Μπορεί η ΕΥΠ και οι ειδικές υπηρεσίες να ερεύνησαν το σενάριο των «ύποπτων συμφερόντων» που προκάλεσαν την τραγωδία στο Μάτι, τελικώς όμως την άκρη του νήματος βρήκαν οι γεωπόνοι! Μετά τις κυβερνητικές αναφορές για «δράση δολιοφθορέων που είχαν εμπρηστικούς μηχανισμούς» οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέληξαν να συγκρίνουν κλαδιά και φυλλώματα προκειμένου να τεκμηριώσουν τις ευθύνες ενός 68χρονου – πρώην καταστηματάρχη ηλεκτρονικών ειδών- που προκάλεσε τη μοιραία πυρκαγιά, προσπαθώντας να καθαρίσει τον κήπο του.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τον άγνωστο φάκελο για τον εμπρησμό εξ αμελείας στην περιοχή του Νταού Πεντέλης που εξελίχθηκε στον πύρινο όλεθρο στο Μάτι με τους 96 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές. Ο σχετικός φάκελος – όπου κυριαρχεί το πόρισμα γεωπόνων – αναμένεται να σταλεί τις επόμενες ημέρες στους δικαστικούς λειτουργούς
Από την αρχική ανίχνευση λοιπόν της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανακαλύφθηκε αρχικά η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Σε αυτήν είχαν βρεθεί κάποια υπολείμματα από γκαζάκια ή άλλα αντικείμενα, για τα οποία όμως γρήγορα προέκυψε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την έναρξη της μοιραίας πυρκαγιάς. Το ακριβές σημείο έναρξης της πυρκαγιάς προέκυψε από τις μαρτυρίες δύο ατόμων που έμεναν σε γειτονικά σημεία και είδαν τις φλόγες να ξεπηδούν έξω από το σπίτι ενός 68χρονου.
Υλικό από κάμερες. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκε υλικό και από κάμερες της περιοχής, από το οποίο όμως δεν προέκυπτε με σαφήνεια ποιος και γιατί έβαλε τη φωτιά. Ωστόσο αποσαφηνιζόταν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η εστία της πυρκαγιάς ήταν μόνο μία. Και όχι δύο όπως αναφέρθηκε στην περιώνυμη συνέντευξη Τύπου δύο ημέρες μετά το τραγικό συμβάν. Οι έρευνες λοιπόν των επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη και των αξιωματικών της Πυροσβεστικής στράφηκαν στον εν λόγω άνθρωπο και άρχισε από διάφορες υπηρεσίες να ερευνάται αν έχει ύποπτες διασυνδέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό κ.λπ. Επιπλέον υπήρξε ανάλυση των επαγγελματικών επαφών του και των ενασχολήσεών του με καταστήματα, αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ. Είναι ενδεικτικό ότι το ενδιαφέρον στράφηκε σε έναν αλλοδαπό που εργαζόταν σε περίπτερο της περιοχής και ο οποίος φαίνεται να διατηρούσε επαφές με τον βασικό ύποπτο.
«Ψευδαισθήσεις». Ωστόσο οι έρευνες αυτές που αρχικά δημιουργούσαν τις «ψευδαισθήσεις» ότι θα αναδείξουν κάτι περίεργο και ύποπτο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για φωτιά που προκλήθηκε από μια πρωτοφανή πράξη επιπολαιότητας. Χωρίς καμιά άλλη σκοπιμότητα. Με τον 68χρονο να επιλέγει εκείνη την ημέρα – που έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι – να κάψει κλαδιά και φύλλα από το οικόπεδό του.
Παράλληλα υπήρξαν προβλήματα και στην τεκμηρίωση της ευθύνης του αφού ο ίδιος δεν την αποδεχόταν. Ετσι οι αρμόδιοι αξιωματικοί ζήτησαν από γεωπόνο και συνεργάτες του την «ταυτοποίηση» των υπολειμμάτων καμένων κλαδιών στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά με δέντρα που υπήρχαν στο οικόπεδό του. Κι όπως φαίνεται, υπήρξε σχετική επιβεβαίωση. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ο 68χρονος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του και φέρεται να υποστηρίζει ότι είχε βάλει φωτιά άλλη μέρα, καθώς και ότι «υπήρξε άγνωστο δεύτερο άτομο που είχε περάσει από το ίδιο σημείο και έβαλε νεότερη πυρκαγιά».
Ολα αυτά όμως χωρίς να δίνονται επαρκείς εξηγήσεις για το πώς δημιουργήθηκε μια τόσο μεγάλη φλόγα και τι υποτίθεται ότι προσπάθησε να κάψει το «δεύτερο άτομο».
Μάλιστα στην κατάθεσή του φέρεται να διατύπωνε τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν σε άλλο σημείο του κτήματός του και δεν είδε την έναρξη της πυρκαγιάς. Στον φάκελο της υπόθεσης αναμένεται να ενταχθούν και δεδομένα από αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων.
Η έλλειψη απόλυτα σαφών αποδεικτικών στοιχείων όρθωσαν εμπόδια στην τεκμηρίωση των αδικημάτων του 68χρονου, με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να αναφέρουν ότι «η περίπτωση αυτή δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται και η αποδεικτική διαδικασία πρέπει να είναι πλήρης».
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές ήδη έχει παραδοθεί πόρισμα πραγματογνώμονα που επίσης δεν προσδιορίζει με απόλυτο τρόπο την ευθύνη του 68χρονου. Πλέον η υπόθεση θα κριθεί από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς.