Την έσχατη πολιτική μάχη σε σκηνικό ακραίας πόλωσης μέχρι τις εκλογές αποφάσισε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνδύασε το διάγγελμά του από την Ιθάκη με μια πρωτοφανή επίθεση κατά πάντων και πρωτίστως προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης – «που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια», όπως διαφαίνεται ότι θα είναι στο εξής το κεντρικό, προεκλογικό, επιχείρημά του.
Ωστόσο παρά την τακτική της μετωπικής σύγκρουσης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε ούτε μία λέξη για αυτοκριτική, σε σχέση με το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνησή του.
Την ίδια στιγμή με προκλητικό και διχαστικό λόγο επιχείρησε να πολώσει το πολιτικό σκηνικό ορίζοντας τη γραμμή αντιπαράθεσης μεταξύ «νέου και παλαιού» ή μεταξύ «τιμίων και διεφθαρμένων», αποδίδοντας φυσικά στο κόμμα του τα χαρακτηριστικά του φωτός και στους πολιτικούς του αντιπάλους τα χαρακτηριστικά του σκότους.
Η… ΔΙΑΠΛΟΚΗ. Μέσα σε επτά λεπτά και σαράντα τέσσερα δευτερόλεπτα ο Πρωθυπουργός χώρεσε μία οκταετία, αλλά για τη μνημονιακή περίοδο ο χρόνος φάνηκε να σταματά για την κυβέρνησή του στο 2015. Ξεκινώντας από το 2010 που η χώρα μπήκε σε καθεστώς Μνημονίου μέχρι και σήμερα, ο Τσίπρας αναφέρθηκε σε κομβικές στιγμές, κρίσιμες αποφάσεις πρόσωπα και επιδιώξεις με τις αναφορές του χωρίζοντας την οκταετία σε τρεις περιόδους.
Αρχικά αφού μίλησε για νέα ημέρα, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μετά την υπαγωγή της στα Μνημόνια. Λιτότητα, καταστολή, Ακροδεξιά και διαπλοκή: αυτό ήταν το, κατά Τσίπρα, τετράπτυχο που όριζε το πλαίσιο της μνημονιακής Ελλάδας. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Σουρνάρα, αφού χωρίς να τους κατονομάσει μίλησε για «ευτελισμό της Δημοκρατίας», όπου «τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις εκλογές που κέρδισε τον Ιανουάριο του 2015, έκανε λόγο για απόφαση του λαού να πάρει το τιμόνι από εκείνους που τον οδήγησαν στην κρίση και να το δώσει στους νέους καπετάνιους.
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Με την αναφορά του σε «λαό που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί κι έγραψε νέες σελίδες αντίστασης» ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο δημοψήφισμα του «Οχι», παρακάμπτοντας την επί της ουσίας ακύρωση του αποτελέσματος από την κυβέρνηση. Ως υποψία αυτοκριτικής μπορεί να ερμηνευτεί μόνο η φράση «δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες»
Με τη φράση «το πλήρωμα άλλαξε. Κάποιοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν» αναφέρθηκε στον συμβιβασμό που αναγκάστηκε να κάνει ύστερα από οκτώ μήνες άγονης διαπραγμάτευσης, ενώ αυτή η φράση αποτελεί ουσιαστικά και πολιτική αποκήρυξη των συντρόφων του, που αποχώρησαν, μετά την «κωλοτούμπα» και την υπογραφή της συμφωνίας.
Στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εστίασε ο Τσίπρας όταν υποστήριξε ότι «τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά».
Από αυτό το σημείο και μετά, για να διαχωρίσει τις περιόδους, χαρακτήρισε «λύτρωση» και «αφετηρία νέας εποχής» τη λήξη του Μνημονίου.
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. Ο Πρωθυπουργός κατέστησε πλέον σαφές ότι η πόλωση θα είναι ο οδηγός του στην εκλογική σύγκρουση με τη ΝΔ, σε ένα σκηνικό απόλυτου πολιτικού διχασμού. «Δεν θα γίνουμε Λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια» είπε, φορτώνοντας ουσιαστικά όλα τα δεινά του τόπου σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Και σε αυτή τη δημόσια παρέμβαση, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν «ξέχασε» τον «προσφιλή εχθρό του», τη «διαπλοκή» και τα μέσα ενημέρωσης. Υποστήριξε ότι δεν θα ξεχάσουν οι Ελληνες τη «γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τούς ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ, η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Ελληνες πειθήνιοι υπήκοοί της».
Ακόμη, στόχευσε εκ νέου προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «σύγχρονους μνηστήρες» που είναι εδώ, στέκονται ακόμα απέναντι και «επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και τον λαό ξανά στα αμπάρια. Οσοι έφτιαξαν, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων».
Με την απαξιωτική για τους πολιτικούς του αντιπάλους αποστροφή «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους. Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει», προϊδέασε και πάλι για το διχαστικό σκηνικό στο οποίο επενδύει, ενώ επιχείρησε να δημιουργήσει προσδοκίες για παροχές και καλύτερες ημέρες, σε σύγκριση με τη περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μέχρι το 2015. Αυτό είναι το δίλημμα, άλλωστε, που ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει εντονότερα ενώπιον των ψηφοφόρων από τη ΔΕΘ και μετά.