. Ακόμα και με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί εκατοντάδες δισ. ευρώ από τις αγορές, οι οποίες μπορεί να κάνουν πίσω ανά πάσα στιγμή και να υπάρξει νέα κρίση. Η προφανής λύση για την ΕΕ είναι να δώσει στην Ελλάδα πραγματική ελάφρυνση χρέους, καταλήγει το Bloomberg.
Σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα οι «Financial Times» επικαλούνται κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος παραδέχεται ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος του δρόμου. Εξακολουθούν να υφίστανται βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις», όπως αναφέρει.
Για μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν κάνει λόγο και το Reuters στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα. Οι πληγές παραμένουν, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τις τράπεζες να έχουν να αντιμετωπίσουν το βάρος των κόκκινων δανείων και το δημόσιο χρέος να είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη φτάνοντας το 180% του ΑΕΠ. Τις επιφυλάξεις τους για τη συνέχεια εξέφρασαν φορείς της αγοράς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι είναι πρόωρο να εφησυχάσει όποιος μικρομεσαίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και ότι θα είναι τραγικό λάθος, όπως το χαρακτήρισε, να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα πως τα δύσκολα πέρασαν. Υπενθύμισε ότι η κρίση αφήνει πίσω της 924.000 ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν βάλει λουκέτο και τους περισσότερους Ελληνες με εσωτερικό χρέος 227 δισ. ευρώ από οφειλές στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.
Η κρίση δεν τελείωσε. Η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής δεν σημαίνει το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης, καθώς η οικονομία παραμένει σε δύσκολη θέση, ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ζήτησε να υπάρξει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, με αιχμή του δόρατος τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός ζήτησε να μην αφήσουμε τις θυσίες μιας οκταετίας εντός των μνημονίων να πάνε χαμένες και να μην επιστρέψουμε ποτέ στο κακό παρελθόν της σφικτής και άστοχης πολιτικής στην οικονομία χωρίς ορίζοντες. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος προειδοποίησε ότι εάν δεν επικρατήσει λογική σύνεσης, συναίνεσης και συνεργασίας, τότε η χώρα κινδυνεύει να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.