Παράταση ολίγων ημερών φαίνεται ότι παίρνουν οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος όταν ερωτήθηκε στην Ιθάκη από δημοσιογράφους απάντησε με τη φράση «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου», προϊδεάζοντας έτσι για ανακοινώσεις από τη Δευτέρα.

 Την ίδια στιγμή πάντως τα σενάρια σχετικά με το ποιος μπαίνει, ποιος φεύγει και ποιος μετακινείται από το κυβερνητικό σχήμα, δίνουν και παίρνουν. Στο επίκεντρο όλων των σεναρίων βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Η έξοδός του από την κυβέρνηση  και η πρόταση να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο, καθώς οι πρώτες σχετικές συζητήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Σκουρλέτη έχουν ήδη γίνει, ενώ αναμένονται και άλλες τις επόμενες ώρες.

 Ο ίδιος επιθυμεί, σύμφωνα με όσα λένε συνομιλητές του, να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών. Οσο για το ενδεχόμενο μετάθεσής του στο κόμμα, φαίνεται ότι συζητεί με τον Πρωθυπουργό τους όρους υπό τους οποίους μια τέτοια μετακίνηση δεν θα αποτελούσε «δυσμενή μετάθεση» αλλά ενδιαφέρουσα πολιτική πρόκληση και «στοίχημα» για τον ίδιο.

Επί της ουσίας, το ζήτημα που θέτει ο Σκουρλέτης είναι – στην περίπτωση που πάρει μετάθεση – ο αναβαθμισμένος ρόλος του κόμματος και η συλλογικότητα στις αποφάσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι η Κουμουνδούρου επί της ουσίας απλά ενημερώνεται και ακολούθως καλείται να επικυρώσει αποφάσεις που λαμβάνει ένας πολύ κλειστός κύκλος στο Μαξίμου.

Ο ίδιος άλλωστε όταν ερωτήθηκε σήμερα για το ενδεχόμενο να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε (Ραδιόφωνο 24/7) ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση κόμματος – κυβέρνησης και να ενισχυθεί το ειδικό βάρος του κόμματος. «Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι και στον προηγούμενο ανασχηματισμό το όνομά του πάλι πρωταγωνιστούσε στα σενάρια. «Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Τον γραμματέα τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου την καθορίζει ο Πρωθυπουργός» συμπλήρωσε ο Σκουρλέτης.

Εκτός του Σκουρλέτη, το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη έχει ακουστεί ως πιθανού αντικαταστάτη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ίδιος όμως μάλλον επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο όπου ήδη βρίσκεται. Με δεδομένο ότι Κοτζιάς, Τσακαλώτος και Καμμένος φαντάζουν αμετακίνητοι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Νίκου Παππά και το αν τελικά θα αφήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να αναλάβει μέρος του Οικονομίας με ευθύνη τις επενδύσεις, όπως ακούγεται.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός αναζητεί τον αντικαταστάτη του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τους Μάρκο Μπόλαρη και Νεκτάριο Σαντορινιό να έχουν πιθανότητες, αφού ο Δημήτρης Βίτσας έχει ανοιχτά θέματα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πληροφορίες θέλουν αλλαγές στα υπουργεία Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Κάποια σενάρια μάλιστα θέλουν τον Φώτη Κουβέλη να αφήνει το «Πεντάγωνο» για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το τρίτο ζητούμενο του ανασχηματισμού παραμένει το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε όμορους πολιτικούς χώρους και ειδικότερα στην Κεντροαριστερά. Χωρίς να είναι σαφές αν θα ακολουθηθεί το πρότυπο της επιλογής-«επιστροφής» Κουβέλη έχουν συζητηθεί τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση. Η έκπληξη πάντως δεν αποκλείεται να έρθει από την Κεντροδεξιά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ανοίξει ρήγμα στον αντιπολιτευτικό χώρο.