«Καλή ημέρα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» χαρακτήρισε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης το τέλος του 3ου μνημονίου.

«Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, έλεγξε τις δαπάνες της, εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων επέστρεψε ξανά σε πορεία ανάπτυξης» απάντησε στα «ΝΕΑ» εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της Καγκελαρίας.

«Οι εταίροι στην ευρωζώνη», πρόσθεσε, «σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, έδειξαν πάντα σε μεγάλο βαθμό την αλληλεγγύη τους, υποστηρίζοντας την Ελλάδα σε αυτή την πορεία. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, που μελλοντικά θα χρηματοδοτηθεί με δικές της δυνάμεις. Για να διασφαλιστούν τα βήματα που επιτεύχθηκαν, είναι σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα αυτή την πορεία. Μια σημαντική βάση για αυτό έθεσαν οι αποφάσεις του Eurogroup τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους» κατέληξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας είναι καλή είδηση για την Ελλάδα, τη Γερμανία και ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αχιμ Ποστ «Είναι μια επιτυχία της σύνεσης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» πρόσθεσε. «Η Ελλάδα κατέβαλε τα τελευταία χρόνια μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που συνοδεύτηκαν πολλαπλά με σκληρές περικοπές για τους πολίτες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αυτό είναι επιτυχία και της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα δείχνει ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει από κοινού προβλήματα όταν πρυτανεύουν η σύνεση και η αλληλεγγύη – και όχι οι λαϊκιστικές επιφανειακές δήθεν λύσεις. Πάντως η Ευρώπη θα πρέπει στο μέλλον να συνδέσει με μεγαλύτερη επιτυχία τις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και κοινωνικά μέτρα απορρόφησης των επιπτώσεων των μεταρρυθμίσεων».

Η αριστερή αντιπολίτευση άσκησε κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την επιβολή πολιτικών λιτότητας. «Παρά τους πανηγυρισμούς των πιστωτών, η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και οι συνθήκες για τον πληθυσμό είναι καταστροφικές» διαπίστωσε ο πρόεδρος του κόμματος «Αριστερά», Μπερντ Ρίξινγκερ.

Στο Βερολίνο δεν… ανοίγουν σαμπάνιες

Με το τέλος του τρίτου Μνημονίου κλείνει και ο μεγάλος κύκλος διαχείρισης της πρωτόγνωρης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Εχει τη σφραγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2013, όταν τον επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του είχε ευχηθεί να μην κερδίσει τις εκλογές, γιατί δεν πρόκειται να εφαρμόσει τίποτα από όσα υποσχόταν. Ο Τσίπρας όχι μόνον δεν άκουσε τον Σόιμπλε, που του συνιστούσε το 2015 να τελειώσει το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά φόρτωσε στη χώρα ένα δικό του, τρίτο Μνημόνιο, που είναι το επαχθέστερο όλων και δέσμευσε τη χώρα με όρους και προϋποθέσεις για δεκαετίες. Η Ανγκελα Μέρκελ και ο διάδοχος του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών Ολαφ Σολτς – λόγω ιδιοσυγκρασίας – είναι οι τελευταίοι στον πλανήτη που θα πανηγύριζαν δημοσίως. Γι’ αυτό και οι σαμπάνιες έμειναν στη θέση τους. Αλλά είναι έκδηλη η ανακούφιση που απαλλάσσονται, προς το παρόν τουλάχιστον, από το βάρος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αυτοί τα κατάφεραν.