Στο κάδρο του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ μπαίνει και η Ελλάδα, με τα πυρά να απειλούν να πλήξουν ελληνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής σωλήνων.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάσισε την κατ’ αρχήν επιβολή δασμών μεγάλης διαμέτρου συγκολλημένων σωλήνων από την Ελλάδα, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη, πλήττοντας κυρίως χώρες όπως η Γερμανία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έκρινε ότι οι σωλήνες από τις χώρες αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σε αγωγούς πωλούνται σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς. Πρόκειται για προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 720 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Η ενεργοποίηση των δασμών απειλεί να επιφέρει πλήγμα και σε ελληνικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), το 2017 εξήχθησαν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ σωλήνες αξίας 43 εκατ. ευρώ περίπου. Πρόκειται σύμφωνα με την περιγραφή της ΕΛΣΤΑΤ για σωλήνες με καθορισμένη μορφή από σίδηρο και από χάλυβα και για σωλήνες κυκλικής διατομής που παράγονται από προϊόντα έλασης από σίδηρο και από χάλυβα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών του 2017 για τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, πρόκειται για μία από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες ελληνικών εξαγωγών στην Αμερική που περιλαμβάνει τα «Βιομηχανικά Προϊόντα – προϊόντα χαλκού, σιδήρου, αλουμινίου, πλαστικά, χημικά κ.λπ.», όπως ονομάζονται στην έκθεση. Οι άλλες τρεις κατηγορίες είναι τα τρόφιμα/ποτά, τα δομικά υλικά και τα πετρελαιοειδή.

Πολλαπλάσιο πλήγμα θα δεχθεί από τους δασμούς αυτούς η Τουρκία που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τέτοιων σωλήνων προς τις ΗΠΑ.

Το ντάμπινγκ που γίνεται υπολογίζεται από τις ΗΠΑ σε 22,51% όσον αφορά τους σωλήνες από την Ελλάδα. Από 3,45% έως 5,29% όσον αφορά τους σωλήνες από την Τουρκία. Σε 50,55% από την Ινδία και σε 132,63% από την Κίνα. Από την Κορέα υπολογίζεται από 14,97% έως 22,21%.

Η έρευνα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για τις εισαγωγές τέτοιων σωλήνων ξεκίνησε τον Μάρτιο ύστερα από αίτημα αμερικανικών εταιρειών. Η έρευνα αφορά συγκολλημένους σιδερένιους και χαλύβδινους σωλήνες με διάμετρο μεγαλύτερη από 16 ίντσες ή 406 εκατοστά.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ξαναχτύπησε, επαναφέροντας το θέμα της επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση του αμερικανού προέδρου που φαίνεται ότι γίνεται με καθαρά δική του πρωτοβουλία.

 Λίγο πριν από τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος είχε αναφέρει ότι πρόκειται να αναβληθεί η γνωμάτευση για το εάν και πότε θα πρέπει να επιβληθούν τέτοιοι δασμοί.

Ολες αυτές οι κινήσεις του Λευκού Οίκου θεωρείται ότι γίνονται και ως μέσο πίεσης, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για θέματα εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά και το Μεξικό. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του έτους, όταν ο Τραμπ έβαλε στο τραπέζι το θέμα επιβάλλοντας δασμούς σε χάλυβα και σε αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ από όλες τις χώρες.