Θρίαμβοι, καιρός για υποσχέσεις! Καλοδεχούμενες είναι αυτές, αρκεί να μη γραφτούν στο… χιόνι και να επιβραβεύσουν το άθλημα το οποίο συμβάλλει όσο κανένα άλλο διαρκώς και ανελλιπώς στην αύξηση του ελληνικού αθλητικού κατά κεφαλήν εισοδήματος!
Ετυχε κιόλας ο θρίαμβος της Εθνικής Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να συμπέσει με την έξοδο από το Μνημόνιο (το οποίο διαδέχεται η αυστηρή επιτήρηση), οπότε μένει να φανεί εάν οι υποσχέσεις που έδωσε χθες στους πρωταθλητές κόσμου ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός θα λάβουν σάρκα και οστά ή θα αποτελέσουν το επόμενο κεφάλαιο του κυβερνητικού αφηγήματος! Η ελληνική αποστολή επέστρεψε χθες το μεσημέρι από το Σομπατέλι, με τον γγ Αθλητισμού να βρίσκεται εκεί για να δώσει τα συχαρίκια της πολιτείας, να αναγνωρίσει δημοσίως τις διαχρονικές επιτυχίες της υδατοσφαίρισης, να επιβεβαιώσει την τήρηση των υπεσχημένων (σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις προς τις ομοσπονδίες και τα κίνητρα προς τους αθλητές) αλλά και να τάξει!
Τι έταξε ο Συναδινός; «Οι δεξαμενές του Αγίου Κοσμά, στις οποίες έκαναν προπόνηση οι εθνικές ομάδες, θα αντικατασταθούν με την καινούργια αθλητική εγκατάσταση που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό. Δεν θα χαθεί καμία από τις υπάρχουσες υποδομές και θα εξυπηρετούνται όλα τα αθλήματα, ανεξαρτήτως του εάν συμπεριλαμβάνονται στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Υπάρχουν αθλήματα που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία και στον χαρακτήρα του Ελληνα και στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και μας ενδιαφέρει να αναπτύσσονται» τόνισε ο Συναδινός. Και συμπλήρωσε: «Την περασμένη σχολική σεζόν 45.000 παιδιά της τρίτης τάξης του Δημοτικού έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα εκμάθησης της κολύμβησης που θα συνεχιστεί κι εφέτος. Τι καλύτερο για μια Ομοσπονδία, όταν κάθε χρόνο τόσες χιλιάδες παιδιά μαθαίνουν να μην πνίγονται; Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται και μια μελλοντική βάση για τα σωματεία και για το αθλητικό δυναμικό».
«Τα παιδιά δικαιώνονται»
Το μετάλλιο που κατέκτησε στο Σομπατέλι η Εθνική Εφήβων, ακριβώς έναν χρόνο ύστερα από εκείνο της Εθνικής Νέων στο Βελιγράδι, είναι το 11ο χρυσό και το 36ο στα χρονικά της ελληνικής υδατοσφαίρισης. «Δικαιώνονται τα παιδιά που βρίσκονται κάθε μέρα στην πισίνα, κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε αντίξοες συνθήκες και δείχνουν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της επόμενης ημέρας» σχολίασε ο προπονητής Δημήτρης Κραβαρίτης, ο οποίος επικαλούμενος την επαγγελματική ιδιότητά του ως πυροσβέστη αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο «στους συναδέλφους οι οποίοι δίνουν νυχθημερόν τη δική τους μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών» Εκτός από τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου, η ελληνική ομάδα εκτελώνισε και το βραβείο του MVP, το οποίο λαμπύριζε στα χέρια του αρχηγού της Νίκου Παπανικολάου. «Για να είμαι ειλικρινής, ένιωθα τόσο σοκαρισμένος και ευτυχισμένος από τον θρίαμβό μας ώστε δεν έδωσα και μεγάλη σημασία στην ατομική διάκριση» τόνισε ο νεαρός φουνταριστός της Γλυφάδας.
Τα γονίδια δεν λείπουν ούτε από αυτή την εθνική ομάδα, προς δόξαν του αναπόδραστου αθλητικού νεποτισμού και για να αποδειχθεί ότι το σόι πάει βασίλειο, καθώς στη δεκατριάδα των πρωταθλητών κόσμου φιγουράρουν τρεις κληρονόμοι παλαίμαχων παικτών και προπονητών.
Ο Τάκης Δήμου (Βουλιαγμένη) είναι γιος του παλαίμαχου φουνταριστού της Βουλιαγμένης Χρήστου Δήμου. Ο Θόδωρος Πάτερος (Βουλιαγμένη/Υδραϊκός) αποτελεί τον βλαστό του άλλοτε διεθνούς εξτρέμ της Γλυφάδας και προπονητή του Ολυμπιακού και νυν της τουρκικής Εστι, Βαγγέλη Πάτερου. Οσο για τον Αχιλλέα Γραμματικό (Βουλιαγμένη/Υδραϊκός), ελόγου του λοξοδρόμησε από το χάντμπολ, στο οποίο έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά του τόσο ως παίκτης όσο και ως τεχνικός (τώρα της ΑΕΚ) ο πατέρας του Νίκος Γραμματικός.