Το σενάριο ενός «προοδευτικού μετώπου», που θα χρησιμοποιηθεί για να εξιλεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αμαρτίες του 2015 και να του δώσει ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόσωπο μετά τις εκλογές, έχει συζητηθεί επί μακρόν στο κεντροαριστερό στρατόπεδο. Οχι όμως γιατί φαντάζονται ότι μπορούν να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο. Η πιθανότητα προσέγγισης με το κυβερνών κόμμα έχει αποκλειστεί σε όλους τους τόνους από τη Φώφη Γεννηματά, ενώ η αυτόνομη πορεία του φορέα παραμένει η κύρια στρατηγική της ηγεσίας. Από πολύ νωρίς στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνώρισαν την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στα ξεκινήματά του – μιας προοδευτικής φωνής, χωρίς πολλά βαρίδια, που ποζάρει ως «νέο» απέναντι στο «παλιό» του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ. Για το Κίνημα Αλλαγής, όλη αυτή η συζήτηση, που εντάθηκε μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη, αποτελεί ένα ακόμα τέχνασμα της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι ούτε τόσο προοδευτική ούτε τόσο «νέα», όσο θα ήθελε. «Δεν είναι κόμμα του αντιδεξιού χώρου ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος (24/7), «δεν θα ξεχάσουμε το “ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν”». «Δεν μπορούν να παριστάνουν τους μνηστήρες της Κεντροαριστεράς. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού πολιτικού χώρου», τόνισε από τη μεριά του ο Σταμάτης Μαλέλης. Ο γραμματέας Επικοινωνίας του φορέα σχολίασε πως «οι εκκλήσεις τους για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα, την ώρα που συγκυβερνούν αρμονικά με τους κυρίους Καμμένο και Παπαγγελόπουλο, προκαλούν μόνο θυμηδία». Με άλλα λόγια, τίποτα δεν αλλάζει την επιθετική κεντροαριστερή στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί  να εκμεταλλευτεί τον προοδευτικό χώρο. Αντίθετα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο ψηφοδελτίων, η Κεντροαριστερά δεν θα προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, εκείνοι που κλίνουν προς το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι, όπως επισημαίνουν κεντροαριστερά στελέχη, «μετρημένοι στα δάχτυλα». Γι’ αυτό, τα πρόσωπα που έχει προσεγγίσει το Μαξίμου δεν αποτελούν μέλη του φορέα, αλλά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, σε κάποιες περιπτώσεις, θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές του. Ο Γιάννης Ραγκούσης παραμένει το μοναδικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που εκφράζεται τόσο θετικά για την κυβέρνηση, η σχέση του όμως με το Κίνημα Αλλαγής είναι πλέον μόνο τυπική. «Ψάχνουν χρήσιμους ηλίθιους και καρεκλάνθρωπους σαν τον Γιάννη. Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε κατά των διχαστικών μετώπων!», ανέφερε στο Twitter η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μια ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός καλωσόρισε την έξοδο, αναφέροντας πως αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», παρότι «δεν υπάρχει λόγος για εορτασμούς» (Xinhua). Λειτουργεί, εξηγούν, θεσμικά, παρότι κατά καιρούς οι επαφές του με τον Τσίπρα δημιουργούν συζητήσεις.

ΟΙ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ. Τη δική της διάσταση έχουν και οι δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίες εν μέρει επιβεβαιώνουν τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (PES). Χαρακτηριστική ήταν και η φράση της Φώφης Γεννηματά προς τον Πιερ Μοσκοβισί, στην πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα. Παρότι στη μεταξύ τους συζήτηση ο Μοσκοβισί δεν είχε κάνει λόγο για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, είχε ανοίξει το θέμα των προοδευτικών συνεργασιών. Τότε, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχε απαντήσει πως το PES πρέπει να φτιάξει πρώτα μια προοδευτική ατζέντα που να πείσει τους πολίτες και μετά να εξετάσει τις όποιες συμμαχίες του – αναφερόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, στον Αλέξη Τσίπρα.