Οταν έχει εργαλειοποιήσει την οικονομική κατάρρευση της χώρας του, το προσφυγικό πρόβλημα, τυχαίους (όπως οι νεκροί φοιτητές από μαγκάλι στη Λάρισα) ή ανύπαρκτους θανάτους (οι «νεκροί» της ΕΡΤ), σιγά μην του γλίτωναν ο Ομηρος, ο Καβάφης κι ο Σεφέρης.

Ο Ομηρος προσέφερε στον λογογράφο του το μυθολογικό φόντο για να ασκήσει τη φαντασία του. Ο Καβάφης, δήθεν, το ηθικό μήνυμα. Κι ο πειραγμένος Σεφέρης τού «Μυθιστορήματος», μια κούφια μεγαλοστομία.

Το διάγγελμα της Ιθάκης που απήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μια ακόμα επανάληψη της πολιτικής του. Ενα προπαγανδιστικό θέατρο γεμάτο αποκρύψεις, ψέματα, περιφρόνηση των θεσμών. Ενα θέατρο εθνικού διχασμού και μίσους.

Μια παράσταση με αποδιοπομπαίους τράγους δύο από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της περιόδου της κρίσης, που προάσπισαν απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, τους θεσμούς της δημοκρατίας και την ανάγκη μεταρρυθμιστικής πνοής: τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πληρώνει την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή διευθέτηση του χρέους και, στη συνέχεια, στη σθεναρή υπεράσπιση εκ μέρους του της ανεξαρτησίας του τραπεζικού συστήματος.

Η καθεστωτική αντίληψη της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης και η προσπάθεια αναδιάταξης του πελατειακού ιστού, στην οποία ο Στουρνάρας δεν ενέδωσε, τον μετέτρεψαν σε εμβληματικό εχθρό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και σε κρίσιμο υπερασπιστή της δημοκρατικής τάξης. Εξού και οι επιθέσεις εναντίον του από τον καθεστωτικό Τύπο κι από την μπρουταλιτέ τύπου Πολάκη.

Ο Λουκάς Παπαδήμος πληρώνει τη δική του γενναία επιλογή να στρατευτεί στη σωτηρία της χώρας. Ηταν ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη (255 ψήφους) και συνδέθηκε με το κούρεμα του δημόσιου χρέους.

Για τη συμβολή του στη δύσκολη αποκατάσταση της ομαλότητας, σε μια πολύ δύσκολη καμπή, έγινε στόχος της μηδενιστικής αριστερής τρομοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός δεν επισκέφτηκε καν στο νοσοκομείο τον Λουκά Παπαδήμο. Χθες καταλάβαμε γιατί.

Η χθεσινή παράσταση του Τσίπρα στην Ιθάκη αποκάλυψε με ωμότητα αυτό που είναι το εξουσιαστικό σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ενα σύστημα χωρίς έρμα, χωρίς θετική πρόταση για τον τόπο, που προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή δημιουργώντας εχθρούς. Ενα σύστημα που παρασιτεί στο όνομα της δημοκρατίας.

Αυτό το σύστημα στηρίζουν οι θεωρητικοί του δήθεν αντιδεξιού «προοδευτικού μετώπου». Το σύστημα Τσίπρα. Που, όπως έγραφε ο Καβάφης στη «Δευτέρα Οδύσσεια» από τα Κρυμμένα Ποιήματα, «[…] όλη του η Ιθάκη ήτο μικρά. […] / Και η τυχοδιώκτις καρδιά / ηυφραίνετο ψυχρώς, κενή αγάπης».