Με «εισιτήριο αναχώρησης» από την Ελλάδα ισοδυναμεί η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που άνοιξε χθες τον δρόμο για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν με ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό καθώς έχει τα δικαιώματα του πολιτικού πρόσφυγα.
Η νομική διαδικασία πάντως για τους υπόλοιπους επτά εκτιμάται ότι θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμα, καθώς η περίπτωση του κάθε προσώπου εξειδικεύεται και κρίνεται ξεχωριστά από την ελληνική Δικαιοσύνη. Επί της ουσίας η απόφαση που δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί απορρίπτει σχετικό αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που του είχε χορηγηθεί από την αρμόδια επιτροπή.
Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν όντως πραξικοπηματίας και μέλος της λεγόμενης ομάδας των γκιουλενιστών, τους οποίους κατηγορεί ο Ερντογάν ως σχεδιαστές και εκτελεστές του πραξικοπήματος. Αυτό το στοιχείο άλλωστε φαίνεται ότι αποτέλεσε και το σημείο στο οποίο βασίστηκε το σκεπτικό της απόφασης, αφού σε αυτή γίνεται επίκληση της Συνθήκης της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία βάσιμος φόβος ότι θα διωχθεί – αν επιστρέψει στη χώρα του – το άτομο που ζητά άσυλο στοιχειοθετείται όταν του καταλογίζει ευθύνη η χώρα που τον διώκει, δηλαδή η Τουρκία στη συγκεκριμένη υπόθεση.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. Στην απόφαση αναφέρεται ότι δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο πως «ο αξιωματικός υπήρξε μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και τη διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του». Η υπόθεση των Οκτώ είχε φέρει σε πολύ δύσκολη την Αθήνα καθώς ο Ερντογάν από την πρώτη στιγμή απαίτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει τους αξιωματικούς στην Τουρκία γιατί – όπως διατεινόταν – ήταν μέλη του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν που βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημα. Μάλιστα η Ελλάδα ήρθε σε δυσκολότερη θέση μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών τον περασμένο Μάρτιο στον Εβρο, καθώς οι Τούρκοι τούς κρατούσαν επί μήνες στη φυλακή, απαιτώντας ανταλλαγή με τους Οκτώ. Ταυτόχρονα οι Οκτώ αποτελούν καυτή πατάτα και για τις Αρχές Ασφαλείας, αφού υπάρχει η απειλή και ο φόβος ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα επιχειρήσουν να τους απαγάγουν από την Ελλάδα, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες.